Hlavní obsah

Fotbalisté se sešli před klíčovými bitvami

Václav Procházka

Kvalifikační kapitola, která už může rozhodnout o případném přímém postupu na ME, čeká fotbalové reprezentanty. Dostavili se k ní všichni nominovaní . Někteří ještě se šrámy, žádná z osvědčených hvězd národního týmu ale trenéru Karlu Brücknerovi nakonec před utkáním v Bělorusku (v sobotu 6. 9.) a v Praze s Nizozemci (10. 9.) nechybí.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Milan Baroš (vlevo) a Tomáš Ujfaluši při reprezentačním srazu.

Článek

I obránce Ajaxu Zdeněk Grygera, který utrpěl lehký otřes mozku v nedělním utkání proti Zwolle a musel ještě na vyšetření, má být v pořádku, stejně jako Jiří Štajner. Jeho kotník podle všeho není pochroumaný tolik, aby mu to bránilo trénovat či hrát.

"Poslední slovo ale budou mít doktoři," podotkl Brückner při pondělním srazu v dejvického hotelu Praha. "Přicházejí klíčové zápasy celé kvalifikace, každý víme, o co jde," pravil kapitán celku Pavel Nedvěd.

Na hřiště půjdou odlišné sestavy

Ač kouč i hráči pravidelně tvrdili, že hlavní je vždy nejbližší utkání, nepokrytě tentokrát dávali najevo, že utkání roku s Nizozemci je nepřekonatelným magnetem už teď i v jejich myšlenkách.

"Rámcově jsme se chystali na obě utkání, více ale na Nizozemce," přiznal Brückner, že s realizačním týmem dával přednost studiu hry rivalů v boji o přední příčky v tabulce. Jen ta první znamená přímý postup. Z druhé lze jít na Euro přes baráž.

Brückner potvrdil, že se bude snažit tíhu dvou zápasů rozložit mezi co nejvíce hráčů. "Zvláště u středopolařů. Aby každý měl v nohou tři poločasy," naznačil kouč, že sobotní sestava v Minsku se bude lišit od té, kterou by postavil, kdyby vzápětí nenásledovala možná klíčová bitva.

Naopak nehodlal se příliš zaobírat tím, že šest jeho hráčů obdrželo v kvalifikaci už po jedné žluté kartě a v případě dalšího napomenutí si při pražském duelu budou moci tak leda sednout do hlediště.

Zrádní Bělorusové

Pořadí nejbližších zápasů mu ale nevadilo. "Ve srovnání s Nizozemci jsme na tom stejně," nelamentoval nad sledem kvalifikačních bojů, který nevzešel ze schůzky účastníků skupiny, ale musela jej stanovit UEFA.

"Nesmíme to v Bělorusku zkazit a pak nás čeká asi rozhodující boj na Letné," plánoval optimální scénář liverpoolský Vladimír Šmicer, leč tušil, že se sobotním soupeřem, kterého vede nový kouč Bajdačnyj, mohou přijít i komplikace. "Je to zrádné," mínil i přesto, že Bělorusové jsou už prakticky venku z postupové hry.

Nezafunguje dokonce tradiční kouzlo nového trenéra, který často přináší úspěch? "Snad to nebude nějaký šaman, který je promění v supertým," reagoval se smíchem Šmicer.

Forma hráčů se teprve ukáže

Nejen radostné chvíle zažívali někteří reprezentanti v posledních týdnech. Zejména krach Dortmundu v boji o Ligu mistrů a zprávy o možném dopadu na příjmy jeho hráčů se probírají. "Organismus hráčů je na prohry připraven," zadoufal Brückner, že se to neprojeví na výkonu Kollera či Rosického.

Nedvěd projevil přání odskočit si ze srazu na pohřeb, protože o víkendu zemřel jeho trenér Josef Žaloudek, který ho chystal pro svět velkého fotbalu. "Vím o tom," pokyvoval hlavou Brückner a podle všeho nebude bránit kapitánovi, aby se posledního rozloučení den před odletem do Minsku zúčastnil.

Tým se sešel poprvé po třech měsících. Letní termín pro přípravu kouč nevyužil. "Je začátek sezóny, nevíme přesně, jak na tom někteří jsou s formou. I proto si nechávám otevřený prostor pro to, že povolám ještě někoho dalšího," nastínil Brückner, jehož hráče v pondělí v podvečer na Strahově čekal první společný trénink a další budou následovat v průběhu pražského čtyřdenního pobytu.

Reklama

Související témata: