Hlavní obsah

Rada: Chci po hráčích víc odvahy, aby doplnili Baroše

Maroko s fotbalovým nároďákem nedobyl, optimismus ovšem před kvalifikačními zápasy ve Slovinsku a se Slovenskem neztrácí. Trenér Petr Rada pevně věří, že na klíčové zápasy se umí reprezentace připravit. Spoléhá na návrat řady hráčů, kteří v Casablance nebyli. Na druhé straně moc dobře ví, že výkon z prvního utkání roku by k bodům v kvalifikaci nevedl.

Článek

Po remíze 0:0 v Maroku jste již poněkolikáté konstatoval, že národnímu týmu chybí větší odvaha směrem dopředu. Co s tím?

Milan Baroš není tím, koho bychom měli zásobovat nakopávanými míči. Jednak nám chybí kreativní hráč, který by mu uměl dát finální přihrávku, navíc těsně před zápasem vypadl i Sionko, který umí útočníka doplňovat. To dokáže i Šírl. Barošovi zatím větší podpora chybí.

A netrpí Baroš už jen samotným rozestavením s jedním útočníkem?

V Anglii jsme také hráli na jednoho útočníka a Milan tam podal vynikající výkon. Bylo to samozřejmě i tím, že byl doplňovaný ze zálohy a měl větší podporu než v Maroku.

Casablanca byla důležitým testem pro Matějovského. Ukázalo se, že spasitelem zálohy zatím být nemůže. Při absenci Rosického tak ze středových záložníků zbývá jen Jarolím.

Marka jsme chtěli vidět. Třeba mu zápas v reprezentaci pomůže, že bude víc hrát v Readingu. To bych si moc přál. Pokud jde o Jarolíma, třeba se Slovinskem doma na klíčovém místě hrál. Svou roli v národním týmu má, navíc ho nemusíme dál sledovat, protože jako kapitán Hamburku potvrzuje své kvality neustále. Víc musíme pozorovat hráče, kteří moc nenastupují.

Místo Baroše nastoupili do druhého poločasu Bednář s Necidem a dařilo se jim. Můžete někdy poslat dva typologicky podobné hráče na hřiště i od začátku zápasu?

Problém v tom není, i když je výhodnější, aby jeden ze dvou útočníků byl rychlostním typem. Ani dva vysocí útočníci však nejsou zárukou, že dáte gól.

Výkon z Maroka by na body ve Slovinsku sotva stačil...

To vám teď neřeknu, zápas je ještě daleko a Slovince si teprve prohlédnu. Bude to úplně jiné utkání a jsem přesvědčený, že na klíčovou fázi kvalifikace se připravíme tak, jak jsme to v poslední době vždycky dokázali. Příprava na dvojzápas bude směřovat úplně jinam. Hlavně však čekám na návrat zkušených hráčů, kteří když budou zdraví, reprezentaci zvednou - Rosického, Jankulovského, Šírla, Sionka, Fenina či Svěrkoše.

Reklama

Související témata: