Hlavní obsah

Polák nemá s Afričany dobré zkušenosti

PRAHA

Těší se do tepla. Klima v Maroku, kde česká fotbalová reprezentace ve středu sehraje přátelský zápas s domácím výběrem, bude pro záložníka Jana Poláka pohlazením pro duši i nohy sužované tvrdými podmínkami belgické ligy. Jeho Anderlecht nemá vyhřívaný trávník. Stejně jako dalších patnáct týmů z osmnáctičlenné soutěže.

Článek

„Pouze v Genku a Lutychu mají jistotu kvalitního terénu celý rok. Jinak je to hrůza. Terény jsou strašné. Před týdnem jsme hráli v Kortrijku a to byla groteska. Hřiště zmrzlé jako beton. Nastoupili jsme v turfech, pohyby byly absolutně nekoordinované. Ale zápasy se odkládají jen v extrémních případech. V každém kole by se nehrály tak čtyři zápasy. Možná víc,“ vykládá Polák. Překvapuje ho, že za takových podmínek začíná druhá polovina soutěže už v lednu. „A to příští rok budou hrát bez přestávky,“ kroutí hlavou nevěřícně osmadvacetiletý záložník.

I proto se těší do Maroka. Předpověď pro Casablancu slibuje 20 stupňů. „Ale spoluhráč z Anderlechtu Mbark Boussoufa mi říkal, že hřiště tam v minulosti nebylo úplně dobré. Navíc tam během víkendu pršelo. Ale pořád lepší než hrát v belgických mrazech,“ usmívá se Polák.

Maročané jsou dobře technicky vybavení

Střet s africkým sokem ale nebere jako výlet za příjemným klimatem. „Mnoho lidí si určitě říká, že hrajeme nesmyslný zápas. Ale třeba Boussoufa je strašně technický, rychlý a nebezpečný. A takoví jsou všichni. Když se jim povedou dvě tři akce, jsou schopni neuvěřitelných kousků. Možná nemají organizaci, ale individuálně jsou kolikrát lepší než my. Je škoda, že zápas nevysílá televize. Lidé by viděli, že jde o skvělou prověrku,“ tvrdí Polák.

S africkým fotbalem má několik zkušeností. „A nejsou to vzpomínky, nad nimiž bych jásal,“ kaboní se. V mládežnických reprezentacích hrál s Kamerunem a Angolou, s „21“ proti Kataru a dvakrát s Egyptem. Vždy 0:0. A pak byl na MS 2006 při prohře s Ghanou. „Afričtí soupeři už nejsou žádní nazdárci. Nebude to selanka. Zvláště doma bývají hodně silní,“ varuje Polák.

Doufá, že si konečně spraví bilanci v bojích s africkými soky. „Všichni vnímáme důležitost zápasů z pohledu jediné prověrky před klíčovými kvalifikačními zápasy ve Slovinsku a se Slovenskem. Tihle soupeři sice hrají jinak než Maroko, ale to není rozhodující. My se nechceme nikomu přizpůsobovat. Věřím, že ve středu do nového reprezentačního roku vstoupíme vítězně. A na podzim oslavíme postup na šampionát do Jihoafrické republiky.“

Reklama

Související témata: