Hlavní obsah

Zahozená šance ze Slovinska ještě může fotbalisty hodně mrzet

PRAHA/MARIBOR

Na první pohled se může zdát bod, který čeští fotbalisté přivezli ze sobotního kvalifikačního utkání ve Slovinsku, jako velice cenný. Odpovídá propočtům po losu – když doma všechny zápasy vyhrajeme, přivezeme tři povinné body ze San Marina a s ostatními soupeři budeme na jejich hřišti remízovat, první příčka a přímý postup by nám neměly uniknout. V horším případě baráž.

Článek

Jenže... Tahle matematika dostala první trhlinu zbytečnou prohrou v Polsku. Tudíž je třeba vyhrát venku o jeden zápas víc. A to se doslova nabízelo ve Slovinsku. Domácím chyběli tři stabilní defenzívní hráči a gólman. Kdykoliv náhradníky čeští útočníci dostali pod sebemenší tlak, ztráceli jistotu.

Toho však Radovi svěřenci nedokázali využít. Od první minuty jako by hráli na bod. Především bránili, nesmyslně složitě kombinovali, chyběla jim i rychlost. Hra postrádala jakýkoliv nápad a hlavně se dopouštěli obrovských chyb.

Tak špatný výkon nepodali ani loni na podzim v Polsku. Nejen vinou těžkého terénu, ale především vinou hlav hráčů byla k vidění místo fotbalu bída s nouzí. Bohužel životabudič v podobě Necida přišel pozdě. Přitom Svěrkoš byl od začátku tragický, stejně jako Plašil.

Přesto kouč Petr Rada neviděl důvod ke střídání ani změně taktiky. Podle mínění Práva i většiny českých fanoušků byl trenér národního týmu na úplně jiném fotbalu. Jasně to vyplývá i z Radova pozápasového hodnocení.

A bodová ztráta, nikoliv zisk, může v konečném účtování hodně mrzet. Nemusí být totiž jediná a pak se právě český tým může stát tím celkem, který z druhého místa nepůjde ani do baráže. Pokud se vůbec na druhé místo dostane...

Reklama

Související témata: