Hlavní obsah

Svěrkoš: Věříme, že si se Slovinci poradíme i bez Rosického

Na úterní sraz fotbalové reprezentace před dvěma kvalifikačními zápasy MS 2010 přijel útočník Václav Svěrkoš v dobré náladě, i když se ve francouzském Sochaux bije o záchranu. V tu ex-ostravský forvard věří. Aby taky ne, dává góly a týmu se daří. „Hlavně abychom utkání ve Slovinsku zvládli,“ řekl v úterý novinářům Svěrkoš.

Článek

V jaké náladě přijíždíte na reprezentační sraz?

Určitě je dobré vidět se konečně v tabulce nad čárou znamenající sestup, i když je to jen o skóre. Osobně jsem hodně spokojen. Věřím, že se nám podaří v lize zachránit. Zbývá odehrát devět zápasů. Týmy, které jsou s námi namočeny v pásmu sestupu, nás čekají doma. Los máme tedy dobrý. Spočítali jsme si, že je potřeba vyhrát ještě čtyři zápasy.

Přesto se ale asi lépe dýchá na příčkách vyšších, ne?

Samozřejmě, že je příjemnější hrát o poháry a o titul. Na druhou stranu ale nyní hraji pravidelně, dáváme branky. Rozhodně nemůžu říct, že bych měl deprese z toho, že hrajeme o záchranu.

Vám se navíc hodně daří, vždyť jste od svého zimního příchodu vstřelil již pět branek...

Nečekal jsem, že nastoupím hned v prvním zápase po svém příchodu. V dalším utkání jsem hned skóroval, začalo se mi dařit, to se odrazilo i na radosti fanoušků. Zájem médií je hned větší.

Jak vůbec komunikujete s médii?

Na tiskovkách se vyjadřuji v němčině nebo v angličtině. Dvakrát v týdnu mám francouzštinu, ještě si v ní tolik ale nevěřím. Vadí mi, že v kabině nemůžu zavtipkovat a zasmát se s kluky.

Oněch pět jarních gólů vám asi také pomohlo do nominace...

Jsem rád, že tady jsem, že jsem se tu zase objevil. Obzvlášť teď, kdy nás čekají důležité zápasy kvalifikace. Byl bych moc rád, kdybych se na hřišti objevil.

Jak tedy v sobotu na Slovince?

Doufám, že trenéři připraví dobrou taktiku. Už v podzimním utkání proti Slovincům se ukázalo, že je náš mančaft hodně silný. Věřím, že brankové příležitosti přijdou i tentokrát. I když stále nemůžeme počítat s Tomášem Rosickým. Pro útočníka je hodně důležité, aby byl ze zálohy dobře doplňován.

Právě Rosický národnímu týmu ve středu hry citelně schází...

Věříme, že ve Slovinsku dokážeme uspět i bez Tomáše. Pravdou je, že v Česku takový hráč není. Je třeba nahradit jeho absenci kolektivním výkonem. Bohužel nemáme takové individuality jako napříkla Nizozemci.

Dokážete si představit, že byste v Mariboru vyběhli na soupeře s Milanem Barošem v útoku?

S Milanem jsem toho ještě moc neodehrál, myslím ale, že by nám to klapalo. Milan je číslo jedna. Všichni jsme moc rádi, že mu to tak šlape. Je ale jedno, kdo v útoku nastoupí, my hlavně chceme nadcházející dva zápasy zvládnout.

Reklama

Související témata: