Hlavní obsah

VIDEO: Český komplex jsme nikdy neměli, tvrdí kouč Slováků Weiss

Oblékal dres federální reprezentace, s níž zažil tažení světovým šampionátem 1990 v Itálii. Kopal za Spartu i za Drnovice, ale to všechno půjde ve středu večer stranou. Trenér Vladimír Weiss usedne na Letné na lavičku slovenské fotbalové reprezentace a pokusí se jako první kouč svojí země vyhrát na půdě rivala z bývalé společné federace. A hodně si troufá.

Článek

Sebevědomí vám ani mužstvu nechybí. Ale co sobotní porážka 0:4 v Anglii...?

Byl to zápas se špatným koncem. Nikdo asi nečekal, že ve Wembley vyhrajeme. Sedmdesát minut jsem tam nechal hráče, kteří si to zasloužili. Už je to jen vzpomínka, i když nepříjemná. V Praze nás čeká úplně jiný zápas, v jiných emocích.

S jakým výsledkem tedy budete spokojen?

Chceme vyhrát! Je to kvalifikace a pokud chcete myslet na postup, musíte někde venku zvítězit. Remíza bude možná příjemná, ale ani pro jednoho ze soupeřů nic neřeší. Proto chceme hrát odvážně a útočně.

Letos jste hráli tři přípravné zápasy, všechny je prohráli a dostali deset gólů. Co musíte v Praze změnit?

Teď už konečně musíme trefit sestavu, která na hřišti nechá všechny síly a emoce. A bude hrát tak zodpovědně jako proti Polsku, které jsme doma porazili.

Viděl jste zápas Čechů ve Slovinsku?

Bylo to těžké utkání a velký boj. Pro Čechy to dopadlo pozitivně, protože na rozdíl od nás tam získali bod.

Když vyhrajete, tak už Čechy prakticky vyřadíte.

Já trénuji Slovensko... Večer bude určitě jeden ze soupeřů smutný. Dobře znám atmosféru na Spartě. A Češi vždy, když byli pod tlakem, uměli zahrát.

Nebude vaše mužstvo zase přemotivované? Třeba hokejisté se léta neuměli s českým komplexem vypořádat.

A zase tady máme hokejisty... Říkám ne. V Bratislavě jsme už jednou Čechy porazili, ten komplex nikdy nebyl. Bylo to vyvolané médii.

Teď můžete naopak spoléhat na to, že Češi jsou pod větším tlakem než vy.

Cítí sice větší zodpovědnost, na druhou stranu jsou doma silní. Pod tlakem jsme ovšem i my. Hraje se o zlaté body a já bych nerad prohrál počtvrté za sebou...

Registrujete, že váš trenérský protějšek hraje o křeslo?

Na to neodpovím. Petr Rada je můj kolega a kamarád.

Reklama

Související témata: