Hlavní obsah

Potvrzeno: Vaniak nahradí v reprezentaci Čecha

PRAHA

Gólman fotbalové Slavie Martin Vaniak byl povolán na středeční přípravné mezistátní utkání v Maroku místo zraněného Petra Čecha. Deníku Právo to v sobotu potvrdil trenér reprezentace Petr Rada. "Martin je zkušený gólman, navíc dlouhodobě prokazuje kvalitní formu,“ zdůvodnil svoje rozhodnutí Rada.

Článek

„Hovořil jsem s koučem Slavie Karlem Jarolímem, asistent pro brankáře Luboš Přibyl pak s Martinem Vaniakem. Na pondělní sraz dorazí. Slavia se vrací z přípravy ve Spojených Arabských Emirátech v neděli. Vaniak je z Prahy, takže nebudou žádné komplikace s cestováním," dodal Rada.

Kromě Čecha je na marodce stále Daniel Zítka z Anderlechtu, který po zlomenině nohy začal trénovat. Jaromír Blažek ze Sparty ukončil po loňském evropském šampionátu reprezentační kariéru. Momentální jedničkou tak bude v Maroku Jaroslav Drobný, který si rychle vyléčil zlomený obratel a za berlínskou Herthu odchytal velmi dobře dva první jarní bundesligové zápasy.

Čecha někdo při zápase kopl do zad

„Hovořil jsem i s Petrem Čechem. V utkání s Liverpoolem ho někdo ze soupeřů kopl do zad. Utkání dochytal, ale druhý den se ozvaly velké bolesti. Má omezenou pohyblivost, i když by se nemělo jednat o dlouhodobé zranění. Trenér Chelsea Scolari ho nenominoval na sobotní utkání s Hullem. Nemělo by smysl riskovat středeční start. Čech by musel absolvovat let z Prahy do Londýna a čtyři hodiny pak v letadle do Casablanky. A totéž zpátky, aniž by bylo jisté, že bude moct nastoupit,“ konstatoval Rada.

Vaniak zatím nastoupil za reprezentaci v sedmi zápasech. Nestartoval na žádném velkém turnaji. Naposledy stál v brance národního mužstva v březnu 2004 v přípravném duelu v Irsku (1:2), kde odchytal jeden poločas. Na EURO do Portugalska tehdy místo něho jel Antonín Kinský.

Reklama