Hlavní obsah

Plašil v boji o udržení herně strádá

Radek MalinaPrávo

Jeho Osasuna Pamplona připomíná boxera po knockautu. Jen těžce chytá dech a ve španělské lize bojuje o záchranu. Přesto dorazil záložník Jaroslav Plašil na sraz českého národního týmu v dobrém rozpoložení. „Naposledy jsme porazili Espaňol, tudíž jsme udržení zase o krok blíže,“ vysvětluje sedmadvacetiletý fotbalista.

Článek

Osasuna je ve španělské lize osmnáctá z dvaceti týmů. Má 29 bodů a sestoupí tři mužstva. „Ale dvanáctá Mallorca má jen o tři body více. Všichni mají o co bojovat, což nám nahrává,“ lebedí si Plašil, jenž bojem o záchranu trpí.

„Už třetí rok se rvu o udržení. Samozřejmě že naše výkony nejsou optimální a úchvatný, protože v takové situaci je mezi hráči nervozita. A když se nehraje fotbal a vše je podřízeno zisku bodů, nevyhovuje mi to,“ líčí Plašil.

I proto byl blahem bez sebe, když jeho tým gólem v nastavení skolil předposlední Espaňol. „Je strašně těžké se dostat ze sestupových pozic a ze srabu, ve kterém je tým bojující o udržení. Ale před pár týdny jsme na tom byli fakt zle. Na nesestupové místo jsme ztráceli sedm bodů. Trenér nás uklidňoval tvrzením, že zhoršit už se nemůžeme,“ směje se Plašil. „Takže i proto byla po posledním zápase v klubu dobrá nálada a žádný vítr.“

Na závěr ligy Sevilla, Barcelona a Real

Bezprostředně po reprezentační přestávce změří Plašilův tým síly s Atlétikem Madrid, kde hraje Ujfaluši. „A pak přijdou klíčové zápasy. Máme doma Bilbao a Huelvu, venku hrajeme s Almerií a Getafe. Tahle utkání musíme zvládnout. Nechceme záchranu honit na poslední chvíli,“ vypráví Plašil. Důvod je prostý. V závěrečných třech kolech totiž jeho celek narazí na momentálně nejsilnější trojici soutěže. „S FC Sevilla, Barcelonou a Realem Madrid bychom klíčové body dělali těžko,“ je si vědom Plašil.

Od tlaku, jemuž je vystaven v klubu, si neodpočine ani v reprezentaci. Při pokračování kvalifikace se Slovinskem a Slovenskem totiž Česko nesmí prohrát.

„Tlak je všude. Ale reprezentace je přece jen na vyšší úrovni, jsou tady elitní hráči. Nelze to srovnávat s klubem. Jsem přesvědčen, že nedopustíme, aby se postup na MS komplikoval případnou prohrou,“ říká Plašil. Netuší přitom, zda bude v základní sestavě a případně na jakém postu. „V klubu hraji více zleva, osobně mám raději místo ve středu,“ nebrání se postu tvořivého borce.

Reklama

Související témata: