Hlavní obsah

Šmicer: Na doživotí bych je nevyřadil

V reprezentaci byl záložník Vladimír Šmicer legendou. I když už v jejích řadách není, ikona Slavie bedlivě sledovala, jak dopadne středeční jednání výkonného výboru. „Skončilo to podle očekávání. Hráči se za to, co se stalo, nějak potrestat museli, ale na doživotí bych je z nároďáku nevyřadil,“ tvrdí Šmicer.

Článek

Co tomu všemu říkáte?

Situace je opravdu špatná a mrzí mě, že se to dostalo až sem. Všechno se podle mě začalo odvíjet od doby, kdy nebyl zvolen do čela českého fotbalu Ivan Hašek. Pokračovalo to volbou reprezentačního trenéra, která byla taky taková podivná. Vždyť to dopadlo tak, že jim na tu funkci Petr Rada zbyl, což mi přišlo nedůstojné. Byl tam v podstatě dosazen a tu úlohu měl od začátku strašně těžkou. Myslím, že někteří hráči k němu ani necítili respekt.

Proč si to myslíte?

Protože najednou vycítili, že se v podstatě nic moc nezměnilo. Uvolnila se morálka a došlo to až k tomu, že nastaly problémy na hřišti i mimo něj.

Tomáš Ujfaluši se reprezentace vzdal ještě večer před jednáním výkonného výboru. Není to z jeho strany trošku alibismus?

V první řadě bych chtěl říct, že je škoda, když jakýkoliv hráč končí touhle cestou. Ujfi nemusel končit z věkových ani výkonnostních důvodů. Byl to typ hráče, který ještě neřekl poslední slovo. Znám ho dlouho, vím, co byl schopen týmu dát, ale samozřejmě nemůžu souhlasit s tím, co se stalo po zápase.

Vyřazeno z reprezentace bylo celkem šest hráčů včetně Ujfalušiho. Je to jediný správný postih?

Otázka je, na jak dlouho byli vyřazeni. To nikdo přesně neřekl. Vyřazení je hodně citlivá věc. My zas nemáme tolik dobrých fotbalistů, abychom je mohli vyřazovat na doživotí. Každý, kdo něco umí, je pro nároďák důležitý. Ovšem za předpokladu, že se na úrovni reprezentanta bude chovat. Proto bych je potrestal způsobem, aby si uvědomili, že udělali malér. Ne je vyřadit na jeden přátelák.

Dal byste těm potrestaným šanci na návrat?

Asi bych jim zadní vrátka nechal pootevřená. S podmínkou, že budou na srazy jezdit za fotbalem a ne za pobavením. A zároveň by tohle mělo být varováním pro další hráče. Morální disciplína totiž v tuto chvíli v mužstvu není a bohužel je to vidět i na hřišti. Jestli si někdo myslí, že současná situace je v pořádku, tak ať už radši nejezdí a přenechá místo jiným.

Jak to vypadá s plánovanou operací vašeho kolena v Antverpách? Už znáte termín?

Jdu tam příští úterý. Do Belgie letím v pondělí, derby uvidím v televizi u bývalého spoluhráče Standy Vlčka. A ve čtvrtek bych měl jet zpátky.

Reklama