Hlavní obsah

Příčiny kolapsu? Nedostatek respektu a osobností, míní v debatě expertů Jarabinský

Zdeněk PavlisSport.cz

Nejde jen o prohru se Slovenskem. Ztracené body a totální devalvace postupových nadějí Radova týmu jsou jen důsledkem stavu, v němž se český fotbal zmítá. „Stavu arogance a neúcty, který je v českém fotbale pěstován dlouhodobě, stavu, kdy peníze byly a jsou povýšeny nad sport. Teď celá mizérie jen vrcholí a sklízíme plody. Samozřejmě hodně hořké,“ rozebírá situaci v českém fotbale trenér Jozef Jarabinský v debatě, kterou Sport.cz vyvolal mezi zkušenými experty.

Článek

Srazit Radovi hlavu by bylo jednoduché. Zatratit jeho i celý reprezentační výběr po středečním kolapsu proti Slovákům rovněž. Jenže jenom v trenérovi problém není. Pouze v jeho svěřencích rovněž ne.

Trojúhelník, který nefunguje

„Alfou a omegou fotbalových úspěchů je týmová práce, jež se v našem fotbale úplně rozpadla. O reprezentaci to platí dvojnásob. Pokud nefunguje trojúhelník realizační tým – hráči – vedení, pokud ho netvoří skutečné osobnosti, které jsou respektovány a hlavně se respektují i navzájem, nemůžeme být úspěšní. Jenže zmiňované premisy u českého národního týmu neplatí. A dokonce dlouhodobě, v čemž je ten největší problém,“ analyzuje Jarabinský pro Sport.cz současnou situaci, v níž se reprezentační tým zmítá.

Kořeny prorostly mezi fanoušky

„Zhoubné kořeny ale zasahují dál… Do vedení fotbalu, z něhož sice odstoupil frontman Košťál, ale které už rok nemá ochotu a snahu panující stav řešit. S alibistickým argumentem, že stejně  přijdou volby. A pochopitelně prorůstají i do fotbalového národa, takže při rivalském a tolik důležitém kvalifikačním utkání se Slováky není letenský stadión zaplněný. Nemyslím, že by fanoušci přestali mít fotbal rádi, to jsou spíše znechuceni tím, co se v něm děje. Tím, že nevidí nic pozitivního, že neregistrují, že by se někdo pozitivně projevoval,“ medituje zkušený trenér, jenž v minulosti prošel španělským, tureckým i řeckým fotbalem a působil třeba i v daleké Číně.

Bumerang míří na nároďák

To všechno se pochopitelně vrací jako bumerang na reprezentační tým. „Nejenže zmizelo všechno, co český národní tým v minulosti ctilo, nejenže už dávno není jeho pýchou solidní obrana a tvořivé osobnosti v záloze, ale současné mužstvo už je ve stavu, kdy ani nejlepší hráči nepodají výkon, na jaký mají,“ tvrdí Jozef Jarabinský, který se po abdikaci Jozefa Chovance v jistou chvíli o roli reprezentačního kouče rovněž ucházel.

Tvrdím, že jsme lepší než Slováci

Snaží se hledat příčiny, přičemž nemíní podrážet Radovi křeslo či zatracovat hráče, jež si do svého kádru vybral.

„Jsem přesvědčen, že naše současné mužstvo je lepší než slovenské. Jenže hráči nejsou na zápasy připraveni tak, jak by být měli, protože již jednou vzpomínaný trojúhelník nefunguje a zmiňovaných osobností se prostě nedostává. A proto se nedostává i pozitivního působení na mužstvo, což se promítá ve hře, výkonech a výsledcích. Třeba Grygera s Jankulovským jsou tvořivými krajními beky, jenže v panující atmosféře i oni propadají zmaru a jen nakopávají míče dopředu. Ale kdyby je nakopávali – oni je odkopávají a vyloženě se jich zbavují,“ povšiml si Jarabinský ve středu večer na tribuně letenského stadiónu.

Jednotlivec se spásou nestane

Kolaps ve středečním duelu jen ukázal, že v našem fotbale jde o krizi dlouhodobou, což ostatně stvrzoval nejen dosavadní průběh kvalifikace, ale i předchozí vystoupení národního týmu na EURO 2008 či MS 2006.

„Prostě jen zpečetil všechny předchozí nevýrazné výkony,“ tvrdí Jarabinský, podle něhož by výhra nad Slováky rozhodně k řešení panujícího stavu nevedla. „Musíme si přiznat, že patřičný mezinárodní standard postrádáme, ba co víc – soupeři nás už předčí i v motivaci a ochotě táhnout za jeden provaz, což  Slováci předvedli. A není to rozhodně o tom, zda se jeden hráč persony Rosického uzdraví či nikoli, protože momentální krize je daleko hlubší.“

Konejme, ale hodně rychle!

Cesta z panujícího marasmu není a nebude podle Jarabinského jednoduchá. „Dokud nezmizí z našeho fotbalu po léta pěstovaná arogance a neúcta, dokud budou peníze důležitější než fotbal a obchodování bude mít navrch nad sportem, z krize se nedostaneme,“ myslí si zkušený trenér a varuje: „Jestliže to neuděláme hodně rychle, fotbalový svět nám uteče ještě víc!“

Reklama

Související témata: