Hlavní obsah

Devatenáctka po výhře nad Gruzií může dál bojovat o ME

Fotbaloví reprezentanti do devatenácti let porazili v závěrečném zápasu první části kvalifikace mistrovství Evropy Gruzii 1:0 a zajistili si tak postup do jarní fáze, v níž se už bude bojovat o účast na závěrečném turnaji.

Článek

"Ceníme si postupu, nerodil se lehce. Ani jeden ze tří zápasů jsme neprohráli, mrzí mě ale, že jsme neporazili Kypr. Tenhle celek může uspět, pokud bude hrát jako tým, udrží taktiku a disciplínu, což se potvrdilo i na tomto turnaji," uvedl Křeček na svazovém webu.

Mladí Češi po dvou remízách s Kypřany a Dány ve čtvrtek nutně potřebovali zvítězit, protože v případě nerozhodného výsledku by Gruzii nahrávalo lepší skóre. Český tým, jehož předchůdci v čele s Tomášem Necidem letos v létě na ME na domácí půdě získali pod vedením Jakuba Dovalila bronzové medaile, se klíčové branky dočkal až dvacet minut před koncem.

Vstřelil ji střídající útočník Josef Šural, který se po Hušbauerově rohovém kopu trefil efektními nůžkami. "Byl to taktický záměr nasadit Šurala až na unavenějšího soupeře, který od začátku zápasu bránil a hrál na 0:0," prohlásil Křeček.

Jeho tým měl od začátku převahu, ale v prvním poločase se do mnoha šancí nedostal. "Tři příležitosti jsme nevyužili, ale věděli jsme, že musíme být trpěliví. Poté, co jsme se dostali do vedení, soupeř hru otevřel a víc riskoval. Aktivní obranou jsme ho ale do žádné šance nepustili a vítězství i postup jsme si pohlídali," dodal Křeček.

Do další fáze už dříve postoupily Skotsko, Maďarsko, Belgie, Estonsko, Rusko, Lotyšsko, Francie, Irsko, Norsko, Slovinsko, Německo, Nizozemsko, Švédsko, Rakousko, Srbsko, Anglie, Řecko, Bosna a Hercegovina, Turecko, Rumunsko, Portugalsko, Finsko, Španělsko a Švýcarsko.

Slovensko a Bělorusko doplnily postupující osmadvacítku jako dva týmy s nejlepší bilancí na třetích místech. Mimo hru překvapivě zůstaly třeba výběry Itálie, Chorvatska, Polska či Bulharska.

Z další fáze kvalifikace, jež bude rozlosována ve středu, se na červencové mistrovství dostanou vítězové sedmi čtyřčlenných skupin, kteří doplní pořádající Ukrajinu. Prvenství z české půdy obhajuje Německo.

ČR - Gruzie 1:0 (0:0)
Branka: 69. Šural.
Sestava ČR: Hladký - Nový, Čmovš, Matas, Mišun - Nitrianský, Hejda, Hušbauer, Divíšek (46. Navrátil) - Doležal (46. Šural), Chramosta (90. Kraus).
Dánsko - Kypr 2:1 (0:0).
Konečná tabulka:
1.Dánsko31204:35
2.ČR31202:15
3.Kypr30212:32
Gruzie30212:32

Reklama