Hlavní obsah

Kádr fotbalistů před duelem se Slovenskem rozšířil Lafata

PRAHA

Jablonecký útočník David Lafata rozšířil kádr fotbalové reprezentace před středečním zápasem kvalifikace mistrovství světa se Slovenskem v Praze. Na úterní tiskové konferenci to řekl trenér českého národního mužstva Petr Rada. Hlavním důvodem pro Lafatovo dodatečné povolání je skutečnost, že dalšího z útočníků Václava Svěrkoše sužují blíže neupřesněné zdravotní problémy.

Článek

Sedmadvacetiletý Lafata se do národního týmu vrací po více než dvouleté pauze; naposledy reprezentoval v únoru 2007 v přípravném utkání v Belgii, kdy odehrál poslední čtyři minuty.

Lafata v reprezentaci nejvíc zazářil v minulé kvalifikaci o postup na loňské mistrovství Evropy. V duelu s Walesem v září před třemi lety při své premiéře v českém dresu naskočil do hry v Teplicích jako střídající hráč čtvrt hodiny před koncem a dvěma góly nakonec sám strhl výhru na českou stranu.

Do reprezentace nyní Lafatu vynesla i dobrá aktuální forma: v pěti jarních duelech v jabloneckém dresu nastřílel tři branky a hlavní měrou se podílí na vzestupu klubu v tabulce. Severočeši jsou nyní už šestí.

Lafatovo povolání do týmu je přesto mírným překvapením. Po sobotní bezbrankové remíze ve Slovinsku, po níž vypadli ze hry distancovaný stoper Tomáš Ujfaluši a zraněný záložník Radek Šírl, se hovořilo o možné dodatečné nominaci defenzivních univerzálů Tomáše Sivoka z Besiktase Istanbul a sparťana Jiřího Kladrubského nebo slávistického záložníka Jaroslava Černého.

Reklama