Hlavní obsah

Radovi vyvolení: Zítkův horor, Čechův pláč a Barošův hattrick

PRAHA

Rozmanité příběhy prožili o víkendu fotbaloví reprezentanti. Trenér Petr Rada na čas přišel o jednoho z hrdinů podzimní kvalifikace Daniela Zítku, který se nepříjemně zranil. Jeho brankářský kolega Petr Čech zase prožívá krizi s Chelsea. Hvězdami svých týmů naopak byli útočníci Václav Svěrkoš a především Milan Baroš, který dál září v Turecku.

Článek

Vánoce si brankář Anderlechtu Brusel rozhodně představoval jinak. Daniel Zítka musí na dlouhé týdny na fotbal zapomenout. Po srážce s protihráčem v Denderu ho pořadatelé cestou ze hřiště vysypali z nosítek, ale to byla nejmenší komplikace. Gólman utrpěl zlomeninu lýtkové kosti a bude mít šest týdnů sádru. Přišel také o dva zuby a podrobné vyšetření odhalilo vážné poškození kotníku, kvůli němuž bude muset na operaci.

„Necítím se zrovna nejlíp,“ vzkázal Zítka z nemocnice. Za národní tým nastoupil třikrát a ještě nedostal gól. Především v utkání se Slovinskem výtečně nahradil zraněného Petra Čecha.

Vyženou Čech a spol. Scolariho do Brazílie?

„Big Pete“ na vlastní kůži poznal, že ve fotbalové brance může jít i o život. Pár inkasovaných gólů je proti tomu prkotina. Přesto se Petr Čech trápí. Domácí porážka v derby s Arsenalem potvrdila, že Chelsea se přestalo dařit na všech frontách. Kouč Felipe Scolari dokonce prohlásil, že pokud neprovede „Blues“ do osmifinále Ligy mistrů, bude lepší, aby se sám vrátil domů do Brazílie...

„Neúspěšný týden byl pro nás studenou sprchou. Chtěli jsme si zajistit postup v Lize mistrů a potom odříznout Arsenal z boje o ligový titul. Nic z toho jsme nesplnili, což je velké zklamání,“ hořekuje Čech. Chelsea pustila do čela Premier League konkurenční Liverpool, na který ztrácí jeden bod. „Minimální ztráta ještě nic neznamená. Mě víc zaráží, že se nám nepovedly již poslední tři zápasy. Předtím jsme vypadli i z Ligového poháru. To je k zamyšlení,“ poukazuje Čech.

Růžové kopačky baví Turecko

Milanu Barošovi se konečně povedl přestup. V Galatasarayi Istanbul ožil, o víkendu si dokonce střihnul hattrick a s osmi zářezy už je druhým nejlepším střelcem turecké ligy. Kdo ví, zda to není růžovými kopačkami, jimiž budí podobný rozruch jako svými góly...

Dva útočníci se zřejmě loučili s českou ligou, ale každý jinak. Slávista Necid se znovu hrnul na penaltu, přestože na ni nebyl určený. A v Příbrami ji neproměnil. „Kopnul jsem ji blbě,“ uznal Tomáš Necid mířící v zimě do CSKA Moskva.

Václav Svěrkoš byl naopak u všech tří gólů Baníku do sítě Jablonce. „Stát se může všechno a pokud odejdu, jsem rád, že loučení bylo vítězné,“ usmál se ostravský útočník a připustil vážný zájem francouzského Sochaux.

Brankáři:
Petr Čech - Po 499 minutách v Premier League inkasoval. Chelsea prohrála s Arsenalem 1:2 a její domácí tvrz padla na podzim již podruhé.
Jaroslav Drobný - Podpořil útok Herthy Berlín na čelo bundesligy. Inkasoval jen jednou a dočkal se vítězství 2:1 nad Kolínem.
Daniel Zítka - Za vítězství Anderlechtu v Denderu 2:0 zaplatil až příliš. Zlomenou lýtkovou kostí, pochroumaným kotníkem, dvěma vyraženými zuby, sádrou na šest týdnů a operací...
Obránci:
Zdeněk Grygera - Odehrál celý zápas, v němž Juventus hladce porazil Regginu 4:0 a v závěru měl víc problémů se sněhem.
Marek Jankulovski - Favorit selhal, AC Milán prohrál v Palermu 1:3. Hrál celý zápas.
Michal Kadlec - Užil si velký zápas, který však jeho tým nezvládl. Leverkusen na hvězdy Bayernu nestačil a prohrál 0:2.
Zdeněk Pospěch - FC Kodaň prohrál v Aalborgu 1:3. Odehrál celý zápas, jeho tým klesl na třetí místo dánské ligy.
David Rozehnal - Před prvním gólem uklouzl a Lazio Řím nakonec prohrálo v Bergamu 0:2.
Tomáš Ujfaluši - Dostal žlutou kartu, ale ta ho nemusela mrzet. Atlético Madrid přehrálo Santander 4:1.
Záložníci:
David Jarolím - Hamburk neprožil před cestou na Slavii šťastný týden. Po porážce s Ajaxem jen remizoval v Bochumi 1:1, kapitán hrál celý zápas.
Jaroslav Plašil - Po zranění zvládl celé utkání. Pamplona sice dokázala vyrovnat, ale nakonec prohrála v Málaze 2:4.
Jan Polák - Na rozdíl od Zítky přečkal vítězství Anderlechtu v Denderu bez úhony, odehrál celý zápas, který byl v 50. minutě rozhodnutý.
Jan Rajnoch - Kvůli kartám chyběl Mladé Boleslavi při vítězství 2:0 ve Zlíně.
Libor Sionko - Přišel na hřiště až na druhý poločas, FC Kodaň však stejně prohrál v Aalborgu 1:3.
Útočníci:
Milan Baroš - Po šesti zápasech se zase trefil. Dokonce třikrát, takže Galatasaray porazil Hacettepe 3:1. S osmi góly je druhým nejlepším střelcem turecké ligy.
Roman Bednář - West Bromwich je zoufalý, prohrál 1:2 i ve Wiganu. Český útočník nastoupil až v 89. minutě...
Martin Fenin - Hrál celý zápas, ale do žádné velké šance se nedostal. A jeho Frankfurt dostal v Brémách nakládačku 0:5.
Tomáš Necid - Loučení s českou ligou se mu nepovedlo. Přišel na druhý poločas, v 52. minutě neproměnil penaltu, takže Slavia remizovala v Příbrami 0:0.
Václav Svěrkoš - Na první gól přihrál, druhý dal sám a před třetím akci založil. Baník porazil Jablonec 3:1.

Reklama