Hlavní obsah

Fotbalisté slibují, že v Mariboru vezmou MS útokem jako Záhrobská

MARIBOR

Idyla jako vymalovaná. Příjemné slunečné počasí a za okny hotelu sjezdovka. Fotbalová reprezentace však nepřijela do Mariboru lenošit. Národní tým tady v sobotu večer nastoupí proti Slovinsku v kvalifikaci mistrovství světa 2010. Očekává se pěkně bouřlivé prostředí a pouze bodový zisk, nejlépe vítězství, bude Radovy chlapce opravňovat, aby dál pomýšleli na postup do Afriky.

Článek

Žádná jarní dovolená je v Mariboru nečeká, přestože pětihvězdičkový hotel Habakuk a slunečné počasí k relaxaci přímo vybízejí. Fotbalovou reprezentaci přivítala ve Slovinsku teplota kolem deseti stupňů Celsia a pohoda a klid zimního střediska, kde už pominula hlavní sezóna.

Národní tým má v tomto místě na koho navazovat. Hned za hráčským hotelem je dojezd sjezdové trati, kde se každoročně konají závody Světového poháru v lyžování. Šárka Záhrobská tady sice letos v lednu skončila ve slalomu až třináctá, v roce 2004 však získala na juniorském mistrovství světa v Mariboru dvě bronzové medaile. A o světový šampionát jde přece i fotbalistům.

Trenér Petr Rada žádá od mužstva větší odvahu než v posledních zápasech. Sám by k ní měl dát jasný signál. „Ještě jsem se definitivně nerozhodl, ale kloním se k tomu, že nastoupíme se dvěma útočníky. Všichni čtyři teď na tom jsou velmi dobře, což je pozitivní,“ avizuje kouč.

Slovinci tuší, že Svěrkoš je tajnou zbraní

Stálicí je Baroš a vše nasvědčuje tomu, že po jeho boku nastoupí další exostravský kanonýr Svěrkoš. „S Barym jsem hrál půl roku v Baníku. V útoku jsem si s ním ovšem nezahrál, bylo to v době, kdy jsem za trenéra Jarabinského ještě měl roli ofenzivního záložníka,“ vzpomíná Václav Svěrkoš a neskrývá, že vzhledem k formě, kterou prokazuje v Sochaux, by se na hřiště rád dostal. „V tréninku jsme nacvičovali rozestavení s jedním i dvěma útočníky. Důležité je, abychom uspěli jako tým,“ dodává útočník, který byl na letišti v Mariboru největším předmětem zájmu slovinských televizních štábů.

Na tiskové konferenci před podvečerním tréninkem Rada ukázal, že i pro něj je blufování součásti strategie. "Mám z čeho vybírat, ale ani v případě Baroše si nejsem jistý, že nastoupí. Večer se ještě podívám na video se zápasy soupeře a uvidím," prohlásil kouč nároďáku s kamennou tváří. Bylo však jasné, že tyto věty jsou určeny především pro slovinský tábor. Ať si je přebere...

Trávník je až příliš "ostrý"

Na rozdíl od únorové přípravy v Maroku je národní tým až na Rosického zase kompletní, tedy i s Čechem, Jankulovským, Sionkem či Šírlem. „Atmosféra v mužstvu odpovídá tomu, že každý cítí důležitost zápasu. Připravení jsme dobře, tak jen doufám, že to zúročíme,“ přeje si brankář Petr Čech.

Hráče nemilo překvapilo, že trávník na stadiónu Ljudski Vrt (Národní park) prosypaný pískem je hrubý jako brusný papír, takže každý skluz bude hrozit pěkně nemilou památkou v podobě odřeniny. Za postup do Jihoafrické republiky však musí fotbalisté také něco obětovat...

Slovinci si i přes kalvárii nucených absencí troufají. A mají proč, v Mariboru už vyřídili Slováky i Iry. „S tresty i zraněními si musíme poradit. Favoritem jsou sice Češi, loni v Teplicích jsme si ovšem dokázali, že se nemáme čeho bát,“ vyhlásil trenér Matjaž Kek hodinu poté, co český tým přistál v Mariboru.

„Doma musíme vyhrát! Několik hráčů nám sice bude chybět, ofenzivní síla však mužstvu zůstala,“ podpořil kouče kanonýr a lídr slovinského mužstva Milivoje Novakovič.

Slovinsko - Česká republika
Sobota 20.45, rozhodčí Pedro Proenca (Portugalsko), přímý přenos vysílá ČT2, on-line reportáž můžete sledovat na Sport.cz.
Předpokládaná sestava ČR: Čech - Grygera, Ujfaluši, Rozehnal, Jankulovski - Sionko, Polák, Plašil, Šírl - Svěrkoš, Baroš.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články