Hlavní obsah

Rada poletí koncem února do Londýna na audienci u Wengera

Nominace na přípravný zápas v Maroku je prvním počinem v letošním roce, na jehož konci bude jasné, jestli česká fotbalová reprezentace postoupila na mistrovství světa 2010. Cesta do Jihoafrické republiky je dlouhá, představuje ji šest kvalifikačních zápasů a případná listopadová baráž. Trenér Petr Rada se už těší, až se národní tým v pondělí zase sejde.

Článek

Poprvé jste do reprezentace nominoval sparťana Huška a ostravského Marka. Jsou v české lize ještě nějací hráči, o které máte zájem?

Mezi náhradníky samozřejmě další jsou. Třeba slávista Suchý. Kdyby se v přípravě nezranil, tak by do Maroka nejspíš letěl také.

Po čase se do národního týmu vrací střední záložník Matějovský. Ve druhé anglické lize ale po zranění moc nehraje.

Od loňského mistrovství Evropy jsme ho neviděli. Podstatné je, že zdravotně se cítí v pořádku. Po návratu na hřiště v Readingu chvíli hrál, teď moc nenastupuje. Navzdory hernímu handicapu jsem rád, že může přijet, protože moc kreativních hráčů nemáme.

Zvláště když kapitán Rosický je rok mimo. Potvrdíte alespoň pozitivní zprávy, že Tomáš začal trénovat a zvládá zátěž dobře?

Léčba pokračuje, jak by měla. Co jsem s Tomášem mluvil, cítí se dobře. Žádné komplikace by už snad nastat neměly, ale stále platí, že nejvíc informací má Arsenal a jeho kouč Wenger.

Pro kvalifikační dvojzápas ve Slovinsku a se Slovenskem na přelomu března a dubna asi s Rosickým ještě nepočítáte...

Je teprve začátek února. Koncem tohoto měsíce chci do Londýna odletět a sejít se jak s Tomášem, tak s trenérem. Výhodou je, že Wenger mluví německy. Požádám ho, aby mi o Rosického situaci všechno podrobně vylíčil.

Vy snad věříte, že by Rosický jarní kvalifikaci stihl!?

Já věřím vždycky. Možná je to špatně, protože kolikrát se to otočí proti mně. Takových hráčů jako Tomáš moc není. Každá reprezentace by ho potřebovala.

Jak jste vlastně sledoval ostatní reprezentanty od půlky listopadu, kdy jste hráli v San Marinu?

Podle mého názoru jsem toho objel dost. Čísla ale raději říkat nebudu, už jsem se někde dočetl, že mé cesty jsou jen zdvořilostní. Hodně hráčů jsem viděl, nebo s nimi aspoň mluvil. Zaměřil jsem se hlavně na ty, kteří jsou po zranění. Když už tedy budu v Londýně, budu chtít mluvit také s koučem Readingu o Matějovském. Není to však vždy jednoduché, abych si promluvil přímo s trenérem. My jsme vstřícní, ale nevím, jestli to tak funguje i venku.

Reklama

Související témata: