Hlavní obsah

Baroš se hledal, až se v Turecku zase rozstřílel

PRAHA

Liverpool, Aston Villa, Lyon a Portsmouth, aneb od vítěze Ligy mistrů až k nepotřebnému hráči. Taková byla fotbalová anabáze útočníka Milana Baroše, která ho letos na konci srpna dovedla až do Istanbulu. Provázela ho spíš nedůvěra, ale Bary v dresu Galatasaraye ožil. Kdyby jen to, pod minarety se rozstřílel do formy ze svých nejlepších let!

Článek

Kanonýr Baroš je zpátky. A přiznejme si - kdo tomu při jeho přestupu do Galatasaraye Istanbul ještě věřil!? Po sezónách tápání je král střelců EURO 2004 nejlepším kanonýrem svého týmu a k ideálu zbývá jediné. Aby začal sázet góly také v dresu národního týmu.

„V Galatasarayi skvěle zapadl do mužstva, kde má kolem sebe jednoho lepšího fotbalistu než druhého. Aktuální Milanovu formu opravdu mohu srovnat s jeho výkony na šampionátu v Portugalsku,“ říká trenér Jozef Jarabinský, největší domácí znalec tureckých poměrů. Začátkem sezóny kouč vedl Antalyaspor, což pro něj bylo již šesté turecké angažmá.

Probuzení začalo ve Wembley

Blýskání na časy začalo v srpnovém duelu reprezentace v Anglii. Nejenže tam Baroš ukončil 17 měsíců dlouhé čekání na reprezentační gól, on ve Wembley upoutal i svým výkonem. „Milan Baroš, bývalá hvězda Liverpoolu a Aston Villy, je zvláštní hráč. Tak často podává mizerný výkon, ale jednou za čas provede něco mimořádného, čehož jsme právě byli svědky ve Wembley,“ napsal list The Sun.

Následoval přestup do Galatasaraye a kritici se nestačí divit. Baroš se stal klíčovým útočníkem istanbulského velkoklubu a druhým nejlepším střelcem turecké ligy. „Milan se dostal do mužstva, které je pro něho jako dělané. Myslím, že to se mu v kariéře ještě nestalo. A prostě toho využil,“ říká Jarabinský na adresu svého bývalého svěřence z ostravského Baníku.

Změnil přístup a zapadl do týmu

Antalyaspor narazil na Galatasaray hned v prvním kole a rozešli se smírně 1:1. To se Baroš v Turecku teprve rozkoukával. Jarabinský ho však bedlivě sleduje i poté, co sám po osmi zápasech jako „krizový manažer“ Antalyasporu skončil.

„Minulé štace se Milanovi herně nepovedly. Tolik během nich nehrál, takže na sebe těžko mohl upozornit. V Turecku však rozhodně změnil svůj postoj k fotbalu,“ poukazuje Jarabinský a vzápětí přidává i další důvody Barošova vzestupu. „Trenér Skibbe Milana chtěl a začlenil ho do skvělého týmu. Tvořivá záloha, hra po stranách, perfektní obrana. Baroš do toho zapadl. Podle mě mu navíc vyhovuje i prostředí. Pro někoho bláznivé, ale takové, že když Milan dává góly a hraje pro fanoušky, oni ho bezvýhradně podpoří,“ čerpá Jarabinský ze svých bohatých tureckých zkušeností.

Také Rada čeká na kanonádu

Trenér reprezentace Petr Rada se už nemůže dočkat, kdy začne Baroš pálit také v nároďáku. Kdo jiný by měl nahradit kanonýra Jana Kollera. „Nechci se dostávat pod tlak. Nikdy jsem nesliboval, kolik gólů dám. Když se trefí obránci a postoupíme na mistrovství světa, cíl bude splněn,“ zdůrazňuje Baroš své kvalifikační krédo.

Je tu však jeden vážný problém. Zatímco v Galatasarayi ho Brazilec Lincoln a spol. zásobují skvělými přihrávkami, v reprezentaci mu při absenci Rosického nemá kdo nahrát... „Národní tým se hodně obměnil a problémy trochu má. To ale neznamená, že se to nezlepší,“ myslí si Jarabinský a souhlasí s Radovým přesvědčením, že turecký legionář dokáže odvést mužstvu své, i když sám branku nevstřelí.

„Mužstvo musí hrát pro Milana a on pro ně. Nejlepší je, když si sednou i typologicky, což ne vždycky ladí,“ uzavírá Jarabinský.

Reklama