Hlavní obsah

Smutný kapitán Čech: Ještě neházíme ručník do ringu

Když měl naposledy na brankářském dresu kapitánskou pásku, vyhrála fotbalová reprezentace 3:0 v Německu a slavila postup na EURO 2008. Podobný kousek si Petr Čech nezopakoval. Národní tým prohrál doma se Slovenskem a plány, jak se dostat na mistrovství světa 2010, se povážlivě hroutí. Tak špatnou situaci ještě gólman Chelsea v reprezentaci nezažil.

Článek

Prohráli jste se Slovenskem a Severní Irsko porazilo Slovince. Situace ve skupině je tak víc než kritická.

Chtěli jsme ji mít ve svých rukou, ale už nemáme. Odstup za Slováky a Iry se zvětšuje.

Takovou situaci jste ještě v reprezentaci nezažil.

Pro každého je to nepříjemné. Kvalitní hráče přitom pořád máme, ve svých klubech to potvrzují.

Afrika se vám ovšem nenávratně vzdaluje...

Věřím, že tabulka se ještě může převrátit, až doteď všichni favorité ztráceli. Ale jiná cesta než 12 bodů ze čtyř zbývajících zápasů už pro nás není! Zatím jsme bohužel ve výsledkovém útlumu.

Není to útlum především herní?

Souvisí to s tím. Proti Slovákům jsme paradoxně hráli lépe než ve Slovinsku, ale tam jsme aspoň bod získali.

Kvalifikace bude pokračovat až v září, kdy už by se měl vrátit Rosický. Může být spasitelem?

Hráč jeho kvalit by chyběl každému mužstvu. Jeho návrat pro nás bude velkým pozitivem. S jeho absencí jsme se však měli vypořádat mnohem lépe. V minulé kvalifikaci jsme to zvládli.

Tak proč ne teď?

Naším největším problémem je, abychom si připravili šanci. Máme dobrou myšlenku, ale skřípe nám realizace. Ani Slováky jsme zpočátku nedokázali dostat pod takový tlak, jaký jsme si představovali. Dokonce nám dali první gól, ale dokázali jsme dobře zareagovat. Po přestávce se zdálo, že bychom mohli rozhodnout. Dali jsme tyč a tou to bohužel skončilo.

Dokáže trenér Rada nachystat mužstvo takticky stejně dobře, jako jeho předchůdce Brückner?

Připravení jsme dobře, ale nezvládáme realizaci. Pak je pro trenéra těžké, aby v průběhu zápasu něco změnil.

V kabině prý po zápase bylo hrobové ticho.

Všichni jsme nesmírně zklamaní. Nikdo však ještě nehází ručník do ringu.

Myslíte, že trenér Rada bude pokračovat?

V rychlosti zhodnotil zápas, popřál nám šťastný návrat domů a ať se zase v červnu sejdeme. O sobě nemluvil. Teď je dlouhá přestávka mezi zápasy. Je to otázka pro vedení, trenéři asi sami odcházet nebudou.

Vy Radovi věříte?

Všichni dělají maximum, aby se na šampionát postoupilo. Někdy však jde každá maličkost proti vám - a přesně to se teď děje. Figurujeme na místě, kde bychom kvalitativně vůbec být neměli. Začalo to už v Severním Irsku. Navzdory těžkým podmínkám jsme tam gól dát měli. Jenže my to nezvládli a provází nás to celou kvalifikaci. Právem jsme byli největším favoritem skupiny, ale někdy papírové předpoklady neplatí.

Slováci tvrdí, že dali do hry víc srdce, a proto vyhráli.

Tak to asi až taková pravda nebude. V nasazení nebyl žádný rozdíl. Oni vyhráli, že měli mnohem víc štěstí, ne že větší srdce.

Reklama

Související témata: