Hlavní obsah

Výstavní ofenzívu fotbalistů čeká další překážka

Václav Procházka

Jen sobotní tříbodový zisk v Bělorusku má pro české fotbalisty platnost, jestliže hodlají udržet otevřené pokračování bitvy o přímý postup s Nizozemci. Na ně národní tým narazí hned 10. září na pražské Letné.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Čeští fotbalisté (zleva Štěpán Vachoušek, Vladimír Šmicer a Martin Jiránek) se připravují na sobotní kvalifikační duel v Bělorusku.

Článek

Vše ostatní než výhra v Bělorusku by asi bylo osudovou ztrátou. Těžko čekat, že Nizozemci doma zakolísají s Rakušany. Ofenzíva českého týmu byla v průběhu kvalifikace výstavní - co do počtu vstřelených gólů překonala i tu nizozemskou.

Nakonec mezi lídry skupiny může rozhodnout právě skóre. V posledních říjnových duelech (Rakousko-ČR, Nizozemsko-Moldavsko) není vyloučena pěkná honička na dálku. Vítěz bude mít EURO 2004 v Portugalsku jisté, poraženého čeká ošidná baráž.

Ofenzívní síla součástí vyváženého týmu

I proto už teď může jít o každou trefu. Bělorusové ale zároveň mohou být notně nebezpeční. Ukázali to už loni v Teplicích. "Musíme zase předvádět svoji hru. Být aktivní a agresivní," naráží útočník Jan Koller na to, zač v předešlých fázích kvalifikace i v přípravě reprezentace opakovaně sklízela aplaus.

Je zničující ofenzíva dominantní v českém týmu? "Ne. Máme vyvážený tým," míní Koller. "Těžší to teď budeme mít v tom, že kvalifikace se blíží ke konci," je mu jasné, že situace se poněkud mění. Uvolněnost může být s blížící se vidinou startu na ME v Portugalsku pryč, byť soupeři už o nic nejde.

Baroš zatím v roli nahravače

A že by v rozbíhajících se ligových soutěžích byla forma reprezentantů oslnivá se navíc také asi říci nedá. "Do šancí se moc nedostávám, je to ale v celém týmu," říká dortmundský dlouhán, který toho na hrotu českého týmu odkopal v této kvalifikaci nejvíce. A s ním Baroš. Oba si v národním týmu udržují uchvacující bilanci více než půl gólu na zápas.

Baroš se uchytil v základní sestavě Liverpoolu, kterému to v prvních utkáních sezóny drhlo. Až v derby s Evertonem vyhrál, a to hned 3:0. "Hraju. To je dobré. Jen góly mi chybí, na jeden jsem zatím pouze nahrával Owenovi," bilancuje úvodní kola anglické ligy.

Absence hráčů nemusí být výhodou

Soupeř se proti prvnímu vzájemnému souboji zjevně změnil. Přišel nový kouč Bajdačnyj. V nominaci chybějí některá známější jména (Bělkevič, Chackevič, Štanjuk). Hleb ze Stuttgartu bude k dispozici jednadvacítce, která má ještě šanci postoupit, zatímco áčko se už může chystat na další kvalifikaci.

Trenér má už v závěru té finišující dostatek prostoru na experimenty. Nemůžou se českému týmu stát osudné? "Nemusí být výhodou, že tam někteří hráči nebudou," uznává trenér českého celku Karel Brückner.

Nenechat se ošálit

Bělorusům to v průběhu kvalifikace neladilo v defenzívě. Už v Teplicích. A jejich bilance v posledních utkáních? "S Nizozemskem to bylo vyrovnané, ale nešťastně prohráli. V Rakousku přišel propadák. A pak vítězství 2:1 s Iránem. Zjevně dělají vše pro zpevnění obrany," všímá si Brückner změny herního systému soupeře.

"Z tří zadáků přešli už také na klasické 4-4-2," vrací se Brückner k utkání s Iránem. "Ale je zajímavé, že do téhle zkoušky nasadili i Omeljančuka, který proti nám nastoupit nemůže kvůli žlutým kartám. Kdo ví, jaký systém nakonec zvolí, koneckonců není divné, že mají dvě alternativy. A nesmíme se nechat ošálit tím, že jim o nic nejde" přemítá kouč.

Reklama

Související témata: