Hlavní obsah

„Maročan“ Baroš se střelecky odmlčel, trefil se Fenin

PRAHA

Radovi vyvolení se v pondělí sejdou v Praze, v úterý odletí do Casablanky a ve středu tam fotbalová reprezentace sehraje s Marokem první letošní zápas. S nominací v kapse se v ligových zápasech střelecky prosadil jen Martin Fenin. Všechny členy národního týmu mohou povzbudit další optimistické prognózy o návratu zraněného kapitána Tomáše Rosického.

Článek

Stále se nevzdal myšlenky, že by se už na dva jarní zápasy kvalifikace mistrovství světa 2010 mohl do fotbalové reprezentace vrátit její kapitán Rosický. Proto se kouč národního týmu Petr Rada koncem února vypraví do Londýna, aby ho kouč Arsenalu informoval o aktuálním stavu špílmachra národního týmu.

„Jsme příjemně překvapení, Tomáš si poprvé zatrénoval s míčem. Na hřiště by se mohl dostat za šest týdnů,“ vzkázal o víkendu Arséne Wenger.

S o to větším elánem se může Rada pustit do první reprezentační akce roku. „Maroko je kvalitní soupeř. Kromě druhého brankáře by měli do zápasu zasáhnout všichni nominovaní hráči,“ plánuje kouč.

Jedničkou mezi tyčemi bude Drobný

Kvůli zranění zad nepřijede brankář Čech, ale Rada nemusí mít strach. Drobnému se daří v bundeslize výtečně a je velkou oporou Herthy. Krýt záda mu bude slávista Vaniak, který si v reprezentaci zachytal naposledy před pěti lety.

Z obránců zažil nejpovedenější víkend Ujfaluši. Po disciplinárním trestu se vrátil do sestavy Atlétika Madrid a to po výměně trenéra konečně vyhrálo. To jeho parťák Jankulovski nebyl daleko od blamáže AC Milán, které nakonec aspoň remizovalo s Regginou. Italskému legionáři tak přijde vhod, že dostal reprezentační volno. „Marka zkoušet nemusíme a začátkem roku měl nabitý program. Chce být stoprocentně nachystaný na kvalifikaci a teď má jediný týden, kdy si může odpočinout,“ vysvětlil Rada.

Důležitý test pro Matějovského

Ze záložníků bude zápas velmi důležitý pro Matějovského. Za Reading znovu nastoupil až v závěru utkání, národnímu týmu na podzim chyběl. „Tréninkovou zátěž už po zranění má, ale se zápasovým handicapem. Nastupuje spíš za rezervní tým, což je trochu něco jiného,“ je Rada zvědavý, jak se Matějovský představí.

Ve francouzské lize dal gól z penalty Svěrkoš, pozvánku však tentokrát nedostal. „Má problémy s kolenem, necítil se na to, že by zápas v Maroku odehrál. Počítáme s ním i s Bednářem, ale vystačíme si teď se třemi útočníky,“ vysvětluje Rada.

Zatímco Baroš se v Turecku před odletem na sraz netrefil, Fenin navázal v Německu na dobrou formu ze závěru loňského roku a gól dal. Nejvíc však asi bude Rada zvědavý na Necida, který se rozkoukává v ruském angažmá.

Brankáři:
Jaroslav Drobný - Dlouhým výkopem si připsal asistenci u gólu Voronina a jeho Hertha remizovala 1:1 v Bielefeldu.
Martin Vaniak - V neděli se vrátil z Dubaje, v posledním utkání s Ázerbájdžánem (2:0) stál v brance Slavie první poločas.
Obránci:
Zdeněk Grygera - Před inkasovaným gólem prohrál hlavičkový souboj, ale nakonec se Juventus i o deseti dočkal výhry 2:1 v Catanii.
Michal Kadlec - Leverkusen doma utrpěl porážku 2:4 se Stuttgartem. Hrál celý zápas, i když se pět minut před koncem zranil.
Radoslav Kováč - Byl na soupisce West Hamu pro utkání s Manchesterem United (0:1), na hřiště se však nedostal.
Tomáš Marek - Byl s Baníkem na soustředění v Turecku, naposledy tam hrál v duelu s Krivým Rogem (1:1) na levém kraji.
Zdeněk Pospěch - Do soboty byl s FC Kodaň na soustředění ve španělském La Manga.
David Rozehnal - I díky němu oslabené Lazio Řím dlouho odolávalo, ale nakonec domácí Fiorentina vyhrála 1:0.
Tomáš Ujfaluši - Výměna trenéra zabrala, Atlético ukončilo krizi výhrou 3:0 na hřišti Huelvy. Hrál celý zápas.
Záložníci:
Luboš Hušek - Byl se Spartou ve Španělsku, v pátek hrál defenzivního záložníka v duelu s Cracovií Krakov (3:1).
David Jarolím - Kapitán dál táhne Hamburk. Tentokrát však nestačilo, že nahrál na dva góly. Karlsruhe doma vyhrálo 3:2.
Marek Matějovský - Při remíze 0:0 s Prestonem pomohl druholigovému Readingu od 73. minuty a stihl jen žlutou kartu.
Jaroslav Plašil - Hrál 75 minut a Pamplona opustila sestupové příčky překvapivým vítězstvím 1:0 nad Valencií.
Jan Polák - Absolvoval celý zápas, v němž Anderlecht porazil Mons 3:2 a je v belgické lize druhý.
Libor Sionko - Na soustředění ve Španělsku dal jeden gól v posledním utkání FC Kodaň s Cartagenou (2:0).
Útočníci:
Milan Baroš - Šestnáctý ligový gól v sezóně nepřidal, Galatasaray Istanbul doma jen remizoval 1:1 s Kayserisporem. Dostal žlutou kartu.
Martin Fenin - Po rohovém kopu dal svůj pátý gól v sezóně, jenže Frankfurt nakonec jen remizoval s Kolínem 2:2.
Tomáš Necid - CSKA Moskva porazil v přípravě Žilinu 2:1, jeho nová posila však do zápasu nezasáhla.

Reklama

Související témata: