Hlavní obsah

Weiss: Rosický je třešnička na fotbalovém dortu

Karel FeltSport.czPrávo

Fotbalový zápas kvalifikace o postup na MS 2010 mezi Českem a Slovenskem je na programu sice až na začátku dubna, přesto již nyní kouč našeho východního souseda Vladimír Weiss střádá plány na to, jak se v Praze na Letné přiblížit se svým výběrem postupu. „Jsme schopni konkurovat týmům jako je Česko nebo Polsko, jen pokud budeme hrát s více než stoprocentní koncentrací,“ myslí si Weiss.

Článek

V kvalifikaci o postup na fotbalové mistrovství světa 2010 se utká slovenská reprezentace v Praze s českou sice až 1. dubna, ale přemýšlíte už o tomto utkání?

V hlavě mám ten zápas už víc než půl roku. Je to jedno z nejdůležitějších utkání pro oba týmy a hodně napoví o dalším vývoji ve skupině. Už vítěz vašeho zápasu se Slovinskem v Mariboru bude rázem velkým favoritem skupiny. My ji vedeme a svoje postavení se budeme snažit v Praze uhájit, myslím ale, že boj o postup bude vyrovnaný až do podzimního závěru.

Považujete Slovensko také za favorita skupiny?

Pro mne jsou od losu favority Češi a Poláci. Za nimi jsou pak Slovinci a my. Skupina je hodně vyrovnaná, proto jsem řekl, že vítěz zápasu v Mariboru na tom bude hodně dobře. To platí i o vítězi našeho vzájemného duelu. Do pořadí určitě promluví i Severní Irsko, hlavně doma. A kdo na ostrovech vyhraje, nebude-li doma ztrácet, udělá velký krok směrem k šampionátu v Jižní Africe.

Kapitán české reprezentace Tomáš Rosický, který je už více než rok na marodce, by se měl tento měsíc na trávník vrátit. Myslíte si, že proti vám nastoupí?

Moc bych mu přál, aby se co nejdříve uzdravil, a bral bych i to, aby proti nám hrál. To říkám upřímně, protože bych přál hráčům i fanouškům co největší zážitek z tohoto zápasu. Rosického si navíc velice vážím jako fotbalisty i jako člověka. On je třešnička na skvělém českém fotbalovém dortu.

Po tak dlouhé pauze by ale nebyl rozehraný...

To je pravda, jenže Rosický je výjimečný hráč. I když byl dlouho zraněný, má to prostě v sobě. Třeba nevydrží celý zápas, ale jemu stačí pár minut, aby jednou geniální myšlenkou utkání rozhodl.

Budete se případně na Rosického nějak speciálně připravovat?

Určitě se budeme připravovat na hru českého týmu s Rosickým i bez něho. Viděl jsem několik zápasů vaší reprezentace bez Rosického a mužstvo podalo i bez svého vůdce výborný výkon. Zejména loni v létě v Anglii. Mám hru českého týmu dobře nastudovanou.

O kvalitu zápasu na Letné se musejí postarat i vaši svěřenci. Na koho budete nejvíc spoléhat?

Na celé mužstvo. Nebudu ale zastírat, že pro nás bude důležité, aby byli zdraví klíčoví hráči Škrteľ z Liverpoolu, Hamšík z Neapole a Šesták z Bochumi.

Slovensku se nepovedla únorová příprava na Kypru. Co to pro vás, jako kouče, znamená?

Že to varování přišlo včas. Nemohl jsem už ovlivnit tyto dva přípravné zápasy, do dvou, které šly hned po sobě, bych nešel. Prohráli jsme s Ukrajinou i Kyprem 2:3, a zejména zápas proti domácímu Kypru byl z naší strany bez šťávy. Navíc bez diváků tahle utkání neměla ani atmosféru.

Ukázal vám dvojzápas s těmito mužstvy něco konkrétního směrem ke kvalifikaci?

Dvojzápas mi potvrdil, že jsme schopní konkurovat týmům, jako je Česko nebo Polsko, jen pokud budeme hrát s více než stoprocentní koncentrací.

V minulé kvalifikaci slovenská reprezentace s českou dvakrát prohrála, v Bratislavě i na Letné dostala tři góly a žádný nedala, protože ten jeden byl vlastní od českého obránce Kadlece. Nemáte obavu, že vaši svěřenci budou mít podvědomě strach?

Strach určitě ne. Já doufám, že ta nepříznivá bilance je bude motivovat, aby ji zlomili právě v Praze. Vždyť body by nás přiblížily našemu letitému snu, probojovat se na velký turnaj.

Vy sám jste na začátku devadesátých let, ještě ve společné lize, oblékal dres Sparty. Jak se na Letnou těšíte?

Bylo to sice jen půl roku, ale získali jsme se Spartou poslední federální titul. Měli jsme výborné mužstvo, takže na tu dobu rád vzpomínám a na Letnou se moc těším. Je to nejfotbalovější stadión v Česku.

Očekáváte bouřlivou atmosféru?

Diváci v letenském kotli dokážou vytvořit báječnou atmosféru, poženou český tým dopředu, podrží ho. Těším se, že vzájemný zápas bude krásným zážitkem pro všechny jeho účastníky, jak na trávníku, tak i ve vyprodaném hledišti.

Reklama