Hlavní obsah

Drsné derby se Slováky: Buď naděje, nebo zmar. Nic mezi tím

Pavel DosadilSport.cz

Neúprosná matematika tlačí na fotbalovou reprezentaci. Buď ve středu večer porazí Slovensko a bude mít postup na mistrovství světa 2010 ve svých rukou. Nebo ztratí další body a na podzim bude muset všechny čtyři zbývající zápasy ve skupině vyhrát. Žádná třetí alternativa nepřichází v úvahu. V případě zmaru by se navíc notně otřáslo křeslo pod trenérem Petrem Radou.

Článek

Nasadí tvář hráče pokeru. Jistý si však nemůže být ničím. Vzhledem k výkonům, které pod jeho vedením fotbalová reprezentace předvádí, i k sedmi bodům, které už v kvalifikaci MS 2010 poztrácela, šimrá trenéra Petra Radu na krku nemilosrdný nůž. „Jestli hraji se Slováky o místo? To je otázka pro někoho jiného... Já sám si takové pocity nepřipouštím,“ tvrdí kouč.

Brání se prohlásit, že ho na Letné čeká nejdůležitější zápas trenérské kariéry. „Z hlediska vývoje ve skupině je to samozřejmě velmi důležitý duel. Když ho ale zvládneme, pak budou klíčové i všechny další. S výjimkou San Marina, které jako jediné ambice na postup nemá,“ říká Rada.

V sobotu výkon jeho chlapců vyděsil celý fotbalový národ. S tím, co předvedli ve Slovinsku, by nestačili ani na Slováky, kteří schytali čtyřku ve Wembley... „Všichni víme, o co jde. Proti Slovákům nastoupíme s čistou hlavou,“ ujišťuje brankář Petr Čech, který si při absenci Ujfalušiho navlékne kapitánskou pásku. „Slovinsko jsme si rozebrali, padla i tvrdší slova. Už je to ale za námi, teď je před námi Slovensko,“ přidává se Rada.

Rada zamíchá se sestavou

Kouč nahlásil změny ve všech řadách. V obraně by vykartovaného Ujfalušiho měl zastoupit Kováč, byť ve hře může být i novic Suchý. A dál? „V záloze je jednou z variant Jarolím. Doma potřebujeme vyhrát, takže asi znovu vsadíme na dva útočníky. Také ve složení této dvojice však změna bude,“ naznačuje Rada, že žolíkem by mohl být mladík Necid, který coby náhradník oživil hru týmu v Mariboru.

Shoda dvou okolností může trenéra přece jen trochu uklidňovat. Zatímco Češi v minulých kvalifikacích kritické zápasy vždy zvládli, Slováci naopak vzájemná derby neunesli. „Z reakcí hráčů cítím, že se znovu semknou. Doma hrajeme teprve podruhé a věřím, že to zvládneme. Nemá tedy cenu zabývat se, jestli z nás Slováci nadále mají komplex. To si nepřipouštíme. Hrajeme proti soupeři, jehož hráči ještě nedávno běhali po našich trávnících,“ připomíná Rada.

Česká republika - Slovensko
Středa od 20:30 v Praze na Letné, rozhodčí Undiano Mallenco (Španělsko), přímý přenos vysílá Nova.
Předpokládané sestavy
Česko: P. Čech - Grygera, Kováč, Rozehnal, Jankulovski - Sionko, Jarolím, Polák, Plašil (Kadlec) - Baroš, Necid.
Slovensko: Senecký - Pekarík, Škrtel, Ďurica, M. Čech - Šesták, Karhan, Hamšík, Zabavník - Vittek, Hološko.

Reklama

Související témata: