Hlavní obsah

Ujfaluši chce třikrát do Afriky, hlavně na MS 2010

CASABLANCA

Fotbalová reprezentace vstoupí ve středu od 20:00 SEČ do klíčového roku. Proč právě v Maroku? Afričané se derou ve fotbale vzhůru, vždyť i mistrovství světa bude příští rok v Jihoafrické republice. Česká reprezentace se s nimi utkává jen výjimečně. I proto bude zápas v Casablance zajímavým srovnáním, které se jí v případě postupu na šampionát může hodit.

Článek

Už to nejsou žádná ořezávátka. „Lvi z Atlasu“, jak se marocké fotbalové reprezentaci přezdívá, disponují kádrem zkušených hráčů působících převážně v kvalitních evropských klubech. Na povel je má francouzský trenér Roger Lemerre, který byl jako Jacquetův asistent u toho, když Francie vyhrála v roce 1998 titul mistrů světa. O dva roky později s ní dobyl titul evropský už jako hlavní kouč.

Češi zatím po rozdělení federace hráli proti Afričanům jen třikrát. Každému se hned vybaví především tři roky starý malér z mistrovství světa v Německu. Brücknerův tým tam v Kolíně nad Rýnem prohrál 0:2 s Ghanou a právě Essien, Appiah a spol. postoupili na úkor národního týmu dál.

Šest pamětníků výbuchu s Ghanou

Do Maroka přiletělo šest hráčů, kteří proti Ghaně nastoupili - Ujfaluši, Grygera, Rozehnal, Plašil, Polák a Sionko. Prvně jmenovaný byl tehdy v klíčovém okamžiku utkání vyloučen. „Sám od sebe jsem si cestou do Maroka na Ghanu nevzpomněl. Zapomněl jsem na ten zápas, jak nejrychleji jsem uměl...“ pousmál se Tomáš Ujfaluši.

Konktakty s africkým fotbalem reprezentaci chybí. A po výbuchu s Ghanou nejeden expert konstatoval, že jí ani moc nesedí. „Může to být i tím, že s Afričany moc nehrajeme. Pokud však jde o Ghanu, byl to celkově nepovedený zápas, v němž jsem sehrál významnou roli,“ bere Ujfaluši i po letech odpovědnost na sebe. „Ani já bych z jedné porážky nic nevyvozoval. Hodně afrických hráčů potkávám v evropských klubech. Jiní jsou ovšem ti ze severoafrických arabských zemí a jiní ti z ostatních koutů Afriky,“ přidal se Libor Sionko.

Ujfaluši patronem týmu z Keni

Ujfaluši je přitom na Afriku tak trochu expert. Kapitán nároďáku je patronem humanitárního projektu, který v Keni rozjel jeho bratranec Robin. „Letos v červenci tam na deset dní poletím, možná si i zahraji s týmem, který mám svěřený,“ avizuje.

Ještě raději by však naplnil ještě druhý „africký“ plán. Aby se reprezentace od duelu s Marokem odrazila k postupu na mistrovství světa 2010 a příští rok se tak mohl do Afriky vypravit do třetice. „To by bylo fajn. Také s tímto ohledem je test s Marokem vhodný,“ zasnil se Ujfaluši.

O to samé jde i trenérovi. Nejdřív je však nutné zvládnout kvalifikaci. „Maročané mi svou technikou hodně připomínají Slovince, na jejichž půdě v březnu hrajeme,“ připomněl Petr Rada před úterním tréninkem v Casablance.

Česká reprezentace proti Afričanům
ČR - Nigérie 2:1 (11. prosince 1996)
Pohár Hassana II. v Casablance
ČR - Jihoafrická republika 2:2 (13. prosince 1997)
Konfederační pohár v Rijádu
ČR - Ghana 0:2 (17. června 2006)
Mistrovství světa v Kolíně nad Rýnem

Reklama

Související témata: