Hlavní obsah

Reprezentace je snad naposledy bez Rosického, nováčkem Suchý

Klíčové jarní období fotbalové reprezentace se rychle blíží. Trenér Petr Rada nominoval hráče na dvojutkání kvalifikace MS 2010 ve Slovinsku (28. března) a se Slovenskem (1. dubna). Mužstvu ještě bude chybět kapitán Tomáš Rosický, který už plánuje návrat na hřiště, a rezervní brankář Daniel Zítka. Rada naopak mohl premiérově povolat slávistu Marka Suchého i uzdraveného záložníka Jana Poláka.

Článek

Svůj hlavní trumf si musí nechat až pro podzimní vyvrcholení bitvy o postup do Afriky. Trenér Petr Rada se vypravil do Londýna, kde zjistil, že Tomáš Rosický už sice odpočítává poslední dny, ve kterých zůstane od loňského ledna bez fotbalu, důležité zápasy ve Slovinsku a se Slovenskem však ještě nestihne.

„Tomáš musel kvůli bolavým tříslům vysadit na několik dnů z tréninku. Podstatné však je, že jeho koleno už je naprosto v pořádku. Vývoj je optimistický. V tréninku zvládá všechno i s míčem a spokojený je i trenér Wenger,“ zjistil na inspekci Rada, který se podle plánu sešel i s koučem Arsenalu.

"Netlačil jsem na pana Wengera, kdy by se měl Tomáš poprvé objevit v soutěžním utkání. Vycítil jsem ale, že na něj kouč netrpělivě čeká, protože v regeneračním procesu má také Fabregase," řekl reprezentační kormidelník.

Po nekonečně dlouhých měsících se tak reprezentace může pomalu těšit na svého špílmachra. „Po více než ročním trápení se můj fotbalový život začíná vracet do normálu. Návštěva trenéra Rady mi udělala velkou radost. Na nejbližší sraz národního mužstva bohužel kvůli tříslu ještě nepřijedu, i když jsem se moc těšil. Ale když už jsem se zraněním bojoval skoro 13 měsíců, tak teď nemá smysl nic pokazit či uspěchat na poslední chvíli,“ vzkázal z Londýna Rosický.

Slávista Suchý se dočkal

Nároďák si tedy prodlouží éru bez Rosického. A chce-li atakovat přímý postup na mistrovství světa, potřebuje ze dvou nadcházejících duelů vytěžit minimálně čtyři body. „Věřím, že se dokážeme připravit a zvládneme to tak, jak jsme v minulosti klíčové zápasy zvládali,“ doufá Rada.

Zatímco do Maroka vzal v únoru ostravského Marka a sparťana Huška, tentokrát je nováčkem slávista Suchý. "Marek je univerzální hráč, který může nastupovat jak na stoperu, tak jako defenzivní záložník. Jeho výkonnost ve Slavii ho opravňuje ho k tomu, aby se v národním týmu objevil," uvedl Rada.

"Zprávu jsem se dozveděl po dopoledním tréninku, velice mě potěšila. Beru to jako krásný dárek k mým narozeninám, které budu mít 29. března," zareagoval nováček Suchý pro klubové stránky chvíli po té, co se o nominaci dozvěděl. Hned také přijímal gratulace od svých spoluhráčů, jako první mu blahopřál kapitán Erich Brabec. Suchý byl nominován jako obránce, poslední ligový zápas ale odehrál na postu defenzivního záložníka. "Pořád platí to, že se cítím lépe v obraně, ale když jsme to ve Slavii potřebovali, zaskočil jsem rád i v záloze."

Situace ve 3. kvalifikační skupině je vzácně vyrovnaná. V čele je s devíti body Slovensko, další týmy v pořadí Polsko, Slovinsko, Česká republika a Severní Irsko získaly shodně sedm bodů.

Nominace fotbalistů na kvalifikační zápasy MS ve Slovinsku a se Slovenskem:
Brankáři
Petr ČechFC Chelsea650
Jaroslav DrobnýHertha Berlín10
Martin VaniakSlavia Praha70
Obránci
Zdeněk GrygeraJuventus Turín602
Marek JankulovskiAC Milán7211
Michal KadlecBayer Leverkusen91
Zdeněk PospěchFC Kodaň141
David RozehnalLazio Řím540
Tomáš UjfalušiAtlético Madrid772
Marek SuchýSlavia Praha00
Záložníci
David JarolímHamburger SV231
Radoslav KováčWest Ham United292
Jaroslav PlašilOsasuna Pamplona453
Marek MatějovskýFC Reading131
Radek ŠírlZenit Petrohrad60
Jan PolákAnderlecht Brusel456
Libor SionkoFC Kodaň378
Útočníci
Milan BarošGalatasaray Istanbul7132
Martin FeninEintracht Frankfurt80
Tomáš NecidCSKA Moskva21
Václav SvěrkošFC Sochaux61
Pozn.: Ve sloupcích za klubem jsou uvedeny reprezentační starty a vstřelené góly.

Reklama