Hlavní obsah

Fanoušci v Manchesteru se těší na Beckhama

PRAHA

Osm týmů včetně obhájců zlatých medailí z Francie si může ve středu kolo před koncem kvalifikace zajistit postup na evropský šampionát. Zatímco Francouzům stačí bod, ostatní kandidáti na turnaj v Portugalsku - Dánsko, Švédsko, Bulharsko, Itálie, Švýcarsko, Česká republika a Nizozemsko - potřebují vyhrát.

Foto: ČTK/Michal Doležal

Nizozemští fotbalisté během včerejšího tréninku v Praze na Letné

Článek

Nejnapínavější duel tak zřejmě uvidí pražská Letná, kde mohou slavit postup oba soupeři. Ale dusno bude i jinde. Do Kodaně přijedou Rumuni, kteří před domácími vedou o skóre, ale mají o zápas víc. Španělé potřebují doma bodovat s Ukrajinou, jinak je čeká baráž, Belgie si to v Bruselu rozdá s Chorvatskem o druhé místo a Srbové i Rusko doma potřebují doma přehrát lídra skupiny, aby si ještě udrželi naději alespoň na baráž.

Francie má místo na šampionátu téměř jisté. Jako jediný z padesáti týmů neztratila v kvalifikaci ani bod, teď potřebuje ve dvou zbývajících zápasech jednou remizovat. Povést se jí to může už ve středu ve Slovinsku, i když soupeř se lepší každým zápasem. Kouč Jacques Santini se obával především tvůrce soupeřovy hry Zahoviče, který v sobotu s Izraelem přihrál na všechny tři góly. Nerozhodný výsledek by přitom nahrával oběma: Francie by šla na turnaj přímo, Slovinsko do baráže.

"Modří" zřejmě znovu nastoupí bez Zidana, který sice už trénuje, ale stehno jej bolet nepřestalo. V pondělí se připravoval nejdřív s lehce zraněným Silvestrem, ten se ale po deseti minutách přidal k ostatním. Na trénink hvězdného týmu přišlo v Lublani půldruhého tisíce fanoušků, což je víc, než v průměru chodí na slovinskou ligu.

Ševčenko se těší na Španělsko

Španělé jsou překvapivě v klidu. Jasné vedení ve skupině přenechali snaživějším Řekům, ale kouče Iňakiho Saeze druhé místo vůbec netrápí, ba naopak. "V baráži bychom hráli dva vzrušující zápasy, které mohou stmelit tým a získat podporu fanoušků," hazardoval Saez. Jeho tým vyšel v posledních dvou kvalifikačních duelech střelecky naprázdno, ale sobotní výhra 3:0 v Portugalsku naznačila obrat k lepšímu.

Ukrajinci přijeli do Elche rozmrzelí sobotní bezbrankovou remízou se Severním Irskem. Útok vyšel naprázdno především proto, že Ševčenko nehrál kvůli svalovým problémům. Ve středu by ale měl nastoupit a na silné soupeře je specialistou. Kouč Leonid Burjak si posteskl na nepřízeň osudu. "V této kvalifikaci už jsme zažili tolik protivenství. Ani v jednom zápase jsem nemohl postavit jedenáctku, kterou bych chtěl," postěžoval si.

Rumun Mutu slibuje Bosně výhru nad Dány

Dánové zatím sice Rumunům jen dýchají na záda, ale po středečním zápasu to může být naopak, a navíc definitivně. Rumuni po debaklu v Bukurešti 2:5 mají svému soupeři co oplácet. Navíc jim pomohla nečekaná prohra Norů v Sarajevu, po níž vyskočili z třetího místa do čela. "Jsme mladí a plni nadšení, ale jsme také natolik zkušení, abychom Dány porazili," prohlásil kanonýr Adrian Mutu.

Domácí si ale dají mimořádný pozor, v Kodani už v této kvalifikaci ostudně prohráli s Bosnou. Právě na ní osud vyrovnané skupiny záleží asi nejvíc. Nejdřív odstavila Nory, v posledním kole hostí Dány, přitom má ještě šanci na postup. "Víme, že její hráči nám fandí, nezklameme je," dodal Mutu.

Dánům rovněž optimismus nechybí, přestože pro zranění postrádají obránce Bögelunda a Wieghorsta. Kouč Morten Olsen měl radost, že na rozdíl od soupeřů drží postupové karty ve svých rukou. "Máme dva zápasy na to, abychom náš úkol dokončili," liboval si bez stresu.

Němci se obávají Skotů s německým trenérem

Zato Němci si obnažených nervů užili až dost. "Máme nervy nadranc. Všichni se trochu bojíme," přiznal gólman Oliver Kahn. Ve středu jej se spoluhráči v Dortmundu čekají Skotové, vedení německým koučem Bertim Vogtsem. I do něj se kouč Rudi Völler navezl, když ztratil hlavu po remíze na Islandu. Vogts má o důvod víc, proč proti krajanům uspět, a postup by prý vyměnil za triumf na ME v Anglii před sedmi lety. "Jsme dost silní na to, abychom zde minimálně remizovali," prohlásil.

Völler se místo zatracení dočkal pochopení u předních osobností německého fotbalu. "Úplně mu rozumím. Je jako kvočna, která chrání svá kuřata," prohlásil Franz Beckenbauer. Tisk se naopak předháněl ve vymýšlení bombastičtějších přezdívek, deník Bild dokonce kouče nazval Rambem. Němci přišli o Jeremiese s Deislerem, zato soupeř nasadí Lamberta, který se vrací po zranění do sestavy a současně i do míst, kde zažil svá nejlepší léta.

V Anglii očekávají kanonádu

Angličané se těší, jak si smlsnou na Lichtenštejnsku. Fanoušci v Manchesteru se těší, že znovu uvidí Beckhama, který v létě přestoupil do Realu Madrid. Trenér Eriksson ale musí být opatrný, kapitánovi hrozí trest pro zápas v Turecku, pokud ve středu dostane žlutou kartu. Slabého soupeře by tým měl v pohodě rozstřílet bez něj i bez zraněného Scholese. Postarat by se o to měl nejmladší útočný pár na světě Owen, Rooney, jimž je dohromady pouze čtyřicet.

Srbům jde proti Italům o bytí a nebytí. "Nechci Italy nijak strašit, ale když nevyhrajeme, je s námi konec. A my to dokážeme," uvedl kouč Ilja Petkovič. Optimismus mírně krotí problémy se sestavou: Stankovič má distanc, Kovačevič nemůže chodit. Italové znovu nastoupí bez Tottiho, ale Inzaghi proti Walesu ukázal, že jej tolik nepotřebuje.

Reklama