Hlavní obsah

Kvalifikační zápasy fotbalistů budou pískat Portugalec a Španěl

PRAHA

Portugalec Pedro Proenca a Španěl Alberto Undiano Mallenca budou rozhodovat nejbližší zápasy české fotbalové reprezentace v kvalifikaci mistrovství světa ve Slovinsku a se Slovenskem. Oba Jihoevropané už také mají s duely českých týmů zkušenosti.

Článek

Pětatřicetiletý Mallenca pískal pro český fotbal také jeden z nejdůležitějších zápasů posledních let. Před necelými dvěma roky byl u toho, když reprezentační dvacítka podlehla Argentině 1:2 ve finále světového šampionátu v Kanadě.

Španělský sudí na tomto turnaji rozhodoval i duel mladých Čechů ve skupině proti Jižní Koreji (2:2). Pamatují si na něj i ve Spartě, na začátku sezóny 2004/05 byl u její remízy 2:2 v druhém předkole Ligy mistrů na hřišti Apoelu Nikósie. To byl pro Mallencu první pohárový zápas v kariéře.

Mallenca proslul tím, že v zápasech často tahá z kapsičky žluté karty. Například ve finále mistrovství světa dvacítek jich hráčům ukázal hned deset, stejný počet vytasil i v semifinále mistrovství Evropy jednadvacítek v roce 2006 mezi Francií a Nizozemskem. Jen o dvě karty méně rozdal v závěru minulého roku v semifinále mistrovství světa klubů, v němž se utkaly mexická Pachuca a ekvádorské Quito.

Španělský sociolog se propracoval mezi elitní evropské arbitry, na mezinárodní scéně odřídil už 34 utkání. Třetí sezonu se pravidelně objevuje v Lize mistrů a figuruje také v širší nominaci 38 rozhodčích, kteří mají šanci dostat se v příštím roce na mistrovství světa v JAR. Jeho kvality nepochybně prověří i vypjaté derby bývalých federálních partnerů, které je v Praze na Letné na programu 1. dubna.

Proenca, před dvěma roky zvolený za nejlepšího portugalského rozhodčího, se v říjnu 2006 objevil v Jablonci, kde česká jednadvacítka v baráži o postup na ME porazila Bosnu a Hercegovinu 2:1. O tři měsíce dříve byl v Mladé Boleslavi u toho, když Středočeši v předkole Ligy mistrů porazili Valerengu Oslo 3:1.

Osmatřicetiletý finanční manažer z Lisabonu na sebe poprvé výrazně upozornil před pěti lety, když na evropském šampionátu devatenáctiletých rozhodoval finále mezi Tureckem a Španělskem (0:1). Celkem byl delegován k 28 reprezentačním či pohárovým duelům. Od roku 2004 je pravidelně nasazován na utkání Poháru UEFA, v posledních dvou sezonách dostává důvěru i v zápasech Ligy mistrů.

Reklama