Hlavní obsah

VIDEO: Blok v Rosického hlavě je pryč, pochvaluje si Rada

Málokdy se stává, aby si fotbalový trenér pochvaloval stav zraněného hráče, jehož nemůže povolat. Ale kapitán národního týmu Tomáš Rosický je speciální případ. A poté, co ho v Londýně navštívil, je Petr Rada přesvědčený, že návrat „Malého Mozarta“ na trávník je otázkou dnů. A tak si trenér reprezentace oddechl, i když bitvy ve Slovinsku a se Slovenskem ještě musí svést bez špílmachra.

Článek

Planých nadějí bylo od loňského ledna v případu Rosický dost a dost. Opravdu už je kapitán národního týmu fit?

S radostí mohu potvrdit, že je. Trenér Wenger mi říkal, že kdyby Tomáš neměl problémy s třísly, už by zřejmě byl v kádru pro úterní pohárový zápas Arsenalu s Hullem. A tím pádem i v naší nominaci. Důležité je, že Tomášovo koleno je zdravé.

Jak vypadá Rosického trénink?

Kvůli tříslům teď vypustil míč a je v posilovně s fyzioterapeutem, který se individuálně věnuje jen jemu.

Ale přece jen - fotbal už Rosický nehrál dlouhých 13 měsíců.

Tomáš je poctivý hráč. Rozumím tomu, že po tak dlouhé pauze vletěl do tréninku s vervou a ozvala se třísla. Znám to sám. Toto zdržení by však mělo být jen otázkou několika dnů. Podstatné je, že aktuální testy má lepší než předtím. Rozhodující pro Tomáše bylo poslední vyšetření v Německu. Tam mu specialista oznámil, že v tréninku už může dělat všechno. Bude zpočátku cítit bolest, ale musí jít přes ni. Blok v hlavě tím pádem padl.

Trenér Slováků Weiss tvrdil, že Rosický proti nim určitě nastoupí. Myslíte, že si teď soupeři budou víc troufat?

Možná to trenér řekl v nadsázce. Třeba od Škrtela zprávy z Anglie určitě má. A všichni naši angličtí krajánci počítali s tím, že Rosický ještě nejspíš hrát nebude. My se musíme soustředit na to, že jdeme do boje bez Tomáše.

Vnímáte nadcházející dvojzápas jako nejdůležitější moment celé kvalifikace mistrovství světa 2010?

Jsou to těžké dva duely a přehoupneme se jimi do druhé půlky zápasů. Pořád však budeme mít před sebou ještě další čtyři utkání. Potřebujeme tedy získat co nejvíc bodů, abychom měli pro podzimní koncovku co nejlepší výchozí postavení.

Co nejvíc bodů... Kolik?

Vždycky pomýšlíme na maximální možný počet. Teď se soustředíme především na Slovinsko, odkud se nechceme vracet s prázdnou. Slováci i Irové tam prohráli, každý bodový zisk pro nás bude úspěch.

Hned poté přivítáte doma Slováky.

Jsou první v tabulce, což jim dává velkou víru, aby skupinu ovládli. Důležitý pro ně byl zápas s Polskem, který otočili a vyhráli. Všechno bude umocněné tím, že to bude derby dvou soupeřů z bývalé federace. Na to se musíme nachystat.

Reklama

Související témata: