Hlavní obsah

Rosický: Počítám s tím, že mohu být prodán

Karel Felt

V Dortmundu panuje zklamání. Fotbalisté tamní Borussie se nedokázali probojovat do základní skupiny Ligy mistrů. "Strašně špatně se s tím vyrovnáváme. Nálada v klubu i v kabině je špatná. Jsem rád, že jsem mohl odjet na reprezentační sraz," řekl v rozhovoru pro Právo kapitán 'vestfálských vos' Tomáš Rosický. "Tady si spravím náladu," je si jist.

Foto: PRÁVO/Petr Hloušek

Tomáš Rosický

Článek

Už jste se vyrovnal s vyřazením Borussie v předkole Ligy mistrů?

Strašně špatně se s tím vyrovnává. Nálada v klubu i v kabině je špatná. Jsem rád, že jsem mohl odjet na sraz reprezentace. Tady si spravím náladu. Když už nevyšla Liga mistrů s Borussií, věřím, že si to zklamání vykompenzuji úspěchem v reprezentaci a postupem na Euro. Tam bych nechtěl příští rok chybět.

Připouštěli jste si vůbec možnost vyřazení?

Musíte vždycky počítat se vším. Dali jsme rychlý gól, ale už jsme zápas nedotáhli. Oni hráli na brejky a jednou se trefili. Po naší druhé brance a v prodloužení jsem pořád věřil, že dáme další a postoupíme. Šance jsme měli, ale neproměňovali. Optimismus mě neopouštěl ani při penaltovém rozstřelu. Jenže Amoroso, který dal dosud dvanáct penalt, tentokrát neproměnil a na mne pak ani nedošlo. Ale kdo ví, jestli bych ji já proměnil.

Napadlo vás, že vyřazení udělá Dortmundu takovou díru do rozpočtu?

O tom jsme určitě na trávníku nepřemýšleli a ani jsme nevěděli, do jakých dramatických konců to dojde. Samozřejmě jsme věděli, že klub i my tím něco ztratíme.

Kdy vám vedení oznámilo, že ztrátu hodlá kompenzovat snížením hráčských platů o dvacet procent?

Druhý den po utkání. Byl jsem u toho já a také další tradiční vyjednávači za mužstvo Wörns, Reuter a Dede. Jenže ono to s tím snížením nebude tak jednoduché. Hráči jsou tvrdě proti. Nechceme nést sami odpovědnost za finanční potíže, do nichž se klub dostal, když dopředu kalkuloval s penězi za postup. Atmosféra uvnitř klubu je špatná, ale zápas v Německém poháru jsme zvládli, byť šlo o tým ze čtvrté soutěže. Naší povinností je hrát co nejlépe. To si každý uvědomuje.

Jako další variantu dorovnání finančního schodku uvedlo vedení prodej některého z klíčových hráčů. V této souvislosti se mluvilo i o vás...

To vím, ale už se to v letním termínu nedalo stihnout. Vnitřně s tím počítám, že bych mohl být v zimě prodán, ale to je ještě daleko. Nijak se tím nezatěžuji. Navíc zájem je také o Metzeldra, který je ale už delší čas zraněný. Uvidíme, jak to dopadne.

Vy sám cítíte slabší formu?

Nemám pocit, že bych hrál vyloženě špatně, spíš se nám nedařilo jako mužstvu a jedinec to nestrhne.

Vždycky jste říkal, že byste z Dortmundu nechtěl odejít v rozběhnuté sezóně před mistrovstvím Evropy, už kvůli aklimatizaci v novém prostředí. Teď to ale hrozí...

To stále platí. Bylo by lepší, kdybych zůstal. V Borussii jsem spokojený a věřím, že se zvedneme.

Vraťme se k reprezentaci. Také považujete nadcházející dvojzápas v Bělorusku a doma s Nizozemskem za možný klíč k rozluštění postupové hádanky?

Pokud vyhrajeme obě utkání, máme cestu na Euro otevřenou, protože i při rovnosti bodů s Nizozemskem by pro nás hovořily lepší vzájemné zápasy. Toho jsme si vědomi. Proto se teď koncentrujeme na duel v Minsku, který bude hodně náročný, pak začneme přemýšlet o Nizozemsku. V tuto chvíli bych nechtěl říkat, které utkání je důležitější nebo bude těžší, to se uvidí na trávníku.

Reklama

Související témata: