Hlavní obsah

Dobu temna vyplňují Čech a spol. útokem na klubové trofeje

PRAHA

Pro fotbalovou reprezentaci nastala doba jarního temna. Nemá trenéra, realizační tým a po vyřazení šesti hráčů z kádru ani kompletní soupisku. S vyhlídkami na postup na mistrovství světa 2010 je to navíc bledé. Češi se tak mohou utěšovat alespoň tím, že legionáři rozesetí po celé Evropě jsou v klubových barvách vidět. Řada z nich si stále dělá ambice na zisk prestižních trofejí.

Článek

Čech kontra Jarolím. Zaplať pánbůh za takovou bitvu na dálku. Když už je národní tým v rozvalinách, nabízejí jeho členové aspoň v klubových barvách útok na mety nejvyšší.

Brankář Chelsea a kapitán Hamburku netroškaří. Před závěrem sezóny oba shodně pomýšlejí na tři trofeje. Petra Čecha čeká semifinále Ligy mistrů s Barcelonou, finále Anglického poháru s Evertonem a ani v Premier League nejsou Blues ještě zcela bez šancí na mistrovský titul, byť trumfy stále drží Manchester United. David Jarolím má před sebou středeční semifinále Německého poháru s Brémami, na stejného soupeře narazí Hamburk rovněž v semifinále Poháru UEFA a stále se drží i v bitvě o bundesligový titul.

„Zatím nám to funguje výborně, snažíme si z každého zápasu vzít do dalšího sebevědomí. Je před námi poslední měsíc, kdy toho můžeme opravdu hodně vyhrát, a na to se musíme soustředit. Bylo by pro nás velké zklamání, kdybychom nezískali ani jednu trofej,“ řekl Jarolím pro ČTK.

Čech si užil týden pod palbou

Jeho londýnský sok v duelu o českého triumfátora jara si v minulém týdnu užil své. Po chybách ve čtvrtfinálové odvetě Ligy mistrů s Liverpoolem byl Petr Čech označen za slabinu Chelsea. „V patnácti zápasech jsem chytal dobře a bez chyby, drželi jsme kontakt se soupeři, jenže pak přišel duel s Boltonem, kdy jsme z ničeho dostali tři góly. A za tři dny nový zápas a nová chyba, která měla dopad na zbytek zápasu. Někdy se prostě nepodaří odchytat utkání na sto procent, podstatné ale je mít svědomí čisté,“ hájil se gólman.

Pohárové semifinále ve Wembley proti Arsenalu ale v sobotu zvládl, byť moc práce neměl. „Vlna kritiky dokazuje, že pořád figuruji ve skupině elitních brankářů. Když udělá chybu dobrý brankář, neřeší se to. Když ji udělám já, rozebírá se to sáhodlouze. Zvykl jsem si na to a naučil s tím žít. Když se člověk dostane na vrchol, každý prostě čeká, až z něho bude padat dolů,“ říká Čech.

Po postupu do finále Anglického poháru ho podržel jak trenér Hiddink, tak spoluhráči. „Petr neztratil sebevědomí a hodil předchozí zápasy za hlavu,“ pochvaloval si záložník Michael Essien.

K trofejím mají blízko i další reprezentanti. S Leverkusenem je v semifinále Německého poháru Michal Kadlec, takže by v Berlíně mohlo dojít k „českému“ finále. O bundesligový titul s Herthou usiluje Jaroslav Drobný. V Belgii vede Anderlecht s českým trojlístkem Polák, Zítka, Vlček, v Dánsku FC Kodaň s tandemem Sionko, Pospěch. „Odložený“ reprezentant Hübschman je v semifinále Poháru UEFA a Jankulovski se v Itálii pere proti Grygerovi s Nedvědem aspoň o druhé místo.

Brankáři:
Petr Čech - Po týdnu plném kritiky pro něj začalo i semifinále Anglického poháru smolně. Po tečované střele Walcotta už podruhé neinkasoval, a tak se dočkal výhry Chelsea 2:1 nad Arsenalem a postupu do finále.
Jaroslav Drobný - Hertha po čase konečně vyhrála, Brémy zdolala 2:1. Gólmana to stálo dost nervů a také žlutou kartu za protesty proti inkasované brance.
Martin Vaniak - Slavia hraje v Kladně v pondělí.
Obránci:
Zdeněk Grygera - Hrdina víkendu. Zajistil Juventusu cennou remízu 1:1 s Interem, když v nastavení hlavou po rohu vyrovnal.
Marek Jankulovski - Pro disciplinární trest vynechal vítězný duel AC Milán s FC Turín (5:1).
Michal Kadlec - Znovu podporoval ofenzívu Leverkusenu, který však přesto prohrál na hřišti vedoucího Wolfsburgu 1:2.
Zdeněk Pospěch - Kvůli lehčímu zranění nenastoupil a jeho FC Kodaň prohrál v Aarhusu 0:1.
David Rozehnal - Jeho návrat do základní sestavy Laziu prospívá, po římském derby vyhrálo také v Janově nad FC (1:0).
Marek Suchý - Slavia hraje v Kladně v pondělí.
Záložníci:
David Jarolím - Kapitán byl znovu vidět a jeho Hamburk po postupu do semifinále Poháru UEFA porazil 2:1 Hannover.
Jaroslav Plašil - Měl stop a Pamplona bez něj prohrála 1:2 na hřišti Almeríi.
Jan Polák - Hrál celý zápas a Anderlecht se po výhře 1:0 na půdě Westerlo udržel v čele belgické ligy.
Libor Sionko - Podruhé za sebou nastoupil v základní sestavě, byl aktivní, ale ani to FC Kodaň k výhře nad Aarhusem nepomohlo.
Radek Šírl - Po zranění ze Slovinska stále není k dispozici, Petrohrad remizoval v Moskvě s Lokomotivem 1:1.
Útočníci:
Roman Bednář - Je zraněný, West Bromwich prohrál na hřišti Manchesteru City 2:4.
David Lafata - Šancí měl Jablonec dost, ani jednu však neproměnil. Derby s Libercem tak doma prohrál 0:1.
Tomáš Necid - Stále v základní sestavě, o všechny tři góly CSKA Moskva na hřišti Chimki (3:0) se však musel postarat Srb Krasič.

Reklama