Hlavní obsah

Fotbalová generalita chtěla hlasovat o Radovi, ten ale přežil

PRAHA

Reprezentační trenér Petr Rada přežil další den ve funkci. Ve čtvrtek vpodvečer totiž o jeho dalším setrvání u reprezentace měli na výzvu předsedy svazu Pavla Mokrého hlasovat členové výkonného výboru per rollam – tedy prostřednictvím e-mailů či faxů. Potíž ale byla v tom, že s touto formou souhlasili jen tři členové fotbalové generality. Rada, který ještě dopoledne neměl tušení, že má hlavu pod gilotinou, tedy zatím ve funkci zůstává.

Článek

Když chtěla loni skupina spiklenců ve výkonném výboru dosadit Petra Radu do funkce reprezentačního trenéra, sešla se potají bez tehdejších místopředsedů Košťála a Kubíčka, plán ukula a svou si na následném zasedání fotbalové generality prosadila. Chovance vyšachovala, Radu zvolila.

Čtvrteční podvečerní hlasování o tom, zda po prohře se Slovenskem a jedné z dalších eskapád reprezentantů v ulicích Prahy má Rada ve funkci zůstat, mělo podobný scénář.

Hlasovat se mělo e-mailem

Kolem 18 hodiny se totiž podle informací Sport.cz obrátil generální sekretář ČMFS Rudolf Řepka na pokyn prvního muže českého fotbalu Pavla Mokrého e-mailem na členy výkonného výboru s tím, aby per rollam hlasovali o odvolání trenéra i celého jeho realizačního týmu.

„Ten e-mail skutečně přišel,“ potvrdil pro Sport.cz místopředseda fotbalového svazu Jiří Kubíček.

"Poslední kapkou byla informace o tom, že hráči seděli po prohraném utkání se Slovenskem U Ševce Matouše. Je to porušení povinností hráče a poškozování zájmů ČMFS a reprezentace. V minulosti se něco podobného stalo po kvalifikaci s Německem a ani tehdy, ani nyní tomu realizační tým nezabránil. Proto jsem incioval hlasování o odvolání trenéra i celého realizačního týmu," zdůvodňoval svůj krok první muž českého fotbalu Pavel Mokrý.

Nešlo jen o prohru se Slováky

Podle informací, jež má Sport.cz ověřeny hned z několika dalších nezávislých zdrojů, měly být důvodem urychleného hlasování o odvolání Rady opravdu nejen neuspokojivé sportovní výsledky, ale i zmiňované posezení s neznámými ženami.

„Jde o závažné indicie, že skupina hráčů porušila po utkání se Slovenskem normy, jež se neslučují s povinnostmi reprezentanta, v čemž nedokázal realizační tým hráčům opakovaně zabránit. Hrozí, že následně dojde k ukončení spolupráce jednoho se sponzorů se svazem,“ je obsaženo v e-mailu, který členy výkonného výboru vyzýval k urychlenému hlasování Per rollam.

Kubíček: Hlasovat e-mailem? Kde to jsme!

„Odmítl jsem hlasovat, protože o tak závažných věcech, jako je odvolání reprezentačního trenéra, se nehlasuje per rollam. Navíc jsme se přece shodli na tom, že sejdeme 8. dubna na výkonném výboru. Tam můžeme na toto téma debatovat a třeba i hlasovat. Ale odvolávat trenéra e-mailem? Kde to jsme?“ postavil se ostře proti místopředseda svazu Jiří Kubíček a adresoval generálnímu sekretáři svazu odpověď, v níž ho upozorňuje, že na něho podá trestní oznámení pro poškozování jména ČMFS.

„To proto, že podniká kroky za zády výkonného výboru a nad rámec svých kompetencí. Pokud by v tom pokračoval, vyzvu ho k rezignaci,“ prozradil Kubíček pro Sport.cz obsah svého e-mailu.

Souhlasili jen tři

S iniciativou, kterou vyvolal předseda ČMFS Pavel Mokrý, nakonec podle informací Sport.cz  souhlasili jen tři členové výkonného výboru. Strahovský ministr financí Jaroslav Vacek, Jaroslav Starka a Radek Bělák.

"Já byl pro odvolání Rady. Prohrát se může, ale musí k tomu dojít s hlavou vztyčenou a nikoli hluboko mezi koleny. A potom - hráči se nemohou chovat tak, jak se zachovali. K reprezentaci prostě musí přijít někdo, kdo v ní udělá pořádek. I o tom chci s Radou mluvit," netajil svůj názor příbramský Jaroslav Starka.

Ostatní členové výkonného výboru (Blažej, Haškovec, Chvála, Kubíček, Kučera, Votík, Vrzáček), byli proti, někdejší Radův teplický zaměstnavatel František Hrdlička se k výzvě odmítl vyjádřit s tím, že se nejprve chce sejít s Petrem Radou. "Musíme jednat s chladnou hlavou a bez emocí. Jestliže odvoláme Radu, musíme mít nachystáno, kdo ho nahradí," vysvětluje Hrdlička svůj postoj.

Rada neměl tušení

Trenér Petr Rada, který ještě dopoledne neměl o podobné iniciativě sebemenší tušení a tvrdil, že sám nerezignuje a je připraven bojovat, dokud bude existovat sebemenší postupová šance, tak čtvrtek přežil a o jeho dalším osudu se bude rozhodovat až 8. dubna. K iniciativě předsedy svazu Pavla Mokrého se nemohl vyjádřit, protože měl vypnutý mobilní telefon.

„Stejně ale nechápu, proč bychom měli záležitost řešit už teď, když nás čas netlačí. Nechť o trenérovi rozhodně nový výkonný výbor, až ho valná hromada zvolí. Pravdou ale je, že není jisté, kdy to bude. Zatím totiž valná hromada stále ještě svolána nebyla,“ nechal se slyšet pro Sport.cz Jiří Kubíček.

"Já si také myslím, že otázky kolem trenéra reprezentace by měl řešit až nový výkonný výbor. Vždyť kvalifikace pokračuje až na podzim a teď nás čeká už jen přátelský zápas s Maltou," souhlasí František Hrdlička.

Program českých fotbalistů ve finále kvalifikace MS 2010
5. září: Slovensko - ČR, 9. září: ČR - San Marino, 10. října: ČR - Polsko, 14. října: ČR - Severní Irsko.

Reklama