Hlavní obsah

Nehorázná prasárna, míní experti o jmenování Straky reprezentačním trenérem

Milan VlčekSport.cz

Příliš sympatizantů mezi fotbalovými odborníky nyní kouč František Straka, coby nově zvolený trenér českého národního týmu, nemá. Natož aby je měli členové výkonného výboru svazu, kteří v úterý dopoledne překvapivou zprávu vypustili do světa. „Forma tohoto jmenování je nehoráznou prasárnou,“ řekl od plic v reakci pro Sport.cz internacionál Radek Drulák. „Tato slova bych podepsal,“ dopnil další expert Ladislav Vízek.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Nový trenér fotbalové reprezentace František Straka

Článek

Málokdo očekával, že úterní jmenování výkonného výboru ČMFS vyvolá mezi laickou a odbornou fotbalovou veřejností takový rozruch. Na dobu neurčitou totiž nebyl jmenován očekávaný trenér Dušan Uhrin starší, nýbrž známý hecíř František Straka. Redakcí Sport.cz oslovení experti nechápou, jak svazová generalita mohla dojít k takovému rozhodnutí.

„Pro mě je to určitě velké překvapení. Nemám nic proti Frantovi Strakovi, ale to, čeho se nyní dopustil výkonný výbor, je nehorázná prasárna,“ myslí si bývalý reprezentant Radek Drulák. „Na co tady potom máme expertní skupinu, když lidé, kteří o tom rozhodují a kteří snad ani nikdy nekopli do balónu, pak rozhodnou takto?“ divil se devatenáctinásobný reprezentant.

Korunovaný vůl ze svazu

„Slova Radka Druláka o nehorázné prasárně bych určitě podepsal, i když jsem to nechtěl zprvu říct takhle otevřeně,“ přiznal další internacionál Ladislav Vízek. „Ten vůl, který tohle vymyslel, musí být korunovaný. Rozumný člověk tuto volbu absolutně nedokáže pochopit a zaplať pánbůh jich je velká většina,“ nebral si servítky ani držitel zlaté olympijské medaile z roku 1980.

„Dušan Uhrin starší se teď musí cítit hrozně. Poté, co se situace kolem pana Uhrina takto medializovala, asi každý očekával, že bude jmenován právě on. Nejde o to, jestli trenérem bude Petr nebo Pavel, ale jde o formu,“ nedokázal stále pochopit úterní rozhodnutí výkonného výboru Drulák. „Absolutně nechápu, proč tento výkonný výbor, který ztratí mandát v červnu, ještě o něčem rozhoduje. A teď se dopustí takovéto zvrhlosti. Situace s českým fotbalem už je opravdu hodně špatná,“ dodal.

S Frantou bude aspoň sranda

Radost z nastalé situace rozhodně nemá ani Vízek. „Absolutně tomu nerozumím. Trenér Uhrin by byla dobrá volba. Rádoby odborníci na svazu tuto variantu ale zase shodili ze stolu,“ zoufá si v reakci pro Sport.cz. „Lidé, se kterými jsem byl dnes v kontaktu, jsou toho názoru, že na mistrovství světa sice nepostoupíme, ale s Frantou bude aspoň sranda,“ zažertoval Vízek.

„Na Strahově sedí opravdu hloupí lidé. Nedokážu si tyto čachry vysvětlit. Nabízelo se kvalitní spojení trenérů Uhrina a Komňackého. To jsou zodpovědné osoby,“ mrzí Vízka promarněná příležitost. „Nemyslím si, že trenér Straka povede tým celou kvalifikaci. Určitě bych ale nechtěl být v jeho kůži. A kdyby ano, ani bych tu práci nevzal. On si asi myslí, že u týmu vydrží, kvalifikaci vyhraje a že bude hrdinou národa. Když o tom ti pitomci takto rozhodli, měl se toho Franta zříct aspoň sám,“ pokračoval Vízek.

Za Frantou nikdo nepřijede

Jak podle Druláka postupovat dál? „Může se stát, že Franta teď odtrénuje zápas proti Maltě a pak bude zvolen nový trenér. To by ovšem postrádalo veškerou logiku a zase by to poškodilo jednoho člověka,“ myslí si stříbrný medailista z EURO 96. „Jmenování Dušana Uhrina by byla ta nejlepší volba,“ řekl Drulák na adresu kouče, jenž ho vedl na úspěšném šampionátu v Anglii.

A co teď čeká český fotbal podle Vízka? „Budoucnost vidím dobře. Věřím, že valná hromada zvolí předsedou Ivana Haška a nastolí změny,“ doufá Vízek. „Ivan si k sobě vezme pořádného trenéra, jakým je například Karel Jarolím. Tito dva spolu již působili ve Štrasburku a věřím, že oni by kvalifikaci ještě zvládli, protože by vzali to nejlepší. Teď myslím například Jana Kollera. Kluci za nimi půjdou. Za Frantou takoví hráči nepřijedou,“ dodal na závěr Vízek.

Reklama