Hlavní obsah

Jankulovski: Vaz nám nezlomil velký tlak, ale laciné góly

Nehledal výmluvy. Nesváděl příčiny blamáže na nepřízeň štěstěny. Chvílemi sice těžko hledal slova, ale narozdíl od většiny spoluhráčů našel český obránce Marek Jankulovski sílu, aby se pokusil vysvětlit propadák v duelu se Slovenskem. „Mě osobně nezdar hodně bolí, protože hraji možná poslední kvalifikaci v kariéře,“ prohlásil sklesle obránce patřící AC Milán.

Článek

Proč fotbalová reprezentace ve zřejmě klíčovém utkání kvalifikace o MS 2010 se Slovenskem neuspěla?

Protože jsme dostali strašně laciné góly. Slováci nesehráli žádné superakce. První gól byl strašně jednoduchý a ten druhý po rychle rozehrané standardní situaci. Neříkám, že obrana nefungovala. Ale dostat dva laciné góly v tak významném utkání, to by se stávat nemělo.

Projevila se absence Tomáše Ujfalušiho více, než jste si připouštěli?

Ne. Radek Kováč ho nahradil.

Trenér Weiss si liboval, že českému týmu zlomil vaz příliš velký tlak. Bylo to tak?

Ne. Nemyslím si, že by na nás byl vyvíjen neúměrný tlak. Ten je vždy a hráči jsou na něj zvyklí. Někdo se s tím vyrovná lépe, jiný hůře, ale k fotbalu prostě očekávání patří. O tom tahle hra je. My jsme věděli, že Slováci mají kvalitu, ale i tak jsme měli sebevědomí. Hráli jsme doma a mohli jsme vyhrát. Věřili jsme tomu. O to více jsme zklamaní. Pro mě jde možná o poslední kvalifikaci v kariéře, takže je vše ještě umocněné. Věřil jsem, že boj o mistrovství světa bude mít jiný průběh.

Vy sám, i někteří další hráči, jste vybízeli k maximálnímu nasazení. Cítil jste, že by všichni hráči nechali na hřišti duši?

Myslím, že jsme do hry dali maximum. Po obdrženém gólu jsme vyrovnali a mohli zápas otočit. Hlavně v úvodu druhé půle jsme měli dobré příležitosti. Nevyužili jsme je, což rozhodlo. Střelu Davida Jarolíma zastavila tyčka, šanci měl i Milan Baroš. Jsem si jistý, že kdybychom šli do vedení, udrželi bychom ho.

Vážně si myslíte, že od všech hráčů bylo nasazení stoprocentní?

Myslím, že ano. Jsem o tom přesvědčený. Z hlediska přístupu jsme odvedli vše. Samozřejmě jsme chtěli ještě více kombinovat. Zde jsme měli mezery.

Zrovna při druhém inkasovaném gólu lze však o maximálním nasazení českých stoperů diskutovat...

Šlo o trestný kop z poloviny Slováků. Rozehráli hodně rychle a chytře. Byla chyba, že nikdo z nás nestál před míčem. Rozhodně šlo o gól, jaké dostat nesmíme.

Vraťme se ještě ke kombinační hře českého týmu. Proč jsme v tomto směru znovu propadli?

Hodně jsme se snažili a myslím, že jsme měli ve hře dobré úseky. Ale moc jsme nehráli po lajnách. Tlačili jsme hru středem, přestože kraje byly volné. Snažili jsme se využít i Tomáše Necida. Ale s přibývajícím časem se do naší hry dostala křeč a nervozita. Chtěli jsme vyhrát za každou cenu, protože jsme věděli, že remíza moc neřeší. Nakonec nemáme ani bod.

Jaké jsou podle vás v tuto chvíli naděje na postup na MS?

Nejhorší je, že už to není v naší moci. Musíme spoléhat na soupeře, že se pobijí mezi sebou. Dosáhnout na první místo se jeví jako mimořádně těžké, protože Slováci mají k dobru zápas se San Marinem. Jejich náskok pak bude sedm bodů. Ale jsem přesvědčený, že klidně můžeme všechny zbývající zápasy vyhrát a tím si baráž zajistíme. Budeme se rvát do poslední minuty.

Reklama

Související témata: