Hlavní obsah

Generalita přiznává, že Radu k reprezentaci vytáhla jako králíka z klobouku

PRAHA

Teď jsou všichni chytří, najednou takřka celá česká fotbalová generalita mluví o tom, že volba Brücknerova nástupce zaváněla loni v červenci fraškou. „Vždyť my vybírali trenéra, jako bychom tahali králíky z klobouku,“ nechal se slyšet v sondě Práva a Sport.cz mezi členy dvanáctičlenného svazového vedení Dalibor Kučera zastupující fotbalovou Moravu.

Článek

Blamáž je slabé slovo. Reprezentace se kasala, že ze zápasů ve Slovinsku a proti Slovensku získá minimálně čtyři body, v optimálním případě všech šest.

Nešlo zřejmě jen o jednu pařbu

Po bídných výkonech však získala jen jeden, přičemž všemu nasadila korunu osmička hráčů, kteří po ostudné prohře  s Weissovým týmem  vyrazili v doprovodu neznámých ženštin pařit do noční Prahy. Nikoli poprvé, protože jak se postupně dostává na světlo světa, podobný tah zřejmě proběhl už po návratu z Mariboru, pouhé dva dny před kvalifikací se Slováky. Pochopitelně za účasti starých známých firem, jejichž jména figurují v každé aféře a skandálu.

Může se pak někdo divit, že pod Radovým vedením šla česká reprezentace v kvalifikaci o Afriku ke dnu?  Že Radovy dny jsou podle průzkumu prováděného Sport.cz a Právem mezi fotbalovou generalitou sečteny, když své primadony nedokázal ukočírovat? A dokonce opakovaně, protože už za Brücknerovy vlády měl coby asistent volný čas reprezentantů v kompetenci.

Legrační volba nenutí k legrační popravě

Nemuselo se to stát, kdyby se oni v červenci nezměnila volba nového reprezentačního trenéra ve frašku, o níž teď mluví sami členové výkonného výboru.

„Mě současná situace nepřekvapuje,“ řekl pro Sport.cz člen svazové generality za Moravu Kučera. „Už před jmenováním Petra Rady jsem poukazoval na to, že výkonný výbor má jednat koncepčně a nikoli tahat trenéra jako králíka z klobouku. I když byl trenér Rada legračně jmenován, nemyslím, že by měl být stejně legračně odvoláván,“ poukazuje Kučera na snahu některých členů osnovat popravu Rady per rollam, tedy prostřednictvím mailů či faxů.

S jeho názorem se plně ztotožňují i další členové výkonného výboru ČMFS, na které se redakce Sport.cz a Práva obrátily. Milan Haškovec, Rostislav Votík a Vladimír Blažej jsou s Kučerou zajedno. "Nebylo to důstojné, proto jsem návrh předsedy svazu odmítl. A to i přesto, že když se Rada volil, můj hlas nedostal," reaguje Blažej. "Souhlas, bylo by to nedůstojné. Nechť Rada předstoupí ve středu před výkonný výbor a mluví. Ale jak já budu hlasovat, to ventilovat nebudu," pravil Votík.

Bojujme, kvalifikaci zachraňme!

Dva ze tři zmiňovaných členů fotbalové generality se přes devalvaci postupových nadějí domnívají, že kvalifikaci o Afriku by neměl český fotbal vzdávat a zmírající postupové naděje obětovat. "Proto vyberme trenéra, který je ještě schopen kvalifikaci o postup na mistrovství světa 2010 zachránit. Soupeři nejsou o tolik lepší, " burcuje Milan Haškovec.

"Opravdu ještě není konec, i naši protivníci budou ztrácet. Udělejme pro záchranu kvalifikačních nadějí všechno," souhlasí s ním Rostislav Votík.

Zní ale také: Mysleme raději na EURO 2012

"Pánové, buďme realisty, Na Slovensko už ztrácíme sedm bodů, protože náš středeční přemožitel má k dobru zápas se San Marinem. A i druhé místo znamenající alespoň cestu do baráže se už pohybuje v oblastí teorie. Proto se zaměřme na příští kvalifikační cyklus o EURO 2012 a vyberme trenéra, který ozdraví atmosféru v týmu. Čas nás netlačí, takže bych navrhoval ustavit pracovní komisi, která vybere kandidáty a nový výkonný výbor zvolený příští valnou hromadou nechť jmenuje nového reprezentační kouče," navrhuje nespěchat a hlavně zase netahat trenéra reprezentace jako králáka z kloubouku Vladimír Blažej.

Reklama