Hlavní obsah

S Radou musí skončit celý realizační tým, jsou zajedno fotbaloví bossové

PRAHA

Neváhali by ani chvíli, reprezentačního trenéra Petra Radu by odstřelili okamžitě poté, co se na světlo světa dostaly zvěsti o noční pařbě skupinky nenapravitelných hříšníků po kvalifikační prohře se Slovenskem. „Něco takového bych si v klubu vyřešil za dvě minuty,“ pravil ve společném průzkumu Práva a Sport.cz mezi muži zasedajícími v české fotbalové generalitě příbramský Jaroslav Starka.

Článek

On to také byl, kdo se připojil už ve čtvrtek k předsedovi svazu Pavlu Mokrému a místopředsedovi Jaroslavu Vackovi, kteří chtěli Radovu hlavu okamžitě.

Za opakovaný exces se musí platit

„Existovalo a existuje jediné možné řešení. Musí skončit Rada i celý realizační tým,“ netají se sekernickým řešením strahovský ministr financí Jaroslav Vacek.

„To říkám už od čtvrtka – odvolejme okamžitě trenéra i všechny jeho lidi, protože to není jen vina Rady,“ je s Vackem zajedno příbramský Starka.

Starka se ptá: Rado, máš nároďáku co dát?

Kupodivu i jindy uvážlivý a mnohdy až příliš nerozhodný první muž českého fotbalu Pavel Mokrý je pro resolutní řešení. „Jde o opakovaný exces, u něhož byl realizační tým takřka ve stejné sestavě, jako před dvěma lety při aféře po prohraném zápase s Německem. Proto musí skončit všichni,“ řekl pro Sport.cz zcela jasně.

„Trenér reprezentace musí postupovat nekompromisně. Radu znám léta, ale tohle se mu nepovedlo. Však se ho také ve středu na výkonném výboru zeptám, zda si myslí, že má mužstvu co dát,“ nechal se pro Právo a sport.cz slyšet Jaroslav Starka.

Sponzoři potřebují jasný signál

Z průzkumu obou našich redakcí mezi fotbalovou generalitou už teď jasně vyplývá, že Petr Rada půjde ve středu dopoledne na popravu. Drtivá většina členů výkonného výboru zvedne ruku proto, aby okamžitě skončil on i celý realizační tým. „Musíme dát znepokojeným sponzorům reprezentace i celého našeho fotbalu jasný signál, že s podobnými eskapádami je jednou provždy konec,“ vysvětluje Vacek, proč jeho ruka poletí vzhůru.

„My jsme pod obrovským tlakem sponzorů, smažíme se ve vlastní šťávě a pomalu abychom chodili kanálem a oni se seberou, odletí a nic z toho, co se doma děje, je nevzrušuje. O IQ některých hráčů opravdu vážně pochybuji,“ zdůvodňuje i Mokrý, proč při hlasování o setrvání Rady ve funkci ukáže prstem dolů.

Nejdříve analýza, až potom hlasování?

Samozřejmě, najdou se členové vedení, kteří chtějí nejprve Petra Radu vyslechnout, aby poté rozhodli. Třeba třetí místopředseda svazu Jiří Kubíček, třeba Václav Chvála. „Rada by měl předložit analýzu neúspěchu a teprve pak bychom měli jednat. Dost možná, že výkonný výbor nemusí rozhodnout,“ nastiňuje svůj postoj Chvála.

Olomoucký Kubíček sice dopředu své stanovisko neprezentuje, ale jeho postoj při hlasování o budoucnosti Rady lze vyvodit z červencových voleb. On byl totiž proti Radově inauguraci a hlasování se tehdy zdržel.

Trumfy se jmény Hašek a Jarolím

Zatímco o Radově konci není pochyb, o jeho nástupci se bude asi hodně debatovat. „Na jménu bychom se ale měli každopádně dohodnout. Kvalifikace sice pokračuje až na podzim, ale nový trenér bude potřebovat čas na přípravu, seznámení se s hráči i celou situací. Asi většina z nás by si na tomto místě přála Ivana Haška nebo Karla Jarolíma, tedy trenéry schopné bojovat v této situaci ještě o postup a zároveň pracovat s koncepcí na příští kvalifikaci,“ vynáší trumfy se jmény svých favoritů Jaroslav Starka.

„Nejednejme unáhleně, bavme se i o eventualitě, že přijde trenér, které kvalifikaci dokončí a po něm nastoupí jiný, který připraví mužstvo na další kvalifikaci. Souhlasím ale, že by bylo ideální, kdyby šlo o jednoho muže,“ nabádá Václav Chvála.

Vacek: Pozor, máme omezený mandát!

„Po odvolání Rady máme skutečně dost času udělat druhý krok – tedy angažovat nového reprezentačního trenéra. My teď máme omezený mandát do červnové valné hromady, takže hledejme, jednejme, snažme se dojít ke shodě. Anebo nechme všechno na příští fotbalové generalitě,“ nastiňuje dvě možné alternativy Jaroslav Vacek.

Mokrý s ním bez výhrad souhlasí, Vackův nesmiřitelný oponent Jiří Kubíček se spíše kloní k variantě druhé – tedy nechat volbu na nově ustavené fotbalové vládě. „Vždyť teď už nás čeká jen přátelský zápas s Maltou, proto není kam spěchat,“ řekl pro Sport.cz Jiří Kubíček.

Reklama