Hlavní obsah

Rada předstoupí před dvanáct rozhněvaných mužů

PRAHA

Jednou už na svazové půdě zázrak svedl. Loni v létě předstoupil Petr Rada jako outsider volby před členy výkonného výboru fotbalového svazu a odcházel ze Strahova jako senzační nový kouč reprezentace. Ve středu promluví ke stejným činovníkům znovu. Tentokrát však bude mít před sebou dvanáct rozhněvaných mužů, kteří podle všeho jeho angažmá u nároďáku ukončí.

Článek

Bezprostředně po porážce se Slovenskem mu hlavou běžely myšlenky na rezignaci. Druhý den ovšem Petr Rada oznámil, že sám lavičku reprezentačního kouče neopustí. Navzdory tomu, že kvalifikaci mistrovství světa 2010 rozehrál bídně a jeho chlapci si minulý týden neodpustili další „pánskou jízdu“.

„V současnosti se myšlenkami na rezignací skutečně nezabývám. Až bude zasedat výkonný výbor a bude vyžadovat mou přítomnost, dostavím se. Samozřejmě s analýzou kvalifikačních zápasů ve Slovinsku a se Slovenskem,“ prohlásil Rada den po trpké porážce v derby.

Pár hodin poté už měl namále, protože předseda Pavel Mokrý, místopředseda Jaroslav Vacek a člen výkonného výboru Jaroslav Starka chtěli kouče okamžitě odvolat. S hlasováním po internetu ještě neuspěli, ve středu však bude Rada odolávat soustředěné palbě. Podle průzkumu Sport.cz a Práva je trenérova pozice neudržitelná.

Jak asi budou hlasovat?
Radek Bělákpro odvolání
Vladimír Blažejpro odvolání
Milan Haškovecspíše pro odvolání
František Hrdličkachce Radu vyslechnout
Václav Chválachce Radu vyslechnout
Jiří Kubíčekspíše pro odvolání
Dalibor Kučerapro odvolání
Pavel Mokrýpro odvolání
Jaroslav Starkapro odvolání
Jaroslav Vacekpro odvolání
Rostislav Votíkchce Radu vyslechnout
Miroslav Vrzáčekspíše pro odvolání

Celý realizační tým je v ohrožení

„Existovalo a existuje jediné možné řešení. Musí skončit Rada i celý realizační tým,“ netají se sekernickým řešením strahovský ministr financí Jaroslav Vacek. „To říkám už od čtvrtka – odvolejme okamžitě trenéra i všechny jeho lidi, protože to není jen vina Rady,“ je s Vackem zajedno příbramský Starka.

Kupodivu i jindy uvážlivý a mnohdy až příliš nerozhodný šéf svazu Mokrý je pro radikální řešení. „Jde o opakovaný exces, u něhož byl realizační tým takřka ve stejné sestavě, jako před dvěma lety při aféře po prohraném zápase s Německem. Proto musí skončit všichni,“ řekl pro Sport.cz zcela jasně.

„Pravdou je, že stále určitá naděje na postup existuje, i když jen teoretická. Přesto jsem toho názoru, že výkonný výbor současného kouče odvolá,“ nechal se slyšet Miroslav Vrzáček.

Rada zřejmě může přežít pouze v případě, že by současná generalita přenechala rozhodnutí novému výkonnému výboru, který by měl vzejít z červnové valné hromady. „Odvolání je nejjednodušší řešení, ale jde o to, abychom za čtyři měsíce nehledali nového trenéra znovu. Když Radova nástupce určíme teď, už jen tím nového kouče dostaneme pod tlak - vybral by ho starý výkonný výbor a nebude mít žádnou jistotu, jestli se bude líbit i tomu novému...“ poukázal teplický pragmatik František Hrdlička.

Reklama