Hlavní obsah

Kapitán tíhu odpovědnosti neunesl, Ujfaluši s reprezentací skončil

MADRID/PRAHA

Bárka české fotbalové reprezentace míří ke dnu. A kde je její kapitán Tomáš Ujfaluši? Loď opouští jako první. Další obránce Marek Jankulovski zatím o konci reprezentační kariéry jen uvažuje, nad realizačním týmem vynese svaz verdikt ve středu odpoledne. Proč se Ujfaluši rozhodl nemít s národním týmem už nic společného? Hlavním důvodem je nastalý sled okolností po kvalifikačním zápase proti Slovensku.

Článek

"Na základě momentálního prostředí uvnitř fotbalového svazu a v českém mediálním prostředí se vzdávám možnosti reprezentace. Je to následek situace, která vznikla po posledních kvalifikační zápasech," uvedl prostřednictvím svého agenta Dalibora Laciny pro ČTK hráč Atletika Madrid.

Rozchod, debakl a média

Bývalý kapitán české fotbalové reprezentace Ujfaluši se v posledních dnech musel vypořádat s nejednou nelehkou situací. Selhání národního týmu v posledních dvou kvalifikačních utkáních ve Slovinsku a proti Slovensku, rozchod s přítelkyní Michaelou Ochotskou, potupná domácí prohra 2:4 ve španělské lize od Osasuny Pamplona a do toho ta zatracená média, která si dovolila informovat veřejnost o „večírku“ osmi hráčů reprezentace po utkání se Slovenskem, na němž Ujfaluši samozřejmě nechyběl.

Zájem Juvetusu a Zenitu Petrohrad

Na klubové úrovni však stoper madridského Atletika vyvolal pozitivní reakce u Juventusu Turín a ruského Zenitu Petrohrad, kteří o zkušeného obránce projevily eminentní zájem. Ruský celek, v němž působí také reprezentant Radek Šírl, se údajně nechal slyšet, že je za Ujfalušiho ochoten rovnou zaplatit 8 miliónů eur (zhruba 219 miliónů korun).

Ujfaluši se ocitl pod palbou kritiky především českých bulvárních médií, která informovala o společné večeři několika hráčů po utkání se Slovenskem. Přestože hráči v té době již neplnili reprezentační povinnosti, jejich posezení v pražské restauraci ostře odsoudili na základě reakcí sponzorů také přední svazoví funkcionáři včetně předsedy Pavla Mokrého.

Kdo bude dalším?

Někteří z nich dokonce volají po přísných individuálních trestech včetně zákazu reprezentace. Výkonný výbor bude jednat o možných opatřeních a případném odvolání trenéra Petra Rady a celého realizačního týmu ve středu.

Ujfaluši, který oslavil před dvěma týdny 31. narozeniny, působil v národním týmu od roku 2001. V reprezentačním dresu odehrál 78 utkání a vstřelil dvě branky. Byl členem mužstva, které v roce 2004 vybojovalo bronzové medaile na mistrovství Evropy, zúčastnil se také MS o dva roky později a loňského Eura. S juniorskou reprezentací se stal vicemistrem Evropy v roce 2000.

Reklama