Hlavní obsah

Reprezentace před kvalifikací: Mdlá záloha a málo koření

CASABLANCA

Trenéru Radovi není co závidět. Není sice důvod k panice, situace fotbalové reprezentace však před kvalifikačními zápasy ve Slovinsku a se Slovenskem není jednoduchá. Středeční duel v Maroku ukázal, že některé dlouhodobé problémy přetrvávají a jejich personální řešení není momentálně po ruce. Alfou a omegou trablů národního týmu je fungování středové řady.

Článek

Cestou do Maroka se fotbalisté mohli podívat na Koření života s Catherine Zetha-Jones, film s mottem ‚Recept na štěstí v žádné kuchařce nenajdete‘. Trenér Petr Rada neletěl do Afriky hledat štěstí, ale aspoň trochu koření, kterým by dochutil sestavu fotbalové reprezentace před jarní kvalifikací. Z toho, co v Casablance viděl, si mohl dobrého vzít jen špetku.

Brankář: Čech má zdatné partnery

Co dávno věděl, to si kouč v Maroku potvrdil. Když onemocní Čech, svět se nezboří. Na podzim zastoupil jedničku Zítka a po jeho zranění nastoupil Drobný.

V Casablance debutoval, ale zachoval klid a hráče před sebou si dokázal dirigovat. „Na tomto místě problém nemáme, protože stejně tak by obstál i Vaniak. Je znát, že se Drobnému v bundeslize daří,“ pochvaluje si Rada.

Obrana: Stabilizovaná a s rezervami

Čtveřice je sehraná, alternativy jsou. A také rezervy. Těmi je určitě větší zapojení krajních obránců do ofenzivy, které v Maroku chybělo. Pokud hraje soupeř rychle, nejsou Ujfaluši a spol. zrovna jistí. Určitě se zvednou návratem Jankulovského, který tentokrát dostal volno. „Chce se pořádně připravit, aby byl v kvalifikaci stoprocentní,“ utěšuje se Rada.

Záloha: Bez špílmachra největší problém

Středová řada je při absenci Rosického pro trenéra noční můrou. Ani na vyhlášeném marockém bazaru to správné koření nenašel. Nerozehraný Matějovský jím zatím být nemůže. „Soutěžní zápasy žádným tréninkem nenahradím. Musím hrát,“ uznal sám záložník Readingu. Že by byl po roce bez fotbalu v březnu fit Rosický, také není pravděpodobné. Zbývá tedy jen Jarolím, který sice táhne Hamburk, ale v reprezentaci ještě nikdy velkou roli nedostal.

„Útoku chyběla větší podpora, což ovlivnilo i zranění Sionka, který je v tom dobrý,“ mračil se Rada. Tento jev však trvá již rok, třeba Poláci nároďák v záloze převálcovali.

Útok: Odříznutý Baroš a nadaní dlouháni

Bídu zálohy fungující bez kreativního hráče nejlépe ilustruje trápení střelce Baroše. V Turecku exceluje, protože je zásobován kvalitními přihrávkami. Pokud nastupuje v národním týmu na hrotu sám, je předem ztracen. Nejenže žádný pořádný balon nedostane, nikdo ho ani ze druhé vlny pořádně nedoplní.

Útočník je pak odkázán sám na sebe, což se lépe zvládá ve dvou. Bednář s Necidem to po přestávce zvládli nečekaně dobře. „Moc toho spolu nenahráli, ale svou kvalitu hned potvrdili,“ našel si Rada pozitivum, které může mít v budoucnu velký význam.

Reklama

Související témata: