Hlavní obsah

Kouč Němců Völler klel a hádal se s moderátorem

PRAHA

Nejen čeští fotbalisté prožívali v sobotním zápase evropské kvalifikace horké chvilky. Angličany spasila v Makedonii penalta, Nizozemce proti Rakousku odepisovaný Kluivert a Skoty proti Faeřanům odpíchl až gól v nastavení prvního poločasu. Němci na Islandu na podobnou záchranu čekali marně a byli rádi i za plichtu.

Foto: internet

DEFAULT TITLE

Článek

"Měli jsme štěstí, že jsme neprohráli," uznal trenér vicemistrů světa Rudi Völler. Islanďané si tak udrželi senzační vedení ve skupině o bod před Němci. Ti mají sice zápas k dobru, ale ve středu je čeká těžký duel s třetím Skotskem. Ostrov, jehož populace zhruba odpovídá počtu obyvatel Ostravy, je na nohou.

V druhém poločase se Němci dostali pod drtivý tlak, dvakrát dokonce za Kahna zaskakovali obránci. Útočník Gudjohnsen z Chelsea si dělal, co chtěl, zato brankář Arason se nudil a statistikové u něj po změně stran nezaznamenali jediný zásah. "Náš výkon ve druhé půli mě otrávil," prohlásil rozmrzele Völler. Po zisku stříbrných medailí na světovém šampionátu jej v Německu vynášeli do nebe, dokonce o něm skládali oslavné písně, teď musí čelit tvrdé kritice.

V klidu dlouho nezůstal

A prý to dlouho nevydrží. "Nejsem Vogts nebo Ribbeck, abych se téhle práce držel zuby nehty," naznačil. Po zápase přišel hodnotit zápase do studia televizní stanice ARD, ale klidně dlouho neodpovídal. S moderátorem se pustil do ostré půlhodinové hádky, při níž hájil svá rozhodnutí a neváhal občas i zaklít.

"Už mě nebaví poslouchat to svinstvo o tom, že je německý fotbal dole. Mluvíte, jako kdybychom sem měli přijet a rozmést je 5:0. Musím se ohradit proti těm, kteří nás vláčejí bahnem," obořil se na redaktora. "Je to od vás rána pod pás. Měl byste si hledat novou práci," dodal vztekle. Jeho výstup se stal v Německu tématem číslo jedna. "Nikdy se německý kouč takhle v televizi nechoval," poznamenal deník Bild.

Islandský kouč Ásgeir Sigurdsson přesto o vítězi skupiny nepochyboval. "Němci v Dortmundu určitě Skoty porazí a odveta v Hamburku taky určitě bude dost odlišná od dnešního zápasu," tušil. Před sobotním zápasem si přál remízu, po něm byl nakonec zklamán. "Měli jsme větší šance," konstatoval smutně.

Takhle ofenzívně už ne

Ani výkon Nizozemců proti Rakousku nebyl beze skvrny. Hostům se v Rotterdamu podařilo vyrovnat a krátce před pauzou dokonce mohli jít do vedení, ale Schopp z ideální pozice vystřelil těsně vedle. Kouč Dick Advocaat poté občerstvil útok, poslal na hřiště Overmarse s van Hooijdonkem a byl to první z nich, kdo nahrál Cocumu na třetí gól. Smetanu ale slízl Kluivert, jenž předtím vrátil domácím vedení.

Advocaat ale předeslal, že na Letné už tolik útočnou sestavu nenasadí. "Hrát se čtyřmi útočníky a ještě s van der Vaartem jako vysunutým záložníkem, to by byl velký risk. Budeme hrát stejným systémem, s jakým jsme dnes začínali, ale pár jmen bude jiných," prozradil. Národní tým se nachází ve svízelné situaci.

"Máme proti sobě tisk i fanoušky," posteskl si záložník Mark van Bommel. Nizozemci mají stejně jako Češi jistou minimálně baráž a ve středu na Letné se pravděpodobně rozhodne, kdo ze skupiny postoupí přímo. "Jestli budeme v Praze hrát jako dnes, narazíme," varoval Advocaat.

Nejmladší střelec Rooney spasitelem

Ještě víc se na tři body nadřela Anglie. V makedonském pekle nejdřív před zápasem vzplála její vlajka a poté málem vzaly za své i její postupové naděje. Tým z kolébky fotbalu dlouho prohrával, signál k obratu dal až nejmladší hráč na hřišti. Rooney se navíc stal nejmladším střelcem Anglie v historii. Útočník Evertonu se do statistik zapsal ve věku 17 let a 317 dní a dosavadní minimum svého spoluhráče Owena překonal zhruba o půl roku.

Kouč Sven Göran Eriksson byl přesto s výsledkem spokojený. Angličané vyhráli posedmé v řadě a vyrovnali tím svůj poválečný rekord. "Pět dní jsem opakoval, že Makedonie má dobrý tým, abychom jí věnovali pozornost. Jsem pyšný, hráči znovu ukázali charakter," pochvaloval si Švéd. Další dobrou zprávou pro něj je, že Gerrard s Ferdinandem už znovu trénují a ve středu proti Lichtenštejnsku by neměli chybět.

Francouzská noční můra se rozplynula

Jako první kvalifikace skončila pro San Marino. Outsider skupiny prohrál všech osm utkání a nasbíral skóre 0:30. Na opačném pólu je obhájce evropského zlata z Francie, jež má k postupu ze všech nejblíž. Ve středu mu ve Slovinsku stačí uhrát remízu.

Kouč Jacques Santini si oddechl. "Konečně jsme se zbavili noční můry z mistrovství světa," připomněl výbuch obhájců zlata v Japonsku a v Koreji, kde neuhráli ani bod. Pětibrankový debakl proti Kypru zvládli Francouzi i bez Zidana, který by už měl ve středu nastoupit.

Bez svého režiséra odehráli zápas v pohodě i Italové, kteří rozdrtili Wales 4:0 i bez zraněného Tottiho. Filippo Inzaghi totiž na všechno stačil sám. Na gól v reprezentačním dresu čekal dva roky, ale když smůlu protrhl, stálo to za to. Lídra skupiny zničil hattrickem za jedenáct minut a fanouškům na San Siru naznačil, že od něj letos mohou znovu čekat velké věci.

Trenér Giovanni Trapattoni konečně od tisku sklidil aplaus. "Díky Trape! Všechno se ti povedlo," gratuloval list Gazzetta dello Sport. "Evropa, která se po prohře v Cardiffu vzdálila, je znovu blízko," dodal list.

Italové mají ovšem před sebou středeční duel v Srbsku. "Bude to extrémně náročný zápas," tušil kouč a posteskl si, že se Totti oproti původním předpokladům nestihl uzdravit. Velšané se už ale smířili s tím, že skončí nejlépe druzí.

Řecký rekord

Vedle Islandu a Švýcarska vede skupinu překvapivě také Řecko, které to nemá na evropský šampionát daleko. "Jsme jako půlkař, kterému chybí do cíle dvacet metrů," přirovnal německý kouč Otto Rehhagel, který v sobotu dovedl tým k těsné výhře v Arménii. Řekové vyhráli popáté v řadě, což je národní rekord, navíc už 450 minut drží čisté konto. K přímému postupu jim doma stačí porazit Severní Irsko.

Reklama