Hlavní obsah

S nerozehraností si musíme poradit, říká Brückner

PRAHA

Jediný ostrý zápas mají v nohou někteří fotbaloví reprezentanti na počátku sezóny. Není to proklatě málo před klíčovým dvojzápasem, který je může posunout blíže k přímé účasti na evropském šampionátu, anebo naopak vyslat do záludné baráže?

Foto: archiv

Trenér Karel Brückner.

Článek

"Všechno je relativní. Ideální stav by byl samozřejmě, kdyby všichni měli stabilní formu a odehráno nějakých 10-15 zápasů, ale to prostě není možné. Musíme si s tím poradit," říká kouč národního týmu Karel Brückner, jehož svěřence čeká sobotní střetnutí v Bělorusku a středeční doma na pražské Letné s Nizozemci.

Není to nová situace

"Asi to nebude optimální. Zvlášť v druhém utkání proti nám ale bude hrát řada fotbalistů, kteří jsou na tom podobně," nedělá si z toho hlavu obránce Marek Jankulovski, jehož Udine hrálo v lize zatím jen jednou. A z italské nejvyšší soutěže není v reprezentaci sám. Vrátil se do ní Martin Jiránek z Regginy. Nechybí Pavel Nedvěd. Ten má k dobru zápas navíc: o italský superpohár s Juventusem úspěšně hrál v New Yorku s milánským AC.

V paměti se Brückner nemusí vracet zpět tak daleko, aby si připomněl podobnou situaci. V únoru na Francouze vyrukoval s týmem, který na tom byl podobně. "Tam to mělo být ještě horší, jeli jsme tam, aniž by někteří hráli ligu a stejně jsme to zvládli," naráží na výhru 2:0 na půdě věhlasného soupeře.

"Určitě tenhle stav není nějaké plus, ale přípravu má většina kluků za sebou dost dlouhou, až dvouměsíční, takže by to také neměl být velký problém," míní útočník Jan Koller.

I v přípravě na sebe narážejí celky zvučných jmen. "Ajax hrál s Liverpoolem a další týmy se měřily také se silnými protivníky. Jen se to teď musí doladit. Stejně jsou na tom jiné reprezentace," naráží Brückner na to, že nejen Nizozemci, ale i Španělé a Italové mají v téhle fázi sezóny obdobné potíže.

Tréninky se líbí

Tréninkově nejnabitější den srazu čekal reprezentanty včera. "Na středu při těchto delších reprezentačních akcích míváme připravenu největší zátěž," připomíná kouč. Na herní agresivitu a dynamiku zaměřil dopolední trénink, odpolední na taktické alternativy. Ráno už měl k dispozici všechny úterní marody. S odřenou patou se vyrovnával Pavel Nedvěd, trénovali i Jiří Štajner a Tomáš Ujfaluši.

Dopolední neúčast Tomáše Galáska nebere kouč tragicky. "Po lize měl potíže s přitahovačem, a tak měl volno," nechce kouč, aby se středopolaři při dynamickém tréninku vracela bolest. "Bez takovýchto drobných problémů se to nikdy neobejde, ale v sobotu budou všichni k dispozici," je přesvědčen Brückner, zatímco hráči si chválí náplň jeho tréninků. "Určitě jsou zajímavější než v Kaiserslauternu. Například rychlost tam vůbec neděláme. Proto mě to baví a hodně mi takový trénink i dá," říká útočník Vratislav Lokvenc.

"Důležité je, že kouč se formou tréninků maximálně snaží eliminovat rozdíly mezi hráči, kteří už za sebou mají šest a víc mistrovských zápasů a námi, kteří jsme odehráli jeden. Různý stupeň rozehranosti by se mohl v utkání přece jen projevit," podotýká obránce Jiránek.

Liverpoolský střelec Milan Baroš nachází další důvod, proč mají hráči tréninky v reprezentaci v oblibě: "Různě se mění jejich skladba i forma. Opakujeme některé situace, zkoušíme nové i směrem k nejbližšímu soupeři. Pořád to je jiné. V klubu zažíváme týdenní stereotyp. Například pondělní tréninky jsou stejné a ty úterní mají také ustálenou podobu, takže se není nač těšit. Tady určitě ano. Vždycky přijde nějaká změna."

Reklama