Hlavní obsah

Poborský: Vzal bych jen funkci s pravomocemi

Karel FeltPrávo

Bývalý manažer fotbalové reprezentace vzal Karla Poborského do realizačního týmu jako zkušeného internacionála, ikonu, která měla být jakýmsi pojítkem s hráči. Zapomněl mu však dát jakékoliv kompetence. To neudělal ani výkonný výbor. Zato si Poborského ve středu předvolal, aby se zodpovídal z toho, co se v národním mužstvu v poslední době dělo. Ten však svoji funkci na místě složil...

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Karel Poborský končí v reprezentaci již podruhé, tentokrát jako vedoucí týmu.

Článek

S čím jste před výkonným výborem vystoupil?

Byl jsem předvolán, abych obhajoval svoji roli u reprezentace. Začal jsem tím, že jsem skoro celý výkonný výbor vyděsil, když jsem jim vysvětlil, jaká byla moje pozice technického vedoucího. Byl jsem přímý podřízený Petra Rady. Tím moje kompetence končily. Můj hlas byl jen poradní. Stejně jako kohokoliv jiného v realizačním týmu, tedy na úrovni doktorů nebo kustodů. Ještě dřív, než výkonný výbor rozhodl, jsem ze svojí funkce odstoupil, což některé také překvapilo. Přece se nebudu obhajovat za něco, co jsem nemohl ovlivnit.

Vy jste ze své funkce nic neřídil?

Kdepak. Neměl jsem kompetence komukoliv cokoliv nařizovat, natož řešit hráče, kteří si po oficiální akci vyhodí z kopýtka. To neschvaluji, mně to také pobouřilo a nesouhlasím s tím. To je ale všechno, co jsem si tím mohl dělat.

Proč vás tedy výkonný výbor k národnímu mužstvu dosadil?

Abych zvyšoval image reprezentace a ČMFS. Mým hlavním úkolem bylo chodit na společenské akce. Jezdit na losování turnajů a zúčastnit se oficiálních předzápasových obědů a večeří. To jsem plnil.

Kdy jste se rozhodl na funkci rezignovat?

Už cestou z Budějovic do Prahy. Neměl jsem se z čeho zodpovídat.

Co vám tahle funkce vlastně dala?

Bral jsem ji jako další krok ve svojí funkcionářské kariéře, na niž jsem přestoupil z té hráčské. Ale už jsem se na svazu natolik rozkoukal, abych takovou funkci bez kompetencí vykonával. Odehrál jsem za reprezentaci rekordní počet 118 utkání, něco jsem ve fotbale dokázal. Tohle nemám zapotřebí. Škodilo to i mému jménu klubového funkcionáře, protože denně sháním peníze pro českobudějovický klub.

Vrátil byste se k reprezentaci v nějaké funkci?

Proč ne, ale musela by to být funkce, v níž bych měl odpovědnost a odpovídající kompetence, abych mohl o něčem rozhodovat nebo něco řídit.

Co jste říkal rozhodnutí Tomáše Ujfalušiho skončit v reprezentaci?

Šokovalo mě. Jako kapitán a jeden z kluků, kteří na tom večírku byli, neřešil tu situaci dobře. Tohle byl z jeho strany hodně nepovedený krok.

Reklama