Hlavní obsah

VIDEO: Musíme Slováky porazit - a máme na to, ujišťuje kapitán Čech

Měl by být jedním z rozhodujících trumfů v bitvě se Slováky. Brankář fotbalové reprezentace Petr Čech si ve středu večer zapne nejen ochrannou přilbu, ale na rukáv si připne také kapitánskou pásku. Národní tým stojí v kvalifikaci mistrovství světa 2010 před jasným úkolem. Musí derby vyhrát, remíza či porážka by v bitvě o postup do Afriky znamenaly kritickou ztrátu.

Článek

V kvalifikačním utkání jara budete při absenci Ujfalušiho po čase kapitánem národního týmu. V této funkci máte na co navazovat.

Kromě dvou přátelských zápasů jsem byl v kvalifikaci kapitánem jen v utkání v Německu. Tam jsme vyhráli 3:0 a zajistili si postup na EURO 2008. Tak doufám, že to večer dopadne podobně.

Zápas je pro oba soupeře klíčový. Kdo bude pod větším tlakem?

Určitě my. Hrajeme doma a vzhledem k vývoji ve skupině je naší povinností zvítězit. Soupeř bude podle mě spokojený s každým bodem.

V minulé kvalifikaci jste dokázali Slováky vyřadit. Jak se od té doby změnili?

Vystřídali se někteří hráči, možná se trochu změnil i herní styl. Jejich fotbalová mentalita však zůstává stejná, rádi si hrají s míčem, aby si akce připravili. Respekt k soupeři máme, ale soustřeďujeme se sami na sebe.

V minulých kvalifikacích jste už párkrát stáli před nutností zvítězit. Dokážete znovu kritický zápas vyhrát?

Zápasy pod tlakem jsme zatím zvládali a kvality na to i nadále máme. Musíme to ovšem potvrdit hlavně na hřišti.

Je derby klíčovým zápasem kvalifikace?

Jedním z klíčových. Ale není to zápas, který buď vyhrajeme a budeme slavit postup, nebo prohrajeme a bude konec. Situace ve skupině se čím dál tím víc zamotává. Prohra by kritická samozřejmě byla, protože pak bychom na podzim museli všechny čtyři zbývající zápasy vyhrát, což by bylo složité. Výhra je klíčová v tom směru, že po ní bychom se nemuseli ohlížet na jiné.

Jenže jak k ní dojít, když mužstvu v poli chybí špílmachr a lídr?

V Německu nám také chyběl, a vyhráli jsme tam 3:0... Nedaří se nám teď dávat góly. Absence Rosického je jedním z důvodů, ale na to se nemůžeme vymlouvat a schovávat se za Tomáše. Ve Slovinsku nám především chyběla nadstavba od každého hráče.

Pronesete tedy jako nový kapitán k mužstvu před zápasem nějakou řeč?

Podle atmosféry v kabině. Znovu však opakuji, že důležitější než řeči bude výkon na hřišti.

Reklama

Související témata: