Hlavní obsah

Radovi vyvolení útočníci se po San Marinu trefovali

PRAHA

Reprezentační sezóna středeční výhrou 3:0 v San Marinu pro české fotbalisty skončila, ligový program v jejich klubech je však žene i navzdory zimním podmínkám dál a dál. Trenér Petr Rada mohl mít při víkendové inventuře radost hlavně z útočníků. Benjamínek Tomáš Necid pomohl Slavii k výhře nad Teplicemi dvěma góly, jednou se trefili Martin Fenin v Německu a ostravský Václav Svěrkoš v Olomouci.

Článek

Spanilá kanonáda nekončí. Zázračný devatenáctiletý střelec Tomáš Necid se ve středu v San Marinu stal hned při svojí premiéře nejmladším střelcem v historii české reprezentace. A v neděli už zase řádil v sešívaném dresu Slavie. Nejprve si proti Teplicím za stavu 0:1 troufl na penaltu a proměnil ji, ke konci pak přidal hlavou další gól a uzavřel velký obrat na 3:1.

„Tomáš je velký talent a patří k útočníkům, z nichž by mohl vyrůst nástupce kanonýra národního týmu Jana Kollera. Budu si to jen přát, hlavně aby zvládl přechod do Ruska. Také mně se zdá jako optimální řešení, aby na jaře ještě hostoval ve Slavii,“ říká kouč nároďáku Petr Rada.

Svěrkoš byl čilý jako rybička

V Serravalle Necid střídal Martina Fenina, který se zapojil do kanonády Frankfurtu a nebohý Hannover dorazil svým čtvrtým podzimním gólem. Jiný příběh naopak prožil ostravský Václav Svěrkoš. Z reprezentačního srazu se omluvil, v Olomouci však už běhal čilý jako rybička. „Ještě začátkem týdne mě bolela noha tak, že jsem nemohl ani obout kopačku. Trénovat jsem začal až v pátek a díky doktorům mohl nastoupit,“ líčil kanonýr Baníku po trpkém duelu. Na Hané sice gól dal a vyrovnal na 1:1, další šance už ovšem se Střihavkou zahodili, což Olomouc potrestala vítěznou trefou.

Po reprezentační omluvence a problémy s lýtkem se dal do pořádku také brankář Petr Čech. V brance Chelsea neměl proti Newcastlu žádnou práci, favorit ovšem po bezbrankové remíze ztratil body. Zcela bez práce pak vinou trestu za žluté karty zůstali další tři legionáři - Milan Baroš v Turecku, David Jarolím v Německu a Radek Šírl v Rusku.

Tam už sezóna skončila a Radoslav Kováč prožil spolu s Martinem Jiránkem velké zklamání. Jejich Spartak Moskva se totiž nedostal do evropských pohárů. Šírlův Petrohrad sice neobhájil titul, z páté příčky se však dostal aspoň do předkola nové Evropské ligy, v níž se pokusí navázat na letošní senzační triumf v Poháru UEFA.

Brankáři:
Petr Čech - Po zranění lýtka se vrátil do branky Chelsea, v bezbrankovém duelu s Newcastlem zůstal prakticky bez práce.
Jaroslav Drobný - Hertha si sice zkomplikovala zápas v Bochumi, nakonec však i díky jeho zákrokům vyhrála 3:2.
Daniel Zítka - Anderlecht v přímém souboji o třetí místo porazil Westerlo 2:0 a gólman k tomu přispěl důležitými zákroky.
Obránci:
Zdeněk Grygera - „Derby D’Italia“ se Juventusu nepovedlo a prohrál na Interu 0:1. Hrál celý zápas a neměl čisté svědomí při klíčovém gólu Muntariho.
Marek Jankulovski - AC Milán uhrál v Turíně FC jen remízu 2:2 a je na druhém místě. Levý obránce odehrál celý zápas.
Michal Kadlec - V klíčovém momentu nedokázal zabránit gólu, jeho Leverkusen tak prohrál v Bielefeldu 1:2 a je druhý.
Zdeněk Pospěch - Na pravém kraji obrany odehrál celý zápas, v němž FC Kodaň otočil skóre a porazil Aarhus 2:1.
David Rozehnal - Absolvoval celé utkání v dresu Lazia Řím, které doma dotahovalo a nakonec vyválčilo alespoň remízu 1:1 s Janovem.
Tomáš Ujfaluši - Musel spolknout hořkou pilulku, když Atlético Madrid přišlo v Numancii penaltou v nastavení o výhru (1:1).
Záložníci:
David Jarolím - Stál kvůli trestu za žluté karty, Hamburk po pěti letech doma porazil Brémy (2:1).
Radoslav Kováč - Spolu s Jiránkem odehrál celý zápas, v němž Spartak Moskva dostal za uši od Petrohradu (1:3) a nedostal se tak do evropských pohárů.
Jaroslav Plašil - Stále nehraje kvůli zranění, jeho Pamplona porazila Almeríu 3:1.
Jan Polák - Nebyl zcela fit, přesto vítězný duel Anderlechtu s Westerlo (2:0) zvládl víc než obstojně.
Jan Rajnoch - Nijak zvlášť nečněl, ale mohl se radovat, že Mladá Boleslav přerušila špatnou sérii a udolala Bohemians 1:0.
Libor Sionko - Přišel na hřiště až na závěrečnou půlhodinu a byl u toho, když FC Kodaň strhl zápas s Aarhusem na svou stranu (2:1).
Radek Šírl - Do vítězného duelu Petrohradu na Spartaku nezasáhl kvůli trestu za žluté karty.
Útočníci:
Milan Baroš - Další hříšník pykající za žluté karty. Jeho Galatasaray remizoval na hřišti Ankarasporu 0:0.
Roman Bednář - Na hřiště se dostal teprve v 86. minutě a jeho West Bromwich prohrál na půdě Stoke 1:0.
Martin Fenin - V nastaveném čase zpečetil svou čtvrtou trefou v sezóně jasné vítězství Frankfurtu nad Hannoverem (4:0).
Tomáš Necid - To je pane kanonýr! Hvězda Slavie dala dva góly, jeden z nich z penalty, a přispěla k obratu proti Teplicím (3:1).
Václav Svěrkoš - Jeden gól sice dal, další šance však se Střihavkou zahodili, takže Baník nakonec prohrál v Olomouci 0:1.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články