Hlavní obsah

Jsme komici, zaznělo po volbě Straky, která se změnila ve frašku

PRAHA

Urostlí bodyguardi střežící vchod do strahovského sídla, první muž českého fotbalu prchající potají zadním vchodem, dohady i mezi dvanáctičlennou tuzemskou generalitou, na jak dlouho Františka Straku vůbec reprezentačním trenérem zvolila, kdo s ním dojedná a sepíše smlouvu a jak to bude s jejím případným zrušením – v takovou frašku se proměnila v úterý volba nového kouče českého národního týmu. Žalostnou, tragikomickou…

Článek

„Kam jsme to klesli?“ chytal se ze hlavu jeden z dvanácti vládců českého fotbalu Dalibor Kučera, když opouštěl předčasně ukončené rokování tuzemské generality, jež volila nového reprezentačního trenéra. „Jsme komici. Jsme nepoučitelní! Opakujeme stejné chyby,“ sypal ze sebe ve zpovědi pro Sport.cz a líčil, že už rozhodování o tom, jakým způsobem má volba proběhnout, se změnilo v panoptikum.

Nepochopili, o čem hlasovali

„Šest lidí hlasovalo pro tajnou volbu, šest jich bylo proti. Místopředseda Vacek ovšem nechal hlasování opakovat, protože podle jeho mínění někteří dost dobře nepochopili, o čem se vůbec hlasuje,“ přibližoval poměry, které také na Strahově vládnou a v nichž se rozhoduje o novém reprezentačním trenérovi.

Mokrý se přidal ke spiklencům

První kolo voleb, v nichž se první muž českého fotbalu Pavel Mokrý překvapivě vytasil s návrhem na Jaroslava Hřebíka coby reprezentačního kouče, skončilo patem. Hřebíkovi dal hlas pouze Mokrý, pro Straku hlasovali Vacek, Bělák, Hrdlička, Chvála, Starka a Haškovec, pět zbývajících členů výkonného výboru (Kubíček, Vrzáček, Votík, Blažej a Kučera) podpořilo Uhrina. Ve druhém kole se ovšem Mokrý přiklonil ke skupině „sedmi spiklenců“, která už loni prosadila instalování Petra Rady, takže bylo rozhodnuto.

Omluva expertům, Uhrinovi, fotbalu

„Musím se omluvit expertní skupině, která nám doporučila Dušana Uhrina a jejíž radou jsem se osobně řídil, protože se na rozdíl od některých svých kolegů necítím fundovaný víc, než odborníci v ní zasedající. Musím se omluvit i Dušanu Uhrinovi, jenž je trenérem per excelence. A samozřejmě celému českému fotbalu,“ sypal popel na hlavu svou i čtyř svých kolegů Kučera, jenž prosazoval návrat trenéra vicemistrů Evropy z šestadevadesátého Dušana Uhrina k české reprezentaci a nepochodil.

Koncepce? Nikdo ji neviděl!

Ve prospěch Františka Straky měla údajně rozhodnout koncepce, kterou vypracoval a výkonnému výboru předložil.

„Strakova koncepce? O tom tedy nic nevím, před volbou jsme ji v ruce neměli. Něco si teď ale odnáším v tašce domů,“ prozradil Sport.cz František Hrdlička a dodával: „Copak je na jeden přátelský zápas s Maltou zapotřebí nějaká koncepce? Při volbě přece nešlo o jméno, ale jen o to nějakého trenéra mít. Ostatně už dlouho tvrdím, že nikoli nějaká komise nebo výkonný výbor, ale první muž našeho fotbalu by měl o reprezentačním trenérovi rozhodovat a za své rozhodnutí také nést odpovědnost“.

Na jak dlouho, Franzi?

Tím ale strahovská fraška neskončila, protože tucet fotbalových vládců se nedokázalo shodnout, na jak dlouho se vlastně František Straka české reprezentace ujímá.

„Pro kouče ze zahraničí nebyla vůle, takže Straka se stal trenérem na dobu dočasnou,“ tvrdil strahovský ministr financí Jaroslav Vacek, když autem kvapně prchal ze Strahova.

„Smlouva bude postavena tak, aby ji nový výkonný výbor po valné hromadě mohl zrušit, nebo v ní pokračovat,“ vzkazoval telefonicky předseda svazu Pavel Mokrý, který ze Strahova zmizel potají zadním vchodem a avizovanou tiskovou konferenci raději zrušil. „Já ale předsedovi radím, aby se Strakou uzavřel ve středu smlouvu na dobu neurčitou s měsíční výpovědní lhůtou. A samozřejmě bez „zlatého“ padáku,“ vytasil se s další verzí Václav Chvála.

Nejblíže pravdy je zřejmě verze Františka Hrdlička. „Mělo by jít o smlouvu na dobu neurčitou s tím, že ji nový výkonný výbor zvolený červnovou valnou hromadou může hned 27. června ukončit,“ sdělil teplický fotbalový boss pro Sport.cz, ovšem ani on si nebyl jistý, co bude smlouva ve finální podobě obsahovat a jaké podmínky budou Strakovi nabídnuty. „O tom jsme nejednali, to je věc předsedy, eventuálně místopředsedů..“

Jak se tedy zdá, před středeční inaugurací Františka Straky může dojít ještě k mnohým překvapením, neboť po úterní tragikomické frašce kolem volby nového trenéra není na „větrné hoře“ už vůbec nic nemožné!

Reklama

Související témata: