Hlavní obsah

VIDEO: Reprezentace odletěla do Maroka, Fenina nahradil Bednář

PRAHA

Bez Petra Čecha, Marka Jankulovského, dlouhodobě zraněného kapitána Tomáše Rosického a nově i Martina Fenina v úterý odletěla fotbalová reprezentace do Casablanky, kde ve středu od 20:30 středoevropského času nastoupí proti Maroku. Má jediný přípravný zápas na to, aby vyladila formu na dvojzápas kvalifikace MS 2010 ve Slovinsku (28. března) a doma se Slovenskem (1. dubna).

Článek

Kouč fotbalové reprezentace Petr Rada si může dělat velké naděje, že na jaře bude mít k dispozici kvalitnější tým než na podzim. Jankulovskému dal volno, z původní nominace vypadli pouze brankář Čech a nově útočník Martin Fenin. Útočníka Frankfurtu nahradil Roman Bednář. "Martinovi nebylo ráno dobře a měl i teplotu," řekl novinářům při odletu Rada a vysvětlil, proč se k týmu připojí útočník West Bromwiche Albion. "Z Londýna má nejjednodušší spojení do Maroka, připojí se k nám večer." Fenin se vrátí do Frankfurtu.

Do Maroka odlétá národní tým k prvnímu letošnímu utkání i se záložníkem Matějovským, ale hlavně - po roce obav a černých předpovědí začal v Anglii kopat do míče i kapitán nároďáku Rosický a jeho velký návrat na hřiště by se mohl uskutečnit za šest týdnů.

Některé ligové soutěže ještě nezačaly

„Máme hráče trénované v kvalitních klubech, ale stejně potřebuji vidět, v jakém stavu jsou. Někomu ještě ligové soutěže ani nezačaly. Vyzkoušíme si některé herní varianty, ale jinak k zápasu přistoupíme na sto procent,“ ujišťuje trenér Petr Rada.

Luboš Hušek při odletu fotbalové reprezentace do Marokafoto: ČTK/Michal Doležal

Na podzim vedl národní tým v pěti zápasech, ani jednou však nemohl poslat na hřiště středovou řadu ve stejném složení. A to je pro stabilizaci mužstva velký handicap. „Alfou a omegou bylo, že nám chyběli oba tvořiví záložníci, Rosický a Matějovský. Věřím, že na jaře už oba v týmu budou a s jejich návratem půjde kvalita celého týmu nahoru,“ maluje si Rada ideální stav.

Navrátilec Matějovský středem pozornosti

Proto do Maroka letí i Matějovský, přestože po zranění v sestavě druholigového Readingu paběrkuje jen po minutách a herní zatížení si udržuje spíš v rezervě. „Pozvánka mě docela překvapila. Asi mám ještě reprezentaci co dát, budu se snažit odevzdat maximální výkon,“ těší Marka Matějovského.

V národním týmu nebyl od loňského mistrovství Evropy. Na jeho výkon bude kouč ze všech hráčů nejvíc zvědavý. „Abych také nebyl... Jsem rád, že je Marek zdravý. Zápasy za rezervu samozřejmě nejsou to pravé ořechové. Ale když se dostane do bývalé formy, zařadí se k hráčům, jakých moc není,“ přeje si Rada, aby se jeden ze dvou možných špílmachrů rychle vpravil do svojí role.

Tomáš Marek při odletu fotbalové reprezentace do Marokafoto: ČTK/Michal Doležal

V Casablance čeká na české fotbalisty podle předpovědi příjemné počasí kolem 18 stupňů Celsia, ale především soupeř disponující zkušenými legionáři působícími v Evropě. Žádná z českých televizí zápas nevysílá, reportáž chystá Radiožurnál.

Reklama

Související témata: