Hlavní obsah

VIDEO: Musíme být aktivnější a hrát víc dopředu, přiznal Jankulovski

Karel FeltPrávo

Zápas proti Slovinsku určitě nebyl pro Marka Jankulovského nejvydařenější. Je si toho sám vědom a ví, že proti Slovensku musí hrát on i celý tým mnohem lépe. Věří, že ve středu na Letné soupeře přehrají a do kvalifikačního podzimu půjde český tým v klidu.

Článek

Zápas ve Slovinsku se herně nepovedl. Co se musí zlepšit, abyste středeční utkání se Slovenskem zvládli a vyhráli?

Především musíme být aktivnější a hrát víc dopředu. Po delší době jsme hráli vpředu se dvěma útočníky, ale moc jsme soupeře nezlobili. Chyběla překvapivá přihrávka zezadu nebo kvalitní centr ze strany. Sami dobře víme, že to nebylo ono a také jsme si to na rovinu řekli. Kdybychom proti Slovensku hráli jako v Mariboru, tak bychom mohli mít velký problém, abychom vůbec dali nějaký gól. Vzadu jsme to ubojovali, nedostali jsme gól, což je základ. Nezastírám ale, že Slovinci nějaké šance měli. Doma je to ale normální.

Slovinci vám ale téměř nic nedovolili...

Byli na nás dobře připravení. V osmi stáli vzadu a čekali, co provedeme. Bylo hrozně těžké v tom jejich rozestavení najít nějakou skulinu, kudy bychom po zemi prostrčili míč na útočníky. I proto jsme pak hráli vzduchem, což od nás bylo alibistické a jen jsme doufali, že to propadne za obránce a naši útočníci toho využijí.

Váš kamarád Tomáš Ujfaluši po nepotrestaném faulu v závěru běžel za rozhodčím a dostal v téhle kvalifikaci druhou žlutou kartu, takže ve středu nemůže hrát. Jak moc bude chybět?

Určitě bude hodně chybět. Jednak je Ujfi jeden z našich nejzkušenějších hráčů, kapitán mužstva a ve Slovinsku patřil k nejlepším z nás. Je to dirigent obrany, těžko se nahrazuje.

Nebyla to z jeho strany chyba, že takhle vyběhl na sudího?

Dá se říct, že ano. Chápu, že v tom byly emoce. Závěr zápasu, neodpískaný faul, on se šel jako kapitán zeptat proč... Na druhou stranu se to stalo na půlce hřiště. Nic z toho nebylo. Rozhodčí se rozhodl dát mu žlutou kartu. Nic s tím už nenaděláme.

Proti Slovensku chybějí Ujfaluši a Šírl, jak situaci podle vás trenér Rada vyřeší?

Tohle je otázka na něj. Variant je víc. Zdeněk Grygera na stoperu dlouho nehrál, v Juventusu nastupuje na kraji obrany. Spíš si myslím, že to bude Radek Kováč, který na tomto místě už několikrát hrál a odvedl dobrou práci. Za Šírla je také víc možností. Možná se tam posune Jaroslav Plašil nebo Michal Kadlec. Uvidime.

Jak obtížně se v hlavě přepíná v tak krátké době z jednoho soupeře na druhého, zejména, když je v názvu odlišuje jen jedno písmeno?

Na to už jsme zvyklí jak z kvalifikace, tak z klubů. Předchozí zápas už je třeba hodit za hlavu a soustředit se na ten nadcházející. Vezmeme si z toho pozitivum, což je bod, protože tam ostatní týmy prohrály.

Takže ten bod berete jako úspěch?

Pokud ho potvrdíme výhrou nad Slovenskem. Upřímně řečeno, my jsme tam dva body ztratili. Kdybychom vyhráli, tak vedeme skupinu a do zápasu se Slovenskem bychom šli i s větším sebevědomím. Tabulka skupiny se ještě víc vyrovnala, takže povinnost nám velí ve středu vyhrát. Věřím, že to zvládneme a na podzim budeme mít zbytek kvalifikace ve svých rukou.

Slováci dostali v Anglii čtyři góly. Srazí je to do kolen, nebo se oklepou...

To se uvidí ve středu. Každý debakl může hráče poznamenat, i když to bylo s velmi kvalitním soupeřem a v přípravném zápase. Poslední tři góly ale dostali v závěru, do sedmdesáté minuty nehráli tak špatně. V každém případě na to nemůžeme spoléhat. Musíme jim vnutit naši hru a přehrát je.

Česko je stále považováno za jednoho z favoritů skupiny. Jak lze udržet tu správnou míru sebedůvěry, abyste soupeře nepodcenili nebo se naopak se zbytečně nestrachovali a báli se i zdravého rizika?

Myslím si, že v téhle skupině máme jeden z nejlepších týmů. Když vidíte naše hráče v klubech, co dokáží, že dávají góly, patří k oporám, tak dojdete k závěru, že ta kvalita tu opravdu je. Je ale třeba ji přenést do reprezentace a ukázat na hřišti. To se bohužel ne vždy podaří. Z naší strany v žádném zápase nedošlo k podcenění soupeře a nikdy jsme se nikoho nebáli.

Vy, i když jste obránce, patříte k útočně naladěným hráčům. Jak moc vám chybí ofenzivní pojetí v národním mužstvu?

Dřív jsem byl zvyklý útočit víc, celý tým byl ofenzivně naladěný. To ale vyplynulo z jeho složení. Byli tu Poborský, Nedvěd, Šmicer, Koller, Rosický... Tehdy jsme hráli nejlepší fotbal v éře české reprezentace a patřili jsme k evropské špičce. Dnes tahle kvalita chybí, s tím se musíme vyrovnat a fanoušci smířit. Dnes je to o větší obezřetnosti vzadu a bojovnosti. Není to tolik o fotbalové kráse. Víc se dopředu nadřeme a kolikrát se k efektivním zakončení ani nedostaneme. Když to vezmu v téhle kvalifikaci, tak dáváme málo gólů. Málo jich sice dostáváme, ale z toho jsou pak ty remízy nebo jen hubená vítězství.

Tohle mužstvo ale u soupeřů už nebudí takovou hrůzu jako před nějakými dvěma či čtyřmi roky...

Do určité míry ano. Ale to souvisí s těmi jmény, která jsem řekl v předchozí odpovědi.

Znamená to, že dopředu mužstvo nefunguje tak, jak by mělo?

Tak to nemyslím. Problém je v tom, že když útočníci nedostanou od obránců nebo záložníků kvalitní přihrávku, těžko pak něco sami udělají. To nám v posledních zápasech chybí.

Jak se vám hraje, když cítíte nůž na krku jako před utkáním se Slovenskem?

My jsme na tlak zvyklí z reprezentace i klubů. Daleko víc jsme cítili nůž na krku před podzimním utkáním se Severním Irskem v Teplicích. Teď je to pořád otevřené a na podzim máme tři ze čtyř utkání doma.

Není to ošidné spoléhat právě na to?

Jistota to není, ale doma je doma a tyhle zápasy prostě musíme vyhrát. To je základní předpoklad pro postup.

Chybějí překvapivá přihrávka na útočníky i kvalitní centr ze strany. Místo toho nakopáváte vysoké míče dopředu, ale uvědomujete si, že Jan Koller tam už není?

To si uvědomujeme. Někdy to vyplyne ze situace, ale je v tom i kus alibismu. Hrát takhle na Baroše se Svěrkošem je bezúčelné. Měli bychom hrát víc po zemi, kombinačně. Honza Koller už uzavřel reprezentační kariéru a s tím se musíme vyrovnat. Musíme víc přizpůsobit naši hru těm, kteří jsou v útoku dnes. I když Tomáš Necid je trochu podobný typ jako byl Koller.

V AC Milán jste v posledních zápasech hrál v záloze. Nelákalo by vás to i v reprezentaci?

To se nedá srovnávat. V Miláně jsem tam hrál proto, že chybělo několik hráčů. I když i tam většinou hraji v obraně, přeci jenom při hře na tři záložníky mám víc prostoru k útočení podél postranní čáry. Je to i moje povinnost, chodit nahoru. V reprezentaci ten prostor pro velké útočení pro obránce není.

V Miláně si také zahrajete lepší fotbal, než v reprezentaci...

Ani tohle bych nesrovnával. Je to dané složením mužstva. Hrát vedle Ronaldinha, Pirla, Kaká, Beckhama, Gattusa, Pata, to je radost. Oni jsou extratřída. Hra Milána je založená na fotbalovosti za všech okolností, i když se také kolikrát nedaří. I v reprezentaci umíme hrát fotbal, proto jsem v ní neskončil a pokračuji, i když jsem věděl, že takové to nebude. Musíme ale dokazovat častěji na hřišti, že fotbal hrát dovedeme.

Nemrzí vás, když fanoušci pískají a skandují i Rada ven?

Mrzí a moc. Navíc za to, co předvádíme, nemůže trenér. Ten na hřišti není. Ale naši fanoušci už jsou takoví. Když se daří, podporují nás. Když ne, kolikrát nám nepomohou. Jsou namlsaní z minulosti. Vítězství a postupy na velké turnaje už berou jako samozřejmost. Pokud ale převážně pískají, tak ať raději nefandí vůbec. To nám nepomůže. Na druhou stranu fanoušci mají na takovou reakci právo. Je fakt, že v nejtěžších chvílích nás dokáží podržet. Věřím, že na konci kvalifikace se budeme společně radovat z postupu.

Reklama

Související témata: