Hlavní obsah

Jednadvacítka bude v Egyptě zkoušet patnáct nováčků

PRAHA

Patnáct nováčků vyzkouší trenér fotbalové reprezentace do 21 let Jakub Dovalil v přípravných zápasech v Egyptě proti domácí reprezentaci, vedené českým koučem Miroslavem Soukupem, a Jižní Koreji v závěru příštího týdne. Pro jednadvacítku to bude poslední zkouška před červnovým startem kvalifikace mistrovství Evropy. Většina hráčů si také na africké půdě vyzkouší podmínky, jaké vládnou v zemi pořadatelů mistrovství světa dvacetiletých, kde se Češi v říjnu také představí.

Článek

I proto kouč Dovalil vzal do Egypta pouze hráče narozené v roce 1989 a mladší, kteří na světovém šampionátu dvacítek můžou startovat. Naopak hráči ročníku 1988, kteří ještě naopak můžou nastupovat i v evropské kvalifikaci, nyní dostali volno. "Jsou dostatečně prověření ligovou soutěží," vysvětlil Dovalil na čtvrteční tiskové konferenci v Praze.

Dovalil tak bude v Egyptě hodně experimentovat. Pozvánku poprvé obdrželi brankáři Marek Štěch z West Hamu United, který momentálně hostuje ve Wycombu Wanderers ze čtvrté anglické ligy, a Jakub Jakubov, dvojka Austrie Vídeň. Žádný start zatím nemá na kontě ani vítkovický gólman Tomáš Vaclík, ten už však byl s mužstvem v Anglii.

Dovalil se těší zejména na Kozáka z Lazia

Premiérový start v jednadvacítce si mohou připsat i obránci Lukáš Vácha z Ostravy, zlínský Ondřej Čelůstka, slávista Jan Hošek, Martin Macháček z Dukly Praha, Miroslav Štěpánek z rakouského Klagenfurtu, kde hostuje z Hamburku, záložníci Petr Wojnar a Jan Hable z ostravského Baníku, olomoucký univerzál Tomáš Nuc, Petr Reinberk ze Slovácka, Tomáš Fabián z Mladé Boleslavi a útočníci Jan Vošahlík z Bohemians Praha, brněnský Michael Rabušic a Libor Kozák z Lazia Řím.

"Právě na Kozáka jsem hodně zvědavý. Docela dlouho jsem ho neviděl, ale jdou na něj výborné reference, v rezervním týmu Lazia dává hodně branek. A s prvním mužstvem už byl i na lavičce," uvedl Dovalil, který se s drtivou většinou nově nominovaných hráčů zná z předchozích společných působení v reprezentační sedmnáctce či devatenáctce.

Sraz v pondělí

Dovalil počítá s tím, že v Egyptě dá šanci celému kádru. I proto, že zápasy se odehrají pouze s dvoudenním odstupem. "Chci, aby každý plnohodnotně odehrál jeden zápas," potvrdil Dovalil, pro nějž prý bude cenná i konfrontace s mimoevropskými celky. "To je pro naše hráče pokaždé přínos," pochvaloval si Dovalil. Českým mladíkům se taková zkušenost může hodit třeba i kvůli tomu, že na typově podobné soupeře třeba mohou narazit právě na podzimním mistrovství světa.

Jednadvacítka má sraz v pondělí, z úterý na středu se přesune do Egypta. V pátek se zde poměří s domácím výběrem, v neděli pak s Koreou. Tým se vrátí zpět do České republiky v pondělí 30. března, ale sám Dovalil si pobyt v Egyptě ještě prodlouží. Zúčastní se totiž losování světového šampionátu a pak osobně obhlédne hotely, kde by dvacetiletí reprezentanti během MS mohli bydlet. "Chci se tam seznámit s podmínkami, ubytovacími nebo třeba i dopravními, aby nás při mistrovství nemohlo nic zaskočit," vysvětlil Dovalil.

Reklama

Související témata: