Hlavní obsah

Rada si může vybírat, kterého útočníka postaví k Barošovi

PRAHA

Nového Kollera zatím fotbalová reprezentace nenašla. Situace před kvalifikačními zápasy ve Slovinsku a se Slovenskem však nevypadá tak zle. Většina útočníků vykazuje ve svých klubech dobrou formu. Hlavně dávají góly, a tak si může trenér Petr Rada vybírat, koho z nich postaví po boku Baroše - pokud se kouč rozhodne hrát na dva útočníky a nenechá tureckého legionáře na hrotu samotného.

Článek

Únorový duel v Maroku potvrdil slabinu posledních měsíců. Fotbalová reprezentace zatím nedokáže využít tureckého vzkříšení kanonýra Baroše. Nejzkušenější útočník nároďáku se poločas pral na hrotu sám, bez náležité podpory ze druhé vlny. Když ho po přestávce nahradili Necid s Bednářem, hned byla hra týmu živější.

Trenér Petr Rada chce, aby mužstvo bylo ve Slovinsku aktivní. Nasadí tedy tentokrát dva útočníky hned od začátku? „Je to jedna z variant,“ nechce kouč předbíhat. Potěšitelné je, že vzhledem k formě všech adeptů má z čeho vybírat.

Milan Baroš (72 zápasů/32 gólů) - Zbývá jen jediné. Aby zase začal sázet góly i v reprezentaci. V Turecku totiž ostřeluje korunu krále střelců a svými góly táhl Galatasaray i v Poháru UEFA. Pod Radou se zatím trefil jen loni v srpnu v Anglii, kde přerušil svůj 17měsíční střelecký půst v dresu národního týmu.

„Milanovi zatím chyběla větší podpora. Minule však vypadli Sionko a Šírl, kteří umějí útočníka doplňovat. Baroš není tím, koho bychom měli zásobovat nakopávanými míči. Potřebuje dostat finální přihrávku,“ uvědomuje si Rada.

Martin Fenin (8/1) - Ze čtyřlístku nominovaných střelců teď jako jediný góly nedává. K deseti loňským trefám zatím na jaře žádnou další v dresu Frankfurtu nepřidal. A trenér Funkel ho kritizoval za teatrální pády. „Důležité je, že Martin pořád hraje a je aktivní. Měl pohovor s trenérem ohledně svého vystupování na hřišti. To je dobře, z toho je vidět, že s ním Frankfurt nadále počítá,“ podpořil Rada mladého útočníka.

Tomáš Necid (2/1) - Nejen kouč národního týmu měl obavy, zda se podzimní kanonýr Gambrinus ligy v Rusku neztratí. Exslávista však zatím šanci v sestavě CSKA Moskva dostává a dokázal svému novému týmu vystřelit ruský Superpohár. „Hned při své premiéře v San Marinu dal gól. A v Maroku si s Bednářem vyhověli,“ připomíná Rada dva Necidovy starty.

Václav Svěrkoš (6/1) - Do sestavy Sochaux v zimě zapadl bleskově, dal už pět gólů a drží svůj tým v bitvě o záchranu. S Barošem si stihl zahrát v Baníku, od té doby se však spíš míjeli. Je dost možné, že ve Slovinsku se na hřišti zase sejdou. „Je to jedna z možností, hrát spolu určitě mohou. Svěrkoš si pochvaluje, že v Sochaux nastupuje pod hrotovým útočníkem, což mu vyhovuje. Právě Václav je hráč, který umí dát kolmou přihrávku,“ pochvaluje si Rada.

Roman Bednář (3/0) - Rada ho dvakrát dodatečně povolal a pak ho vždy jako střídajícího hráče na trávník poslal. Teď se ovšem do nominace nevešel, také ve West Bromwichi v poslední době jen střídá. „Po návratu z Maroka měl se svým trenérem pohovor. Za tréninkové úsilí dostal pochvalu, klub však přivedl dva nové útočníky a dává jim prostor,“ říká Rada, jehož mrzí, že při své londýnské inspekci Bednáře nejen neviděl hrát, ale ani s ním nemluvil. „Roman mi po Kováčovi vzkázal, ať se nezlobím, že by mu ujel klubový autobus. Nějaké góly předtím vstřelil, tak věřím, že šanci ještě dostane,“ krčí Rada rameny.

Reklama

Související témata: