Hlavní obsah

Horší už to být nemůže, shodli se po remíze v Mariboru experti

PRAHA

Bod z Mariboru brali, rozpaky nad výkonem a hrou české fotbalové reprezentace v dalším díle kvalifikace o Afriku však experti, jež Sport.cz po sobotním duelu oslovil, netajili. „Remíza ve Slovinsku je sice pozitivem, ale pozitivem jediným. Pravdou však je, že i servírovaný výkon jistou útěchu skýtá – hůř se už snad ani hrát nedá,“ glosoval vystoupení Radova týmu internacionál Stanislav Levý.

Článek

Za momentální konstelace ve skupině remíza importovaná z Mariboru svou cenu samozřejmě má. „Zvláště, když tam prohráli Slováci i Severní Irové, zejména, když v sobotu padli Poláci na ostrovech. Hlavně proto může mít v konečných účtech naší kvalifikační skupiny získaný bod obrovskou cenu,“ bránil trenér Jozef Jarabinský Radův výběr.

Fiala: Radovi opravdu nezávidím

„Nikdo netvrdí, že by získaný bod neměl svou cenu, ale žádná sláva to nebyla. Jde ale bohužel o odraz momentální výkonnosti našich hráčů a nejsem si jistý, že by do středečního utkání se Slovenskem mohlo dojít k nějaké zásadní proměně. Trenéru Radovi opravdu v tuto chvíli nezávidím,“ míní bývalý kapitán československé reprezentace Jan Fiala.

„Útěchou mu může být, že horší výkon snad reprezentace už ani podat nemůže. Podobně statický, upracovaný a zdlouhavý fotbal, jako v Mariboru, snad už hrát nebudeme,“ chytá se před středečním kvalifikačním pokračováním se Slováky alespoň jakési naděje Stanislav Levý.

Jarabinský: Klid, i Slováci hoří

Sám však dobře ví, že jde o naději relativní… „Aby ne, když se ze hry českého týmu úplně vytratily narážečky, když si hráči nejsou schopni dát tři přihrávky po sobě, když útočníci dostávají tak těžké balóny, že je kumšt je zpracovat. To, co český nároďák ještě před rokem ctilo a co mu přinášelo úspěchy, se z jeho hry úplně vytratilo,“ připomíná Jan Fiala, že podobný výkon jako v Mariboru bude na Slováky těžko stačit.

„Ale oni Slováci také hoří jako papír a s výkonem, jaký podali v přátelském utkání ve Wembley proti Anglii, by neměli na Letné šanci. Tolik hluchých míst, kolik se objevovalo v jejich hře, je u reprezentace aspirující na postup ze skupiny těžko k vidění. A to nemluvím o tom, jak v jejich sestavě hořel Čech,“ přidal aktuální postřeh z čtyřgólového výprasku Slováků v sobotní prověrce na ostrovech Jarabinský.

Levý: O Slovincích se to tvrdilo také

Kriticky naladěný Stanislav Levý však podobné argumenty nebere. „O Slovincích se také tvrdilo, že budou mít nesmírně těžkosti, protože jim scházelo hned šest hráčů základní sestavy. Přesto hráli s daleko větší chutí, celý zápas byli aktivnější a připravili si hned několik náznaků střeleckých příležitostí,“ připomněl v hodnocení pro Sport.cz.

„A to nemluvíme o obraně, v níž museli vzhledem k trestům a zranění vyloženě improvizovat a která měla být jejich slabinou. Naši hráči ji ale vůbec neprověřili! Baroš sice bojoval, ale třeba takový Svěrkoš nebyl pomalu vůbec vidět,“ doplňuje Jan Fiala.

Nemáme Kollera, nevynutíme si ani standardky

Zkušený trenér Jozef Jarabinský má o příčině naprosto jalové ofenzívy jasno. „Dnešní fotbal není jen o aktivitě jednotlivců, ale celých bloků. Zatímco v defenzivní činnosti naše obrana i středová řada jakž takž zahrála, v podpoře útoku podala vyloženě podprůměrný výkon. Baroše často vidím v turecké televizi a tvrdím, že je v dobré formě, jenže sám nic nezmůže, když se mu nedostává patřičné podpory ze druhé linie, o přihrávkách pak ani nemluvím,“ upozorňuje.

„Nulová aktivita středové řady se ale projevila třeba i v tom, že jsme si vlastně nevynutili žádné standardní situace, z nichž v minulosti reprezentace hodně těžila. Takže shrnuto a podtrženo – nejenže nemáme v mužstvo Rosického, Kollera či Nedvěda schopné individuálními výkony rozhodovat zápasy, ale postrádáme i aktivitu v ofenzivě a ani standardní situace si už nevytváříme,“ lamentuje Jarabinský.

„Vždyť to říkám – bída. A nejhorší podle mého byl přístup k utkání. Připadalo mi to jako přátelák někde na pouti. Oboustranně, i když Slovinci alespoň chtěli, ale své chtějí nedovedli zúročit,“ uzavírá Stanislav Levý.

Reklama

Související témata: