Hlavní obsah

Muž na telefonu Bednář je v Casablance, jde se na Maroko

CASABLANCA

Casablanca se probudila do slunečného rána, teplota se přes den vyšplhala ke 20 stupňům Celsia. Večer se sice ochladí, ale co víc si fotbaloví reprezentanti mohou v únoru přát... Již v březnu budou pokračovat v kvalifikaci mistrovství světa 2010. „Musíme zápas s Marokem pojmout tak, jako by to byla kvalifikace,“ slíbil kapitán národního týmu Tomáš Ujfaluši.

Článek

Reprezentace je od úterního večera kompletní. Do Casablanky dorazil útočník Roman Bednář, který se místo nemocného Martina Fenina vydal za výpravou přímo z Londýna.

„Dozvěděl jsem se to v úterý ráno. Ještě jsem byl v posteli, když jsem si všimnul několika nepřijatých hovorů na telefonu. Tak jsem se rychle sbalil a vydal se do Maroka. Bylo to zase docela hektické, ale ne tak rychlé jako minule,“ připomněl Bednář, že něco takového nezažil poprvé.

Již v listopadu před zápasem v San Marinu byl povolán narychlo. „Vůbec mi to nevadí. Stále platí, že na sraz národního týmu přijedu za jakýchkoli okolností,“ usmíval se Bednář v úterý večer, když dorazil do Casablanky.

Vedení v Maroku nic nepodcenilo

Anglický legionář toho o marockém týmu a vůbec o africkém fotbale moc neví. Ve West Bromwich Albion se teď dost trápí. „Hraji málo. A když už nastoupím, je to za stavu 0:2 nebo 0:3. Takže žádná sláva. Ale věřím, že i reprezentační pozvánka mi může v klubu pomoci. Národní mužstvo má v Anglii pořád obrovské jméno,“ vyzdvihl Bednář.

Vedení národního týmu v exotickém prostředí nic nepodcenilo. Zástupci cestovní agentury, která české výpravě zajišťuje ubytování, se do Casablanky vydali se čtyřdenním předstihem. „Některé věci je dobré ohlídat přímo na místě. Někdy je složité dostat z Maročanů odpovědi na naše otázky. Jsou v tomto směru tak trochu volnější,“ usmál se technický vedoucí týmu Jaroslav Dudl.

Fotbalisté navíc mohli vycházet ze zkušeností tenistů, kteří před třemi lety hráli Davis Cup v Udždě. „Pořadatelé nám vycházeli vstříc, ale někdy jsme museli být trpěliví a říkat jim všechno šestkrát,“ popsal deblista Petr Pála, který tehdy působil jako manažer týmu.

Maroko testem pro Matějovského a spol.

Tenisté si dávali pozor na pitnou vodu a také na neprověřené domácí pokrmy. „Třeba místní speciality, kterou byl veliký koláč se zapečenou rybou a zeleninou, jsem se ani nedotkl. Bylo to dost podezřelé. Pála si ale dal a přežil, takže to nic závadného nebylo,“ vzpomínal s úsměvem Tomáš Berdych.

Fotbalisté bydlí v luxusním hotelu Hyatt Regency, který je dominantou centra Casablanky. Mohou se soustředit jen na zápas. „Všechno běží, jak má. Čeká nás test s kvalitním soupeřem. V brance by měl nastoupit Drobný a od začátku hrát záložník Matějovský, který se do mužstva po delší době vrací. Jenom na poločas nastoupí Kadlec, jehož v pátek čeká bundesligový zápas. Na hřiště chci postupně poslat všechny hráče, ale nevystřídám je o přestávce všechny najednou,“ naznačil své plány trenér Petr Rada.

Maroko - Česká republika
Přípravný zápas, středa 20:00 v Casablance, utkání řídí trojice tuniských rozhodčích. Žádná z českých televizí zápas do svého programu nezařadila, druhý poločas vysílá Radiožurnál.
Předpokládané sestavy - Maroko: Zaza - Básir, Kadúrí, Ilamín, Muaataz - Chardžá, Safír, Hadži, Šamach - Bahá, Hamdáví.
ČR: Drobný - Grygera, Ujfaluši, Rozehnal, Kadlec - Plašil, Matějovský, Kováč, Polák - Baroš, Necid (Bednář).

Reklama

Související témata: