Hlavní obsah

I Mokrý potvrdil, že by reprezentaci mohli vést Venables či Grant

PRAHA

Nový kouč fotbalové reprezentace by mohl být ze zahraničí. I předseda ČMFS Pavel Mokrý tuto informaci Právu a Sport.cz potvrdil. „Někteří trenéři zájem projevili sami. Odložili jsme zasedání výkonného výboru z konce dubna na první polovinu května, aby byl prostor pro jednání, jímž jsem byl pověřen,“ prozradil Mokrý.

Článek

Podle Mokrého se s nabídkou ozval prostřednictvím svého agenta izraelský kouč Avram Grant (54), který loni přivedl Chelsea do finále Ligy mistrů.

Česká reprezentace jako prestižní záležitost

„Jeho požadavky jsou úměrné tomu, co dostával Karel Brückner,“ dodal Mokrý. Brückner měl měsíční plat 200 000 korun. „Žádný z koučů nechce přemrštěné peníze, berou českou reprezentaci jako prestižní záležitost. Otázkou bude forma ohodnocení. Může to být i určitá částka do konce kvalifikace s prémií za postup na mistrovství světa,“ korespondují slova šéfa svazu s tvrzením svazového místopředsedy a strahovského ministra financí Jaroslava Vacka, které Sport.cz už přinesl.

I hráči dostanou slovo

Hovoří se znovu o Angličanu Terry Venablesovi (66), jehož jméno bylo skloňováno i loni v létě. Bývalý kouč anglické reprezentace, Austrálie, Barcelony, Tottenhamu a naposledy Leedsu momentálně spolukomentuje v televizi fotbalové zápasy.

Tito dva údajně patří k největším favoritům a zamlouvají se prý i Petru Čechovi a Tomáši Rosickému.

„Hráči trenéra vybírat nebudou, ale jestliže se k výběru kouče budou vyjadřovat členové trenérské komise a unie, technické komise nebo Ligové shromáždění, pak chceme znát i názor klíčových hráčů reprezentace,“ vysvětlil Mokrý.

Zájem mají i Matthäus, Köppel a spol.

Na scéně se znovu objevil německý reprezentační rekordman Lothar Matthäus (48). Momentálně vede izraelský Maccabi Netanya, když před tím neuspěl v Salcburku ani u maďarské reprezentace. Údajně je schopen si sehnat sponzory, kteří uhradí jeho finanční požadavky, českou reprezentaci bere jako prestižní záležitost. „Náš národní tým má v zahraničí stále dobrý zvuk, trenérům nejde o peníze,“ uvedl Mokrý.

Zájem prý má i jeho krajan Horst Köppel (61). Mistr Evropy z roku 1972 a několikanásobný německý šampión s Mönchengladbachem asistoval Franzi Beckenbauerovi u německé reprezentace. Nyní je bez angažmá. Zvěsti o Švédu Sven-Göranu Erikssonovi (61), který vedl mimo jiné i anglickou reprezentaci, ale letos v březnu byl vyhozen od mexické, jsou prý liché.

Hašek se vyjadřovat nechce

Z českých trenérů se mezi členy výkonného výboru nejvíc mluví o Karlu Jarolímovi a Františku Strakovi. „Padají i další jména, ale stále častěji se hovoří o zahraničním, který by neměl v Česku žádné vazby, zavedl v týmu pořádek a udělal maximum pro postup na šampionát, za což by byl také patřičně odměněn,“ zdůraznil Mokrý.

A co Ivan Hašek? „Hovořil jsem s ním telefonicky. Do vypršení smlouvy v Al Ahlí koncem května se nechce k ničemu vyjadřovat. Soustředí se na práci v klubu,“ odpověděl Mokrý.

Čekání by bylo ošidné

Čekat na valnou hromadu a nové vedení je prý ošidné, protože to nemusí být koncem června zvoleno, takže by kouče narychlo hledalo stejně to stávající. Už v srpnu se hraje přípravný duel s Belgií a začátkem září první klíčový kvalifikační zápas v Bratislavě.

„Zvažujeme stále i možnost červnového duelu s Maltou. Otázkou je, zda by hrála stávající reprezentace, jednadvacítka před kvalifikačním utkání v San Marinu, nebo ligový výběr,“ uvedl Mokrý.

Reklama