Hlavní obsah

Čeští fotbalisté Slováky už čtyřikrát rozstříleli

Karel FeltPrávo

Bilanci se Slovenskem mají čeští fotbaloví reprezentanti velmi aktivní. Z dosavadních šesti vzájemných duelů prohráli jen jediný, jednou remizovali a čtyřikrát zvítězili, přičemž pokaždé nastříleli soupeři tři a více gólů. Čtyřikrát se s velkým rivalem hrálo o postup na mistrovství světa respektive evropský šampionát.

Článek

Československá reprezentace skončila společnou pouť na podzim roku 1993 v neúspěšné kvalifikaci na MS 1994. Vedení obou fotbalových svazů se původně dohodlo na každoročním setkávání, přičemž se mělo hrát střídavě na Slovensku a v Česku. První přátelský duel se uskutečnil 8. května 1995 v Bratislavě, skončil remízou 1:1 (góly Timko – Šmejkal) a pamětníkem utkání je současný kouč slovenské reprezentace Vladimír Weiss. Nabitý termínový kalendář však myšlenku na pravidelné souboje zahubil hned v úvodu.

K velké časové prodlevě mezi vzájemnými zápasy však nedo -šlo. Los svedl oba týmy proti sobě už v kvalifikaci na MS 1998. První zápas se hrál 26. 8. 1997 v Bratislavě a domácí vyhráli 2:1 (Jančula, Majoroš – Šmicer). Už 10. října toho roku se oba celky utkaly v odvetě na Letné, kterou český tým vyhrál 3:0 (Šmicer, Siegl, J. Novotný). Na šampionát však nepostoupil ani jeden z výběrů.

Po třech letech se oba celky utkaly 21. 8. 2002 v Olomouci. Přípravný zápas tehdy skončil vysokým vítězstvím českého týmu 4:1 (Koller a Rosický po 2 – Németh).

Kvalifikační zápas na EURO vidělo přes 27 tisíc diváků

Oba soupeři se utkali znovu v kvalifikaci o postup na EURO 2008. První zápas se hrál 6. září 2006 v Bratislavě a historicky největší návštěva na vzájemných zápasech (na Tehelné pole přišlo 27 683 diváků) viděla skvělý výkon českého týmu, dirigovaného Rosickým, a potupnou prohru přemotivovaných domácích 0:3. Byl to zápas Libora Sionka, který vstřelil dva góly, třetí přidal Koller.

„Na to se vzpomíná krásně. Určitě to byl můj nejpovedenější zápas v reprezentaci a patří k nejlepším, jaké národní mužstvo sehrálo,“ zavzpomínal po letech Sionko. V utkání nastoupilo celkem osm hráčů ze současného kádru české reprezentace.

Odveta se hrála 17. listopadu 2007 na Letné a byl to zatím poslední zápas Tomáše Rosického za národní tým. Český výběr vyhrál 3:1 (Grygera, Kulič, Rosický – Kadlec vlastní) a pojistil si postup na šampionát. Ze současného týmu nastoupilo devět hráčů. O takovém výkonu a kanonádě může český fotbalový fanoušek zřejmě už jen snít…

Reklama

Související témata: